»

Intel potrdil USB-hrošča v Haswellu

Slo-Tech - Intel je potrdil, kar se je na glas govorilo že nekaj mesecev - vezni nabor Haswell ima hrošča pri upravljanju z USB-jem. Po izhodu iz stanja pripravljenosti se namreč lahko zgodi, da nekatere naprave, ki se povezujejo po najnovejšem standardu USB 3.0 (SuperSpeed), logično izginejo. Intel pravi, da gre zgolj za nekatere USB-ključke. To v skrajnem primeru pomeni, da je te naprave treba izklopiti in vnovič priključiti, nevarnosti za izgubo podatkov pa naj ne bi bilo.

Intel je vseeno napovedal revizijo stepping za vezni nabor (s C1 na C2), v kateri bo hrošč oziroma erratum v Intelovem izrazoslovju odpravljen. Prizadeti so vezni nabori Q87, Q85, H87, Z87, B85 (namizni), C222, C224, C226 (strežniški) ter QM87, HM87, HM86 (za prenosnike). Haswell s popravljenim hroščem izide 15....

44 komentarjev

Nvidia ne bo več razvijala veznih naborov

X-Bit Labs - Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang je ta teden uradno naznanil, da ne bodo več izdelovali veznih naborov. Pred tem je Nvidia že letos združila svoja oddelka za vezne nabore in SoC, sedaj pa bo slednji prevladal. Huang je še dodal, da sedaj gradijo sisteme Tegra, kjer bodo integracijo popeljali na novo raven, medtem ko trg veznih naborov in njihova prodaja na njem nista rastla. To ne pomeni takojšnje smrti vseh veznih naborov, saj bodo trenutno aktualne še vedno prodajali tudi prihodnje leto, le razvoj novih so ukinili, saj se razvoj ne izplača. Tako nForce, GeForce in ostali nabori ne bodo nikoli dobili svojih naslednikov.

3 komentarji

Intel pripravlja cenen štirijedrnik: Core 2 Quad Q8200

DigiTimes - Intel naj bi po govoricah na medmrežju, poceni procesorske moči željnim množicam, v tretji četrtini letos, ponudil novinca Q8200. Ta naj bi tekmoval z AMD-jevimi trijedrniki v mainstream segmentu trga. FSB se bo povzpel na 1333 MHz, L2 predpomnilnik bo velik 4 MB, bil pa bo pri 2,33 GHz. Kar ga bo ločilo od starejših in pametnejših bratov (Q9000), je manjko VT in TXT tehnologije.

40 komentarjev

Creative s Kamnom dobro konkurira Appleu

Guardian - Proizvajalec glasbene račualniške opreme Creative zadnje čase v najnižjem razredu MP3 predvajalnikov meša štrene Applu. Njihovemu iPodu Shufflu so nasproti postavili Zen Stone, ki je po dimenzijah dokaj podoben konkurentu, po funkcionalnosti pa je daleč pred njim. Pesmi lahko nanj nalagate kar z naprednim sistemom povleci in spusti, opremljen je z revolucionarno funkcijo - zaslonom, za nameček pa stane približno polovico cene najmanjšega Jabolčnika. Po novem so Zen Stone posodobili z različico Plus, ki je opremljena z OLED prikazovalnikom, vgrajenim mikrofonom, uro, štoparico in grafičnim izenačevalnikom.

Izvorna novica.

18 komentarjev

Grafične kartice za običajne smrtnike v drugi četrtini 2007

DigiTimes - DigiTimes poroča, da lahko v drugi četrtini tega leta pričakujemo izid najnovejših grafičnih kartic s podporo DirectX10 za nižji in srednji cenovni razred. Iz nVidiinih tovarn bodo tovornjaki peljali čipe G80 in G84, AMD pa bo nekje v istem času (če ne bo prišlo do ponovnih prelaganj) kupcem ponudil R600, R610 in R630. Malce kasneje, v drugi polovici tega leta, se pričakuje tudi prve igre, zasnovane za novi DirectX, poleg tega so obljubljene posodobitve starih naslovov, kot na so primer Flight Simulator X, Company of Heroes in EVE Online. Medtem ko čakate na človeške cene, preberite izvorno novico.

10 komentarjev

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

ATI: nič več veznih naborov za Intel

Hkepc - Kot poroča HKEPC, naj bi ATI, ki ga je pred kratkim prevzel AMD, preklical izdelavo že napovedanih veznih naborov za Intelove procesorje. Pri tem gre za vezne nabore RD700, RS700 in RC710, zgrajene na 65 nanometrski arhitekturi, predstavljeni bi pa naj bili predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta. Tako naj bi bil zadnji ATI-jev vezni nabor za Intelove sisteme, v začetku prihodnjega leta predstavljen RC610.

ATI se bo tako lahko popolnoma posvetil izdelavi veznih naborov za svojega novega lastnika. Letos oktobra bo tako predstavil vezni nabor RS690, ki podpira AVIVO in HDMI ter RC690C, s podporo za AVIVO. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo predstavljen RD790, s podporo za CrossFire , v tretjem četrtletju pa RS790 z integriranim grafičnim čipom s podporo DX10. Prav tako bo v enakem obdobju predstavil tudi SC780, ki bo v osnovi enak RS690, vendar bo izdelan v 65 nanometrksem procesu.

Več o tem na HKEPC.

8 komentarjev

Proizvajalci matičnih plošč pozdravili tožbo VIA proti Intelu

DigiTimes - Sodeč po tej novici na DigiTimes je velika večina proizvajalcev matičnih plošč z veseljem pozdravilo nedavno tožbo VIAe proti gigantu Intelu. Le-ta je namreč omogočila vsem tem podjetjem, da brez strahu izdajo svoje P4X266 plošče, ki jih večinoma že imajo pripravljene. Seveda obstaja možnost, da bo Intel tožbo dobil in da bodo proizvajalci morali svoje plošče vpoklicati nazaj po sodni odločbi, toda vsi vemo, kako dolge in pogosto brezplodne so tožbe v računalniški industriji. VIA je tako v eni elegantni potezi omogočila izdajo plošč s svojim čipovjem in proizvajalci bodo z veseljem zagrabili to priložnost. Zanimivo pa je opazovati tiste, ki produktov nimajo pripravljenih in se sedaj za vse kriplje trudijo zatrjevati, da razlog za to nikakor ni bila napovedana Intelova tožba proti VIA.

1 komentar