»

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Slo-Tech - V soboto so na Islandiji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih sta zmagali desnosredinski Stranka neodvisnosti in Stranka napredka. To sta stranki, ki sta imeli oblast tudi pred zlomom islandskega finančnega sektorja leta 2008, ko so morali nacionalizirati največje banke. Čeprav velja desnosredinska struja za krivce, so jim Islandci očitno oprostili ali pa so bili še bolj razočarani nad strogim varčevanjem, ki so ga vpeljali njihovi nasledniki, tako da imata stranki skupaj več kot polovico sedeže v parlamentu. Nasploh se na Islandiji zdi, kakor da krize ni nikoli bilo, saj se nepremičninski balon ponovno napihuje. Desnosredinska opcija, ki je prišla na oblast, je tudi izrazito evroskeptična, kar bo precej odmaknilo približevanje EU, ki se je na Islandiji začelo po krizi leta 2008.

...

18 komentarjev

Garry's Mod se bori proti piratom

Peskovniška igra, ki omogoča ogromno modifikacij - Garry's Mod

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pred dvema dnevoma je Garry Newman, razvijalec dodatka z imenom Garry's Mod, izdal novo različico (Garry's Mod 10), ki ima vgrajen hrošč, prisoten le na piratiziranih izdajah. Garry's Mod je sicer popolnoma samostojna igra, ki na Steamu stane 8 €, a uporaba zahteva, da si uporabnik lasti vsaj eno igro s pogonom Source, na kateri je Garry's Mod osnova. Napaka v najnovejši izdaji je uradno poimenovana Unable to shade polygon normals in povzroči, da se igra ne zažene ter javi napako. Ideja je, da bi pirati napako sporočili, obenem pa bi zraven v poročilu vključili še uporabniško ime na Steamu.

Ideja je bila uspešna, saj je razvijalec identificiral kar 2.500 piratov v vsega 15 urah. To pomeni do 20.000 € izgubljenih prihodkov, a Garry...

67 komentarjev

Švedska Piratska stranka ustanovila Pirate ISP

Ars Technica - Kot poroča Ars Technica, se je švedska piratska stranka odločila ustanoviti lastno podjetje za ponujanje dostopa do interneta - Pirate ISP, ki pa se bo nekoliko razlikovalo do ostalih ISP-jev.

Ena najvišjih prioritet novega ponudnika dostopa do interneta bo zasebnost, kot kaže pa bo zasebnost na prioritetni lestvici celo višje od zanesljivosti delovanja, saj ustanovitelji pravijo, da bodo za vzdrževanje storitve in odpravljanje napak tega internetnega ponudnika odgovorni uporabniki sami.

Ustanovitelji sicer trdijo, da s policijo in sodišči ne nameravajo sodelovati (bomo videli, kaj se bo zgodilo v primeru prve sodne odredbe) ter da ne nameravajo hraniti nikakršnih dnevniških datotek.

Sliši se lepo, a bomo kmalu videli, kako zanesljivo bo sploh delovalo ...

35 komentarjev

Facebook poskrbel za besedo leta 2009

CNet - Internet vpliva na vsa področja našega življenja in nanj seveda ni imun niti jezik. Medtem ko se pri nas na vse kriplje trudimo jezik ubraniti pred novimi besedami, s čimer mu delamo medvedjo uslugo, saj namesto lepega slovenskega neologizma skozi stranska vrata vanj tihotapimo tuje spakedranke, so angleško govoreči strpnejši.

Ameriški New Oxford American Dictionary je izbiral besedo leta 2009 - zmagal je glagol unfriend (po svoje čudno, da ga niso imeli, saj beseda unfriended obstaja že od pamtiveka), ki ga je vpeljal Facebook in pomeni nekoga odstraniti s seznama prijateljev. Roko na srce, kaj pretirano inovativni tile Američani niso, saj je slovenščina prav enako besedo v samostalniški obliki že zdavnaj imela in jo tudi poslala na smetišče zgodovine, medtem ko jo naši južni sosedje še vedno živo uporabljajo.

V finalni izbor so se s tehniškega področja prebile še besede hashtag s Twitterja, intexticated, netbook, paywall in sexting. Cenjene bralce vabimo, da poskusijo poiskati...

51 komentarjev

Google image search s filtrom avtorskih pravic

vir: CNet
CNet - Googlovo iskanje slik je precej uporabno orodje če... iščete slike. A do sedaj je bila težava, da marsikatera slika ni bila namenjena kasnejši uporabi oz. se je to delalo protizakonito, brez vednosti kateregakoli od uporabnikov. Pri Googlu so se zato odločili vgraditi dodatno opcijo, pri kateri lahko uporabniki izberejo, kakšno politiko uporabe uporablja slika. Opcija se nahaja v naprednem iskanju slik, poleg velikosti, vsebine, tipa datoteke in iskanja po domeni, poleg opcije, da ne pregleduje tipa licence pa ima še 4 opcije, licencirano za vnovično uporabo, za komercialno rabo ter opciji za vnovično in komercialno rabo s spreminjanjem vsebine slike.

Ker Google prej ni imel informacij o avtorskih pravicah oz. filtriranja po njih, so se nekateri uporabniki odločili...

4 komentarji

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke

Prvi nemški pirat

Slashdot - Poročali smo, da so Švedi na evropskih volitvah kot prva nacija v Evropi dodelili eno poslansko mesto Piratski strani. Sledi jim Nemčija, ki pa je svojega prvega poslanca iz vrst Piratske stranke v Zveznem parlamentu dobila nekoliko drugače. Joerg Tauss, ki je bil doslej član Socialdemokratske stranke (SPD), je namreč prestopil v Piratsko stranko. Ujezil ga je predvsem sprejem novega zakona o cenzuri na internetu, kjer je njegova stranka skoraj enoglasno glasovala za. Čeprav je peticijo proti uveljavitvi novega zakona podpisalo več kot 130.000 ljudi, sta poleg njega le dva člana SPD-ja glasovala proti, s čimer je njihova stranka omogočila sprejem zakona. Kot pravi, se ne strinja s počasnim krčenjem pravic in svobode, h...

117 komentarjev

Piratska stranka bo ropala po Evropi

The Register - Švedska piratska stranka ne zastopa nelegalnega kopiranja datotek, se pa med drugim bori proti okostenelemu pogledu megakorporacij na avtorske pravice. Svoje predstavnike namerava do leta 2009 razširiti po vseh evropskih državah in mešati štrene drugim političnim opcijam kot libertarna stranka, saj imajo dejansko pripravljen celoten politični program -- legalizirana izmenjava datotek je zgolj ena od stvari, za katere se borijo. Menijo, da so DRM tehnologije le metoda velikih založb, s katero se skušajo izogniti bolj svobodnjaškim državnim zakonom, po lastnih besedah pa so s svojim gibanjem dosegli že precej uspeha. Sedeži v parlamentu so sicer še cilj za prihodnost, jim je pa uspelo spremeniti mnenje drugih politikov o omenjeni, trenutno aktualni tematiki, piše Register.

9 komentarjev

The Pirate Bay izdal film

The inquirer - Pri vsem znanem piratskem zalivu so izdali dokumentarni film o zgodovini izmenjave datotek preko medmrežja. Film nosi provokativen naslov: Steal This Film in je seveda prosto dostopen za prenos v različnih formatih. Klasični dokumentarci, kot so na primer tisti, ki jih snemajo pri televizijski hiši BBC, naj bi bili neustrezni, saj po mnenju ustvarjalcev Pirate Baya njihovi avtorji naj ne bi razumeli novih tehnologij in sprememb. Za prihodnost načrtujejo tudi nadaljevanja, če bo dovolj donacij, ki bi jim to omogočile.

Morda lahko kot drugi del pričakujemo parodijo na Pirate s Karibov.

12 komentarjev

Piratske stranke darknet

Slashdot - Švedska piratska stranka je v sodelovanju s podjetjem Relakks javnosti ponudila v uporabo t.i. darknet, ki uporabnikom omogoča varno (neizsledljivo) dostopanje do interneta in medsebojno deljenje datotek. Storitev stane 5€ mesečno, del tega pa se steka tudi na račun piratske stranke.

V stranki pravijo, da ima storitev širše zastavljene cilje, saj onemogoča nadzorovanje zasebnih komunikacij uporabnikov. Opozarjajo tudi na zakone o varstvu avtorskih pravic, ki za doseganje svojih ciljev kršijo informacijsko zasebnost uporabnikov interneta, saj za izvajanje zahtevajo nadzor nad nalinijskim vedenjem posameznika.

10 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Wired News - Očitno je inspiracija s stare celine, točneje Švedske, delovala, da so tudi v ZDA ustanovili svojo "piratsko stranko". Intervju s predsednikom Brentom Allisonom in njegovim podpredsenikom Davidom Segalom, si lahko preberete na Wired News.

Na kratko: podobno kot švedska piratska stranka, se bo tudi ameriška zavzemala za spremembe veljavne zakonodaje (predvsem o elektronskih medijih) in ne nujno legalizacije zastonjkarske izmenjave avtorskih del. Pirati na oni strani luže ugotavljajo, da je ozaveščenost na novi celini glede tega veliko manjša in očitno preveč zaupajo velikim korporacijam, katerih glas se žal najbolj sliši. Zanimiv je tudi v intervjuju omenjeni paradoks, ki ga je osvetlil Weird Al Yankovich. Njegov občudovalec, ga je vprašal ali naj kupi njegove albume v CD obliki ali preko iTunes? Yankovich je odgovoril, da ima osebno več koristi, če ljudje kupujejo CDje, čeprav založnike stane distribucija preko interneta veliko manj.

Prizadeti v raciji švedske policije pa so...

17 komentarjev

Imate MP3-je? Žal bomo vaš računalnik uničili.

The Register -

Razpečevanje nelegalnih kopij takšnih in drugačnih zaščitenih avtorskih del postaja vedno bolj razširjeno. Velikim založbam in medijskim korporacijam to ni po godu, saj jim po njihovem računanju povzroča milijardne škode, a razumnih ukrepov jim ne uspe zagotoviti in situacija jim vedno bolj polzi iz rok.

Tokrat je radikalno idejo dobil Orrin Hatch, republikanski predsednik Komisije pravosodnega senata države Utah. Na zadnjem zasedanju je namreč izrazil misel, da bi bilo najprimerneje, če bi se računalniki vseh lastnikov nelegalnih MP3-jev preprosto ... uničili. Za zdaj v Ameriki obstaja zakon, ki izrecno prepoveduje uničenje tujih stvari, a Hatch se ga trudi spremeniti, tako da bi bil oškodovani avtor upravičen do poškodovanja piratovega računalnika. Več o tem.

Kakšne poškodbe računalniške opreme je imel Hatch v mislih, ni natančno znano, saj je računalnik prek interneta težko fizično uničiti. Drugo vprašanje je, kdo bi prispeval sredstva in kdo bi imel čas za lovljenje in...

37 komentarjev