»

Novi iPhone za Verizon bo imel Qualcommove čipe

AppleInsider - Apple je za dobavitelja čipov za svoj novi iPhone, ki ga bo ponujal operater Verizon, izbral Qualcomm, poroča The Street. To je že druga večja zmaga za Qualcomm, ki je dobil tudi posel z Google, tako da bo Nexus One poganjal Qualcommov procesor SnapDragon. V Applove iPhone Qualcomm ne bo vgrajeval SnapDragona, marveč bo njegov čip skrbel za brezžično povezljivost 3G.

Apple je sprva iskal čip, ki bo podpiral tako GSM kot CDMA, kar bi telefonu zagotovilo delovanje na praktično vseh omrežjih po svetu. Tega jim ni bil sposoben ponuditi noben proizvajalec, zato so se odločili za klasični Qualcommov čip EV-DO. Poraženec je to pot nemški Infineon, ki skrbi za podobne čipe v iPhonih operaterja AT&T. Več bo znanega junija, ko se AT&T-ju izteče ekskluzivnost.

13 komentarjev

Podkupovanje pri Infineonu

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung poroča, da smo v škandalu o podkupovanju v Infineonu dočakali prve obsodbe. Ralf Udo Schneider, čigar podjetje BF Consulting je za Infineon do leta 2004 urejalo sponzorstvo v avtošportu, je bil obsojen na štiri leta zapora.

Obtoženi je priznal, da je del pogodbenega denarja porabil zase, s preostankom pa financiral udejstvovanje nekdanjega Infineonovega direktorja Ulricha Schumacherja in nadzornika Andreasa von Zitzewitza v avtomobilskih dirkah. Schumacherju je tako v letu 2002 predal okrog 60.000, leto kasneje pa kar 300.000 dolarjev. Za zdaj je von Zitzewitz podkupovanje priznal, medtem ko je Schumacher nečedne posle prek odvetnika že zanikal, in se bo po vrnitvi s službene poti sestal z državnim tožilstvom.

1 komentar

Infineon izdelovalec čipov za ameriške biometrične potne liste

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Po poročanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga je nemški Infineon, ki ga pri nas poznamo predvsem kot proizvajalca pomnilnika, z ameriško vlado sklenil več milijonov dolarjev težko pogodbo, s katero je postal prvi in za zdaj edini dobavitelj čipov za ameriške biometrične potne liste. Z izdajo novih potnih listov nameravajo začeti še pred zaključkom leta, v naslednjem letu pa naj bi nove potne liste dobilo okrog 15 milijonov Američanov. Točne vrednosti pogodbe Infineon ni hotel izdati, potrdili pa so, da gre za njihov največji tovrstni projekt. Trenutno prodajajo sicer svoje čipe več kot 20 državam, med drugim Belgiji, Finski, Hong Kongu, Italiji, Avstraliji, Švedski in Norveški.

Novi dokumenti so tudi pogoj, da države v ameriškem brezviznem režimu Visa Waiver Program tam tudi ostanejo, zato jih izdaja že kar nekaj evropskih držav, do konca leta pa jih bojda dobimo tudi Slovenci. Slovenske potne liste bo izdeloval celjski Cetis, čipe pa bo dobavljal francoski Gemalto.

9 komentarjev

Infineon in SMIC sodelujeta

X-Bit Labs -

Infineon Technology AG in Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) so danes uradno objavili, da so podpisali pogodbo, ki bo njihovo sodelovanje še poglobila in razširila.

V pogodbi so se namreč dogovorili, da bo Infineon svojo proizvodnjo DRAM čipov v 0,11-mikronski tehnologiji nekako predal SMIC, medtem ko so se le-ti zavezali, da bodo odslej proizvajali DRAM čipe te tehnologije eksluzivno le še za Infineon. To je že drugi dogovor med tema podjetjema, po dogovoru v lanskem decembru, ko se je SMIC zavezal, da bo v svoji pekinški tovarni proizvajal le še 0,14-mikronske čipe Infineona. Več o tem.

0 komentarjev

Rambus izgubil na sodišču

SystemLogic - Na Slo-Techu smo Rambusovo tožarjenje pozorno spremljali že od samega začetka in sedaj se zadeva počasi zaključuje. Po tem, ko jim je uspelo podrediti nekaj manjših proizvajalcev pomnilnik, se je Rambus lotil velikanov in na prvem mestu je bil Infineon. Na srečo se je vse skupaj pri Infineonu tudi končalo. Ne le, da Rambus ni dobil, kar je zahteval, temveč jih je sodnik spoznal za krive prevare pri pridobivanju patentov, ki so jih pomnilniški proizvajalci razvijali pod okriljem JEDECa. Tako mora Rambus plačati $3.5 milijona odškodnin. Na sodbo se sicer mislijo pritožiti, toda dvomim, da bo to kaj spremenilo. Pa so le dobili, kar so si zaslužili!

3 komentarji

Rambus z velikimi stroški

Tech Web - Heh, ta novica pa me je po pravici povedano kar razveselila, saj se štejem med goreče nasprotnike Rambusa (ne tehnologije, temveč politike podjetja, da se razumemo). Kot poroča sam predsenik tega kontraverznega podjetja, so stroški raznih sodnih poravnav precej narasli in bodo samo v tem četrtletju znašali okoli $5 milijonov! To seveda ni malo niti za tako veliko podjetje, saj je skupni prihodek za to četrtletje znašal malo čez $13 milijonov. Torej bi se lahko reklo, da Rambus porabi skoraj polovico svojega zaslužka za tožarjenja po raznih sodiščih, namesto da bi se koncentrirali na razvoj (in ne krajo patentov) ter zniževanje stroškov izdelave. Kakorkoli, v prihajajočem letu jih čakajo še trije ogromni sodni procesi proti Hyunadiju, Micronu in Infineonu, ki bodo podjetje stali gore denarja. Prav jim je !

4 komentarji