»

Cena Q6600 padla na 147 evrov - vsaj pri severnih sosedih

Slo-Tech - Cena Intelovega štirijedrnika prve generacije, Q6600, je pri avstrijskih trgovcih padla na vsega 145 evrov. Kot člani naše skupnosti vedo, gre za procesor, izdelan v 65 nm tehnologiji, ki se greje bolj kot njegov naslednik iz družne Q9xxx in nima novega seta ukazov SSE 4.1. Kljub temu nova cena procesorja, kot posledica tržne bitke med dvema proizvajalcema procesorjem, razveseljuje potrošnike, ki skrbno načrtujejo nakup svojega delovnega mlinčka.

Znižanje cen je seveda za pričakovati tudi pri nas. Trenutno se cena za Q6600 giblje okrog 185 evrov.

50 komentarjev

Ima GeForce 7900 GTO veliko prostora za navijanje?

Slo-Tech - Še vedno več ali manj neuradna kartica GeForce 7900 GTO, naj bi po nekaterih informacijah imela zelo veliko potenciala za navijanje. Za osvežitev spomina, GeForce 7900 GTO je zelo podobna kartica, kot je v tem trenutku zastavonoša Nvidiine ponudbe, 7900 GTX, le RAM namesto pri 800 MHz, tiktaka pri 660 Mhz (1.32 GHz efektivno). Predvsem pa je pomembna vsota denarja, ki naj bi jo za model GTO odšteli. Po Skopuhu sodeč, bo, za sedaj edini proizvajalec - MSI, zanjo želel v povprečju 250 evrov, medtem ko se cena GTX različice suče okoli 400 evrov.



Članek na kitajski strani Cooaler navaja, da je kartica brez posegov zmožna delovati pri 700/700 MHz, če pa namestimo BIOS od modela GTX, pa...

28 komentarjev

Creative bo predstavil nove zvočne kartice iz družine X-Fi

Slo-Tech - Po rezultatih ankete sodeč, je kar nekaj (34% glasujočih) uporabnikov, ki niso zadovoljni s kvaliteto zvoka iz, na matično ploščo integriranih vezij. Tudi Creative se nadeja, da bo kakovost teh rešitev ostala na enaki ravni, in bo v kratkem ponudil nove zvočne kartice iz družine X-Fi. Ta podatek, uradne objave namreč še ni, so izbrskali na Computerbase, ko so pregledovali police pri Skopuhu. Ponudili bodo tri kartice, z naslednjimi imeni:
- X-Fi Xtreme Audio;
- X-Fi Xtreme Gamer;
- X-Fi Xtreme Fatality Professional Series.



Cene se gibljejo od 39 evrov za popolnoma oskubljeno,namenjeno sestavljavcem računalnikov, X-Fi Xtreme Audio različico, do 121 evrov za X-Fi Xtreme Fatality Pro.

Šlo bi za odlične obete za vse, ki jim je 28 slovenskih tisočakov preveč za vstopni model trenutne Creativove ponudbe, X-Fi XtremeMusic. Če bi se Creative le dovolj potrudil pri...

47 komentarjev

Nova anketa: zvočna kartica, da ali ne?

Slo-Tech - Diski so po rezultatih ankete sodeč, še daleč od popolnosti, saj vas je več kot polovica že izgubila podatke zaradi okvare tega nosilca podatkov.

Zaradi napake na disku sem že izgubil podatke:
da58%
(578)
ne42%
(419)
Skupaj glasov: 997


Tokrat vas sprašujemo, kaj pošilja zvok na zvočnike, oziroma slušalke. Je to kar vezje, integrirano na matično ploščo, je to zvočna kartica, ali pa gre za zunanjo zvočno kartico?

37 komentarjev

Shure E500s

Den Guru - Dandanes ima že vsakdo od nas kakšen prenosni predvajalnik, bodisi tiste, skorajda arhaične, ki predvajajo CD-je, bodisi popularne s podporo formatu MP3 v najrazličnejših barvah, oblikah in velikostih. Te napravice lahko nesemo s sabo kamorkoli, zato so prvenstveno namenjene kratkočasenju, kvaliteta njihovega zvoka pa ni vedno na visokem nivoju. Eden od glavnih razlogov so tudi slušalke, saj proizvajalci ponavadi prilagajo cenene primerke, zato vsi, željni lepše glasbe, kmalu po nakupu nabavijo kvalitetnejše.

Trendi pa se počasi spreminjajo. Predvajalniki boljših znamk, kot so iriver, Creative in Apple, spravijo iz sebe kvaliteten zvok, na voljo pa so tudi različni modeli slušalk, ki bi naj konkurirali dražjim zvočnim sistemom. Navajeni smo, da večje audio slušalke lahko stanejo tudi po nekaj deset tisočakov, malce čudno pa je, če etiketo s pet- in šestmestnimi številkami zagledamo na majhnih slušalkah, ki se vtaknejo v ušesa. Prav takšne izdelke dela podjetje Shure, na Den Guru...

10 komentarjev

AMD novičke

Roadmap AMDjevih procesorjev

DigiTimes - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč, naj bi AMD svoje nove procesorje z oznako K8L za novo podnožje AM3, ki naj bi bilo kompatibilno z AM2, predstavil šele leta 2008, prav takrat naj bi bila predstavljena Intelova nova generacija procesorjev z oznako Core Micro. Namesto na razvoj omenjenih procesorjev, naj bi se AMD osredotočil na izdelavo sedanjih AM2 procesorjev s 65 nanometri. Tako naj bi v prvem četrtletju naslednjega leta predstavili 65 nanometrske Athlone 64 3800+, 4200+ in 4600+. Ostale prihajajoče procesorje si oglejte na strani Daily Tech oziroma na spodnji sliki:



V tretjem četrtletju prihajajočega leta se bodo s slovesom procesorjev Athlon 64 za s939 podnožje pojavili prvi dvojedrni procesorji v razredu...

10 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Če bi Slo-tech omogočal poljubne avatarje:
bi jih zagotovo izklopil33%
(391)
bi jih z veseljem gledal33%
(390)
bi si jih občasno ogledal16%
(185)
ne mi omenjat avatarjev15%
(177)
bi nehal obiskovati Slo-Tech4%
(50)
Skupaj glasov: 1193
Tako, pa smo opravili s trenutno anketo. Glede na rezultate ankete si poljubnih avatarjev srčno želi tretjina uporabnikov, kar je bistveno več od naših ocen. Vendar še vedno premalo, da bi ta hip spustili vse ostalo in se lotili avatarjev. Avatarji so tako dodani na seznam stvari, ki bi jih bilo lepo implementirati na tej strani, vendar na tem seznamu niso prav visoko. Za začetek bomo po petih letih zamenjali design.

59 komentarjev

Geforce 7800 GT

Geforce 7800 GT

vir: Guru 3D
AnandTech - Danes je nVidia predstavila novega člana v družini grafičnih kartic, Geforce 7800 GT. Kot se da sklepati že iz imena, gre za okrnjeno verzijo zastavonoše, 7800 GTX. Namesto arhitekture 24x8, ima kartica 20x7 cevovodov (pixel, vertex). Srce ji tiktaka pri 400 MHz, torej za 50 MHz nižje kot pri zmogljivejšemu modelu, prav tako je frekvenca pomnilnika s 600 spuščena na 500 MHz (1000 DDR).

Kartica se odreže bolje kot 6800 Ultra, in tako lahko pričakujemo padec cen celotne družine, zgrajene okrog NV4X. V testu ugotavljajo, da so nove kartice že tako zmogljive, da je potrebno zelo resno razmisliti o nakupu novega monitorja. 7800 GT z lahkoto prebavi vse igre na ločljivosti 1600x1200, zato je...

29 komentarjev

Zvočne kartice optimizirane za igre?

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek - kako so zvočne kartice optimizirane za igre. Kot kaže ni dvoma o tem, da te bi bile. Na test so postavili 5 zvočnih kartic: nForce APU, Audigy2, Realtek ALC 650, Herculess Fortissimo 3 ter C-Media CMI8738 in jih testirali v nekaj igrah. V vseh testih je zmagal Nforcev APU, čeprav mu je Creativov Audigy2 neprenehoma dihal za ovratnik. Članek ni dolg - verjetno pa bo za marsikoga zanimiv. Klikot!

2 komentarja