»

Univerza Rice in DARPA razvijata nov način programiranja: samodokončaj

Slo-Tech - Univerza Rice v sodelovanju z ameriško vojaško agencijo DARPA vodi projekt Plinij, ki si postavlja zelo smel cilj poenostavitve programiranja. Glavna premisa je pisanje čedalje bolj kompleksne programske kode, ki ga ljudje še vedno opravljajo ročno vrstico po vrstico. Projekt, ki se imenuje po rimskem zgodovinarju, poteka v okviru širšega programa MUSE.

Zamisel je preprosta, a se zdi za današnje čase skorajda znanstvena fantastika. Ker je na svetu prosto dostopnih na milijarde vrstic programske kode, je nesmiselno enake probleme reševati vedno znova in znova. Projekt, ki bo težek 11 milijonov dolarjev, opisujejo kot funkciji samodokončanja in preverjanja sintakse (autocomplete in spell-check) za programiranje. Programer napiše nekaj...

19 komentarjev

Google je star 11 let

ABC News - Googlov rojstni dan je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ker tako ogromno podjetje ne nastane v enem dnevu, so tudi praznovanje rojstnega dne premikali po koledarju. Včasih so praznovali 4. septembra, ko se je Google leta 1998 v Kaliforniji vpisal kot podjetje. Potem je kot rojstni dan nekaj časa veljal 7. september in kasneje 27. september, sedaj pa je na Googlovih straneh uradno zapisano, da je Google na svet privekal septembra. Točen datum pa zavisi od tega, kdaj si zaposleni zaželijo torte. Letos je 27. september, če gre verjeti Googlovemu logu. Nekaj zgodovine o podjetju, ki se je začelo v garaži dveh nadebudnih študentov s Stanforda in danes zaposluje 19.000 ljudi, si lahko preberete na domačih straneh. Vse najboljše!

10 komentarjev

Evikcija ASCII: "Naše zadnje vrstice programske kode bomo prevajali na barikadah!"

Slo-Tech - Skvot ASCII (Amsterdam Subversive Center for Information Interchange), prostor z brezplačnim javnim dostopom do spleta, ki ga ustvarjajo in vzdržujejo hekerji in politični aktivisti in ena glavnih inspiracij za nastanek Kiberpipe je doživel novo policijsko evikcijo. Za dvig zavesti o problematiki je tule njihov preveden manifest:

Center ASCII je bil vzpostavljen z reciklažo starih računalnikov in z uporabo izključno prostega programja (GNU GPL - splošna javna licenca GNU). S tem je skupina omogočala javnosti širši dostop do informacijske tehnologije. ASCII je kolektiv svobodno-avtonomnih posameznikov, tehnično usposobljenih in politično zavednih hekerjev ter razvijalcev računalniških programov.

Trenutna lokacija centra ASCII - Kinkerstraat 92 v Amsterdamu, ni ne prvi ne zadnji prostor, kjer se hekerji borjio za osvoboditev izpod komercialnih pritiskov, ki manipulirajo s tehnologijo in z možnostjo javnega dostopa do slednje. Pravica do komunikacije je pravica vsakogar,...

30 komentarjev

Raduj se, radni narode,...

Slo-Tech - ...saj imate danes razlog. Prosim, čestitajte Máteju, ki je včeraj praznoval svojo osemnajstletnico, ter DrSergioDJju, ki jih je danes dopolnil kar devetnajst. Čestitke oddajte pod komentarji - to je ukaz :D. Še nekaj - Mate pravi, da bo danes častil pijačo. Ako vam rata dobiti njegov telefon ter ga zaspammati s SMS sporočilci, vam pivo ne uide.

29 komentarjev

Vse najboljše, Primož!

Slo-Tech - Še en rojstni dan. Tokrat je na vrsti naš najnajnajprogramer, Primož. Primož, lepo od tebe, da so te ugrabili mali zeleni, ko si bil še mlad. To je namreč botrovalo njegovemu izjemnemu talentu za programiranje, ki ga tule na Slo-Techu pridno IZKORIŠČAMO že slabo leto. Če še ne veste, Primož je kazensko odgovoren za vsako vrstico programske kode, vnešene v to stran. Danes pa praznuje svoj sedemnajsti rojstni dan. Najlepša mu dala.

25 komentarjev

Čestitka

Slo-Tech - Na ta dan, 19.4.2001, praznuje naš zdaj že dodobra uveljavljeni pisun Pretorijanec svoj petnajsti rojstni dan. Hvala tistemu tam zgoraj, da nam ga je poslal, saj take zagnanosti nima dosti ljudi (poleg nas vseh adminov, seveda ). Torej, vsi v en glas: VSE NAJBOLJŠE!

Dodatek k novici, 16:13: Pretorijanec je hotel danes cel večer pisati novice, vsaj tako mi je povedal Primož. Tej izjavi skladno sta ga Primož ter Mate nagnala žurat. Torej, danes nič več novic od Pretorijanca. Zasluži si.

22 komentarjev