»

SDXC prihaja v prenosnike, Centrino odhaja

bit-tech.net - Podpora standardu SDXC, ki bo standard SDHC nadgradil z višjimi hitrostmi prenosa podatkov (namesto do 60 kar do 300 MB/s) ter večjimi kapacitetami pomnilniških kartic (SDHC je omejen na 32 GB, SDXC pa na 2 TB), je bila do sedaj relativno redka. To naj bi se spremenilo že v začetku leta 2010, ko bodo na tržišče prišli prvi prenosniki, v katerih se bodo nahajali popolnoma novi Intelovi procesorji Arrandale.

Skupaj z novo platformo naj bi, zaenkrat vsaj HP, Dell in Lenovo, v prenosnikih uporabniki dobili še podporo standardu SDXC, kot razlog za zamudo pa se omenja prav višje hitrosti prenosa podatkov. S svojimi 300 MB/s so kartice daleč nad zmogljivostmi vodila USB 2.0, ki se je uporabljalo za povezovanje vgrajenega čitalnika kartic s sistemom. Dodatne zaloge hitrosti naj bi proizvajalci tako dobili pri vodilu PCI Express, prek katerega naj bi se povezoval čitalec, le-to pa, kot je znano, omogoča precej višje hitrosti prenosov in je v današnjih časih veliko boljša izbira od vodila...

3 komentarji

Intel z drugačnim poimenovanjem izdelkov

X-Bit Labs - Če so vas oznake različnih platform, ki jih je oglaševal Intel, od časa do časa zmedle, boste veseli novice, da bo Intel končal s to prakso. TG Daily poroča, da se bo Intel odslej posvetil reklamiranju posameznih procesorjev, kar je v preteklosti že počel. Pri procesorjih se bodo osredotočili na Core, ki bodo na voljo v oblikah Core i7 (za najzahtevnejše uporabnike), Core i5 (za povprečne) in Core i3 (najcenejši). Tako bo, denimo, prihajajoči čip Lynnfield na voljo kot Intel Core i5 ali i7, odvisno od zmogljivosti in funkcionalnosti, medtem ko bo Clarksfield Core i7. Poleg teh bodo ostali Intel Pentium (za običajne procesorje), Celeron (za dostopnejše procesorje) in Atom (za pametne telefone, netbooke in podobne).

Pri platformah bo masaker silovitejši. Znamko Centrino bodo prihodnje leto prisilno upokojili, v rabi bo ostala le še za označevanje čipov za Wi-Fi. Znamka vPro bo...

5 komentarjev

CULV letos z 10 milijoni prenosniki?

MSI X-Slim X340

vir: TG Daily
TG Daily - CULV je Intelova nova platforma za lahke prenosnike med 12 in 13 palci, ki naj bi bila namenjena povprečnemu uporabniku in prinašala nizko porabo (navsezadnje CULV pomeni Consumer Ultra Low Voltage). Srce plaforme je zaenkrat enojedrni procesor iz družine Core 2, ki teče pri 1,4 GHz, poraba pa naj bi bila zgolj 5,5 W. Družbo procesorju dela vezno čipovje iz serije x4x, v katerem za prikaz slike skrbi grafični čip GMA X4500, v prihodnosti pa ga bo moč videti v družbi z dvojedrnikom. Razlog za uvedbo nove platforme je razširjanje Atoma, saj slednji počasi pleza proti vedno večjim zaslonom in...

13 komentarjev

Naslednici Santa Rose

bit-tech.net - Santa Rosa, četrta generacija Intelove mobilne platforme, bolj znane pod imenom Centrino, bo, jasno, tekom letošnjega leta dobila naslednico. Na Intel Developer Forumu, ki poteka danes in jutri, je bilo namreč že govora o Montevini. Povedanega ni bilo nič specifičnega o strojnih specifikacijah, obljubljajo pa precej boljše zmogljivosti integriranega grafičnega čipa in zmožnost gledanja BluRay filmov brez zatikanja ob uporabi napajanja le iz baterije! Obljubljajo pa še, da bo nekaj baterije ostalo še za poznejše delo po ogledu filma. Glede na Wikipedijo bo nova platforma zgrajena okrog mobilne verzije veznega čipa serije 45 in ICH9M južnega mostu, s čimer bomo dobili podporo za DDR3. Osrednji procesorji bodo seveda narejeni v 45 nm proizvodnem procesu.

Ve pa se tudi že, da bo Montevina zadnja platforma, kjer bo krmilnik pomnilnika v veznem čipovju - Calpella bo namreč zgrajena okrog procesorjev Nehalem. Ker pa je videz vedno bolj pomemben faktor za nakup prenosnika, vedno večje...

0 komentarjev

Santa Rosa je tu

AnandTech - Včeraj je Intel uradno predstavil že dolgo obljubljano posodobitev svoje mobilne platforme, znano pod imenom Santa Rosa. Med manjšimi posodobitvami, kot je recimo malce višji FSB sicer praktično nespremenjenega Core 2 Duo jedra ter podpora brezžičnemu standardu 802.11n (tudi to so proizvajalci vdelovali že v obstoječe prenosnike), še najbolj izstopa dodaten medpomnilnik, Intel Turbo Memory (kodno ime Robson), odgovoren za prevzemanje bremena trdega diska.

Kot ponavadi je med prvimi dobil prenosnik na test Anand, rezultati pa niso preveč navdušujoči. Performančne razlike so precej zanemarljive, tudi energetska učinkovitost je malce izboljšana le v prostem teku, zato smo zaenkrat lahko razočarani. Intel sicer obljublja, da naj bi se Santa Rosa bolj izkazala, tako da bo treba z realnimi ocenami počakati še kak teden ali dva.

Izvorni test.

10 komentarjev

Intel: Nehalem, Socket B in Socket H

VR - Zone - Intel bo leta 2008 predstavil procesorje, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelane v 45-nanometrski tehnologiji. Nova arhitektura prinaša obilo novosti, med katerimi je tudi integriran pomnilniški krmilnik. Obenem bosta za nove procesorje predstavljeni dve novi podnožji, in sicer Socket B (LGA1366) in Socket K (LGA715). Razliko v številu nožic obeh podnožij gre pripisati integriranemu pomnilniškemu krmilniku, kar lahko pomeni, da ga ne bomo videli v vseh jedrih.

Več na VR-Zone.

5 komentarjev

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Intel odpira povezave do procesorjev

News.com - Do Intel Developer Foruma je še nekaj dni, vendar so se kot običajo že začele pojavljati prve (seveda neuradne) novice o novostih, ki jih namerava Intel predstaviti. Tako se je pojavila novica, da bodo med drugim sledili zgledu AMD-ja in odprli medprocesorske povezave s predstavitvijo CSI (Common System Interface), ki bo nadomestil že precej osivel FSB.

Nova tehnologija se bo pojavila leta 2008 s predstavitvijo Tuxwila Itaniumov, leta 2009 pa naj bi jo začeli uporabljati Xeoni. Poleg hitrejše komunikacije med procesorji bodo lahko, podobno kot pri AMD Torrenzi, proizvajalci namenskih procesorjev posadili svoj izdelek na matično ploščo poleg glavnega procesorja. Ta koprocesor pa bo lahko preko odprte specifikacije CSI-ja direktno komuniciral s CPU-jem.

13 komentarjev

Intel Xeon 5160 vs. Core 2 Duo X6800

The inquirer - Intel je s svojimi spremembami cen ustvaril zanimivo situacijo -- njihov procesor Xeon 5160, namenjen profesionalnim delovnim postajam in strežnikom, je cenejši od trenutno najboljšega namiznega procesorja Core 2 Duo Extreme X6800, kljub temu, da prvi teče pri višji frekvenci in je opremljen tudi s hitrejšim FSB-jem. GamePC se je zato odločil, da procesorja primerja in najde zmogljivejšega ter tako pomaga morebitnim kupcem, ki ne vedo popolnoma, kako bi se znašli v tej čudni situaciji. Stvari se še bolj zakomplicirajo, ker trenutno cenovna razlika ni črno-bela -- cene matičnih plošč za strežniške Xeone so namreč precej višje od tistih za namizne procesorje, morda pa bo kateri od proizvajalcev položaj na trgu izkoristil in zapolnil tržno nišo, komentirajo pri The Inquirer-ju.

6 komentarjev

Nedoslednost prodajalcev rabljenih trdih diskov in pomnilniških kartic pri brisanju podatkov

BBC - Kot poročajo na BBC, večina prodajalcev različnih vrst pomnilniških medijev zelo površno, če sploh, briše občutljive podatke iz svojih, za prodajo prek spleta namenjenih medijev. Kupcem so tako lahko na voljo (e-)pisma in dnevniki, finančne kalkulacije, telefonske številke, elektronski naslovi, skratka informacije, za katere običajno želimo, da niso na voljo drugim.

Namesto prodaje trdih diskov se raje odločite za spremembo namembnosti. Trde diske se da uporabiti za brusilke ali izvrstne obtežilnike papirja.

Tudi v naši prelepi državi poznamo primer, ko so bile iz (kvazi) digitalnih nebes pomnilniške kartice obujene zelo občutljive fotografije nekih mladenk. Previdnost ni odveč. ;)

34 komentarjev

Windows bankomati

Finance - Že letos lahko pričakujemo prve bankomate v Sloveniji, ki bodo temeljili na operacijskem sistemu Windows NT. Do zdaj so bankomati delovali pod OS/2, zato bo dosežen velik napredek v smislu multimedijske predstavitve ter uporabniškega vmesnika. Možna bo tudi priključitev tiskalnika in s tem izpis podatkov, lažje pa se bodo znašli tudi slepi, saj bo možna tudi uporaba zvoka. Vendar tudi slabih strani ni malo. Windowsi niso znani po svoji varnosti, zato bi spreten heker verjetno lahko vdrl v sistem. Pojavlja pa se tudi vprašanje uporabniške prijaznosti v smislu "kje so tiste tipke Ctrl+Alt+Del", vendar vseeno upajmo na najboljše. Klik!

26 komentarjev