»

Boj za kontrolo nad radijskimi postajami

Techdirt - Jeff Price, šefe neodvisne in spletne glasbenodistribucijske hiše TuneCore, je objavil zanimiv blogpost o vseprisotnem podkupovanju [1] v ameriških mainstream radijskih postaj. Praksi se reče Payola in v osnovi deluje tako, da založbe preko dobro organizirane mreze posrednikov odločajo ("plačajo"), kdaj in kateri komad se bo vrtel na radijski postaji v okviru "rednega programa". Po pravilih bi morale te skladbe biti posebej označene kot reklamne oddaje, a niso (kar se skrije čez posrednike), podobno kot se često zgodi s prikritim PR-om v dnevnopolitičnih in strokovnih časopisih. Vse skupaj naj bi bilo tako zelo zelo razpaseno, da na glavnih postajah praktično ni mogoče več slišati komada, ki ga tja niso...

53 komentarjev

Z davkom nad legalizacijo P2P

Slashdot - V Kanadi se je izpod peresa kanadskih glasbenikov pojavil predlog za uvedbo sistema, po katerem bi vsakemu uporabniku interneta zaračunali 5 kanadskih dolarjev za prenos glasbe z uporabo omrežij P2P (seveda v nekomericalne namene), posledično pa bi tovrstno početje postalo povsem legalno. S tem naj bi zadostili tako potrošnikom kot tudi glasbeni industriji. Sistem bi beležil, katero glasbo uporabniki prenašajo in bi torej tudi nagradil avtorje glede na popularnost, hkrati pa bi omogočal transparentnost in nadzor.

Zaradi samega razmerja med legalno in nelegalno prenešeno glasbo (v kanadskem primeru je samo 2% glasbe prenešeno legalno) bi tako končni zaslužki dosegli ali presegli raven, ki jo dosegajo danes, poleg tega pa bi legalne trgovine (iTunes, Amazon, itd.) prisilili v razvoj dodatnih storitev, ki bi potrošnikom prinašale nekaj več za njihov denar. Če namreč internetne glasbene prodajalne zagotavljajo varnost in kakovost, P2P omrežja pridobijo svojo privlačnost na...

45 komentarjev

Nezmožnost kupovanja kriva za kopiranje

PCWORLD.ca - V zadnjih letih spletne trgovine z digitalnimi vsebinami rastejo kot gobe po dežju. Tovrstne strani omogočajo ljubiteljem glasbe, da na svoj računalnik legalno prenesejo glasbo v formatih visoke kakovosti brez nadležnega iskanja in poskušanja, ki je eden od problemov nelegalne uporabe programov P2P. Spletna prodaja je zaradi uporabe moderne tehnologije in zaradi cen, zmernejših od tistih v trgovini, relativno popularna ter predstavlja dober kompromis tako za založbe kot za kupce, kljub vsemu pa ni brez napak.

Kanadska mladež se namreč srečuje s problemom neposedovanja kreditne kartice. Mnogi med njimi bi si z veseljem privoščili najnovejši komad, ki se ravnokar vrti na MTV-ju, pa ga kot mladoletniki ne morejo kupiti preko spleta, zato se morajo zateči k nelegalnemu downloadu. Preberite izvorno novico in debato na Slashdotu.

Morda lahko v bližnji prihodnosti poleg davka na zapisljive medije pričakujemo še davek na uporabo kreditnih kartic, saj na enak način povzročajo nelegalno...

8 komentarjev

Intelova nova strategija

Intel - Na Intel Devolopers Forum je Paul Otellini, direktor in CEO Intela, orisal novo strategijo Intela, s katero nameravajo še povečati količino prodanega silicija. Tako bo v letošnjem letu kar polovica njihov zmogljiveših rešitev opremljena z HyperThreading tehnologijo. Naslednjo leto pa v večini, če ne kar v vseh.

S tem dejanjem se Intel pripravlja trg za njihove procesorske rešitve z več jedri. S to tehnologijo bo opremljena generacija Xeonov, imenovana Tulsa, ki pride za Potomac serijo, nekje v naslednjih dveh do treh letih. S tehnologijo dvojnega jedra bo opremljena že naslednja serija Itaniumov 2 -- Montecito. Serija, ki pride za tem, Tanglewood, bo opremljena z večjedrno tehnologijo in bo po njihovih besedah sedemkrat močnejša od trenutno dobavljivih Itaniumov.

Kdaj bo vse to na voljo nam, navadnim smrtnikom, se pri Intelu še niso odločili. Nedvomno pa se nam bližajo lepši časi, ko bo večina aplikacij ter iger pisanih večnitno.

5 komentarjev

Michael Jackson ne bi pošiljal v zapor

The Register -

Če ste redno spremljali naše novice, ste bili gotovo poučeni, da so v Čezlužju dobili odlično idejo v boju zoper piratstvo Vse uporabnike bomo poslali v zapor, kjer jih bo gotovo srečala pamet, trdijo.

Michael Jackson je javno naznanil svoje nestrinjanje z dotičnim predlogom. "Brez besed sem ob dejstvu, da želite poslati ljubitelje glasbe v zapor zaradi kopiranja glasbe. Uporaba P2P-programov je napačna, a ječa ni odgovor," je še dejal. Več o tem.

12 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

D-Linkov Roq-it JukeBox z 10 GB prostora

Tom's Hardware - Roq-it MP3 JukeBox je prenosen na trdem disku sloneč MP3 predvajalnik, ki, kot pravi podjetje, lahko shrani do 150 ur glasbe. Ko ga preko USBja priključimo na računalnik, se bo naprava prikazala kot nova oznaka za HDD (primer: J:) in tako omogočila, da prenesete glasbo s preprostim vlečenjem miške. V paket je vključen tudi infrardeči vmesnik. Poleg tega lahko Roq-it uporabite tudi kot prenosni trdi disk in nanj shranite tudi druge datoteke poleg glasbenih. Roq-it je kompatibilen z vsemi Windowsi od '98 naprej in pa z Mac OS 9 in več. Stal pa naj bi okoli 209 ameriških zelencev.

0 komentarjev