»

Apple iPhone in zavzetje Hollywooda?

ThinkSecret - Dolgo želeni in nikoli dokazani iPhone naj bi se končno pojavil naslednje leto v ZDA. Zadeva naj bi bila ekskluzivno dobavljiva le preko Cingular-ja, ameriškega največjega mobilnega operaterja.



Pri ThinkSecret pravijo, da bo zadeva imela vgrajen 2.2 palčni zaslon in 3 mega točkovno kamero. Apple naj bi predvideval prodajo 25 milijonov kosov v prvem letu prodaje. Predstavili naj bi ga na januarskem MacWorld Expo 2007. iPhone vernike v prepričanje o obstoju že dalj časa držijo razne tekstovne najdbe v Applovem programju. Zadnji tovrstni primer so našli v popravku iTunes 7.0.1.

Seveda Apple kuje tudi drugo žezlo, s prototipnim imenom iTV. Tako naj bi malce pritiskali tudi na Hollywood, da naj bolj sodeluje z Applovim servisom ponudbe filmskih...

21 komentarjev

1 milijon za najboljši Viiv PC

The Register - Viiv je Intelova platforma za majhne HTPC-je, kot je recimo Mac mini, ki pa trenutno še ni dosegla prevelike popularnosti. Intel je zato na IDF-ju napovedal razpis, v okviru katerega nameravajo najboljši izdelek, ki bo temeljil na njihovi platformi, nagraditi z milijonom dolarjev (600 tisoč za izdelavo in 400 tisoč za oglaševanje). En tekmovalec lahko prijavi do pet različnih dizajnov, ki morajo biti majhni in modni, delovati pa morajo pri dovolj nizkih temperaturah. Zmagovalec bo znan že na naslednjem, marčevskem Intel Developer Forumu, če lahko verjamemo Registerju.

7 komentarjev

MacMini kot video snemalnik

Gizmodo - Video snemalniki mi niso simpatični, ker ne znajo čisto vsega. Večina računalnikov je neestetskih, glasnih in prevelikih. HPTC-ji, ki so uporabni, so astronomsko predragi. Apple MacMini (kot računalnik, ki že pojmovno zna vse in poleg tega ni grd) je imel poleg manjka TV kartice do pred kratkim še to napako (seveda odvisno od brega, na katerem stojiš), da je bil pač jabolčnik.

Tiste, ki jih to do sedaj ni motilo, so se lahko odločili npr. za Miglia EvolutionTV, ki lepo sodeluje z OS X-om, žal pa ne podpira slovenskih programov. EvolutionTV namreč preko interneta pobira programe za 3 tedne vnaprej in omogoča njih snemanje.

Zame, mesojedega oknaša, je mamljivo le eno: XP. S prihodom Intelovih src v jabolčne mlinčke, se je tudi to uresničilo. Pri SnapStream so pripravili natančno navodilo, kako Mini-ja pripraviti do tega. Seveda ima ta rešitev tudi nekaj napak, ena izmed njih je cena.

To napako lahko delno odpravi Tajvanski klon: AOpen XC Cube, ki je v prototipni verziji slišal...

27 komentarjev

Nič več golih računalnikov na Kitajskem

Slashdot - Pred kratkim smo poročali, da je Microsoft britanske prodajalce računalnikov pozval, naj ne prodajajo računalnikov brez nameščenega operacijskega sistema. Zdaj so sledili še Kitajci, saj je kitajska vlada zapovedala, da morajo imeti vsi računalniki, ki se prodajajo ali proizvajajo znotraj kitajskih meja, prednameščen operacijski sistem. Uradni razlog za to odločitev je zatiranje piratstva, ki je na Kitajskem še vedno zelo pogost pojav, zaradi česar se bo kitajski predsednik konec tega meseca tudi sešel z ameriškim kolegom. Microsoft je se že znašel in z nekaterimi podjetji sklenil pogodbo o namestitvi njihovega operacijskega sistema.

85 komentarjev

Nova rekordna kapaciteta 2.5" trdega diska

Channel Register - Fujitsu je predstavil novega malega velikana. Sliši na nič kaj zveneče ime MHV2200BT, a so ostale lastnosti toliko bolj mamljive za prenosnike in potencialnega "pravega" Video iPoda.

Ker gre za majhne dimenzije, seveda ne gre za revolucionarno hitre dostope do podatkov, a je teh k sreči lahko veliko: 200Gb. Disk se vrti na umirjenih 4200 obratov, z 8Mb vmesnim pomnilnikom in maksimalno porabo 4.5W (povprečno 1.6W).

Ker flash trdi diski še nekaj časa ne bodo dosegli takšnih kapacitet, niti razmerja cena na Gb, bo seveda od maja letos veliko interesentov za tega malčka, ki je trenutno največji v tem razredu.

23 komentarjev

Računalnik za vsak žep - CF700

golem.de - Japonski MiniPC je predstavil model CF700, ob katerem se celo Mac mini ne zdi prav majhen. CF700 meri skromnih 165x125x55 mm in tehta približno kilogram.

Zanimiva je tudi njegova notranjost. Temelji namreč na Intelovih mobilnih procesorjih Pentium M in Celeron M, vgradite pa lahko do 1 GB pomnilnika, hitrosti DDR266 ali DDR333. Za shranjevanje podatkov služi 40 GB 2.5'' trdi disk, za napajanje skrbi 80 W zunanji napajalnik, računalnik pa je možno napajati tudi v avtomobilu. Na zadnji strani računalnička najdete, poleg mrežnega priključka, še PS/2 vhod, VGA izhod, dva USB 2.0 priključka, avdio izhod in COM port.

Najmočnejši model je ''oborožen'' s procesorjem Pentium M770, ki tiktaka pri 2.13GHz, za prikaz slike skrbi...

21 komentarjev

S3 napada

Channel Register - Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija...

27 komentarjev

AMD obtožuje Intel

The Register - AMD je vložil protimonopolno tožbo, v kateri obtožuje Intel nedovoljenih ukrepov, s katerimi naj bi Intel preprečeval podjetjem sodelovanje z AMD-jem. Sodišču v Delawaru so predstavili seznam 38 podjetij, na katerih naj bi Intel izvajal pravno sporne postopke za zaščito svojega tržnega deleža. Tako naprimer navajajo obtožbo, po kateri je Intel plačal NEC-u nekaj milijonov dolarjev, da ta ne bi sklepal pogodb z AMD-jem. Intel naj bi z istim namenom plačeval milijonske zneske tudi Dellu in Toshibi.

Tale tožba najbrž ni preveč prijetna za Intel, kateremu so dokazali kršitve protimonopolnih zakonov že na Japonskem. Celotna novica je na voljo tule, na domači strani podjetja AMD pa je na voljo uradna objava, ki vsebuje povezavo na celotno besedilo pritožbe v pdf formatu.

23 komentarjev

Kaj se dogaja na IDF

AnandTech - Včeraj smo zapisali, da je Intel pričel s svojo prireditvijo imenovano Intel Developer Forum Spring 2003. In obljubljeno vam je bilo, da vas bomo zalagali s povezavami na novosti in novicami. Tukaj imate dobršno mero AnandTechovega pisanja za začetek in za lahko večerno branje.

0 komentarjev