»

Intel pripravlja cenen štirijedrnik: Core 2 Quad Q8200

DigiTimes - Intel naj bi po govoricah na medmrežju, poceni procesorske moči željnim množicam, v tretji četrtini letos, ponudil novinca Q8200. Ta naj bi tekmoval z AMD-jevimi trijedrniki v mainstream segmentu trga. FSB se bo povzpel na 1333 MHz, L2 predpomnilnik bo velik 4 MB, bil pa bo pri 2,33 GHz. Kar ga bo ločilo od starejših in pametnejših bratov (Q9000), je manjko VT in TXT tehnologije.

40 komentarjev

Novosti iz Intela

Daily Tech - Intel bo v prihodnjih dneh na procesorsko bojno polje odposlal nove različice Core 2 Duo in Quad procesorjev ( G0 stepping). Nova četica procesorjev vključuje tri dvojedrne (Core 2 Duo E6550, E6750 in E6850) in en štirijedrni procesor (Core 2 Extreme QX6850), pri čemer se vsi ponašajo s 1333 MHz zunanjim vodilom in zmanjšano porabo energije. Novi dvojedrniki bodo poleg Intelove SpeedStep in virtualizacijske tehnologije obogateni tudi s TXT tehnologijo ( Trusted Execution Technology). Splavitev novih različic procesorjev bo, kot običajno, spremljalo tudi znižanje cen večine starejših modelov na Core 2 arhitekturi (npr. Q6600 naj bi z 22. julijem olajšal naše denarnice zgolj za 266 $, kar ga cenovno postavlja ob bok novemu E6850).

Če koga zanima, kako se je v testih odrezal Core 2 Extreme QX6850 - zbirka testov na DailyTech in test na X-bit labs.



Poleg predstavite novih...

12 komentarjev

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Novice iz Intelovih logov

Pentium Extreme Edition 965

Slo-Tech - Po predstavitvi štirijedrnika za strežnike, je Intel za prvo četrtletje prihodnjega leta napovedal prihod štirijedrnega procesorja za namizne računalnike. Prihajajoči procesor, s kodnim imenom Kentsfield, bo temeljil na dvojedrniku, s kodnim imenom Conroe, ki bo predstavljen še letos. Oba nova procesorja bosta delovala tudi na že izdelanih matičnih ploščah, z Intelovim 975X veznim naborom (razen plošč izdelanih pred januarjem 2006) in na matičnih ploščah s prihajajočimi P965, Q965 in G965 veznimi nabori. več o prihajajočih procesorjih lahko preberete v izvorni novici.

Poleg tega je Intel pred dnevi predstavil dvojedrni procesor Pentium Extreme Edition 965. Gre za dvojedrnika, s 65...

7 komentarjev

Upanje za Moorov zakon

SRAM leta 2002

vir: Google
iTNews - 65-nanometrska tehnologija je že omogočila Intelu, da so naredili 4 megabajtni SRAM (Static Random Access Memory - hitrejši in bolj zanesljivi pomnilnik v primerjavi z DynamicRAM-om ) s površino celice le 0,57 mikrona2 in s tem zopet ujeli korak z Moorovim zakonom. Prvi 65-nm procesi se bodo začeli uporabljati leta 2005, 45-nanometrski pa dve leti kasneje.

Sedajsnji 90-nm Prescotti so bili na primer "odkriti" že pred dvema letoma in imeli...

5 komentarjev

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev