»

Google Code Search

Google News - Ni preteklo veliko vode od časa, ko smo poročali o velikem Googlu. Fantje in dekleta pri tem podjetju so spet dobili in prinesli v obstoj novo idejo. Tokrat so iskalnik naučili brskanja po prosto dostopni izvorni kodi, ter to poimenovali Google Code Search.

Čeprav nekaj iskalcev po izvorni kodi že obstaja, se Googlov razlikuje od ostalih po tem, da zna vtakniti svoj nos v ZIP datoteke ter pregledati tudi CVS strežnike. Kot je seveda za Google značilno, je iskalec trenutno še v beta fazi.

Potrebno je še pa omeniti, da so se pravila, ki veljajo za iskalne nize spremenila, saj ta novi iskalnik upošteva tudi posebne znake, ki jih Google drugače ignorira. Za hitri tečaj uporabe si kar oglejte izvorno novico.

Ha, zdaj pa mi ne bo več treba moje kode pisat!

10 komentarjev

Google Base bo nadomestil Froogle

Slashdot - Googlova storitev za informiranje o določenih izdelkih, njihovih cenah in mestih prodaje, imenovana Froogle, je med manj inovativnimi zadevami, ki nam jih spletni gigant ponuja. Druge strani s podobno funkcijo so jo prehitele po desni, zato se Google trudi, da bi vzpostavil nov, sodobnejši sistem, ki ga bo mogoče ponosno postaviti ob konkurenco. Poimenovali so ga Google Base, med novostmi se najde dodatno iskanje med že najdenimi rezultati, razvrščanje glede na količino podanih podatkov o izdelku, ki jih je navedel prodajalec, storitev pa bo najverjetneje lansirana v času, ko bo doživela največ uspeha -- pred božično nakupovalno mrzlico. Novica izvira z Slashdot-a.

2 komentarja

Okolje in Google

New Scientist - Gotovo se sprašujete kaj imata skupnega Google in UNEP? V okviru Googlovega programa Google Earth sta omenjeni organizaciji združili moči. V omenjenem programu si boste lahko ogledali 100 območji, imenovanih "environmental hotspots". Območja kot so amazonski deževni gozd, ki se krči, topljenje ledenikov, rast urbanih območji, zmanjševanje jezera Čad... Okoli 100 milijonov uporabnikov, kolikor je uporabnikov Google Earth, si bo lahko ogledalo satelitske posnetke na teh krajih pred in po spremembah.

Vir: New Scientist.

Zdaj bomo videli, kaj je človek že uničil in tega nismo vedeli.[:|]

13 komentarjev

Google v upravnem odboru Apple Computers Inc.

Reuters - Na WWDC 2006 v San Franciscu je Steve Jobs povedal: "...kot veste, naši prijatelji na severu zapravijo preko 5 milijard na leto za raziskovanje in razvoj. A vseeno se zdi, da ne znajo nič drugega, kot kopirati Google in Apple..."

Zato ne čudi, da je bil Eric Schmidt, CEO v Googlu, v torek izvoljen kot osmi član upravnega odbora Apple Computers Inc. Za seboj ima pestro zgodovino v različnih tehnoloških podjetjih Silicijeve doline. Z enim skupnim imenovalcem: podjetja, ki so bila bitke z Microsoftom. Povezava med podjetjema Apple Computers Inc. in Google se je tako dodatno okrepila.

Zaradi te visoke povezave med podjetjema, analitki napovedujejo, da bosta skupno nastopili proti omenjenemu sovražniku.

Še posebno paranoični primerki pri tem napovedujejo celo novi "triumvirat": Apple, Intel in Google. :)

16 komentarjev

Google Code Jam 2006

Google - V začetku septembra se bo odvijalo programersko tekmovanje, ki ga prireja Google, imenovano Google Code Jam 2006. Tekmovanje, ki letos poteka drugič zapored, je sestavljeno iz kvalifikacijskega kola, dveh tekmovalnih kol, in na koncu, za najboljših 100 - finale. Hekanje poteka preko spleta, razen finala, ki je "onsite", t.j. v New Yorku. Programski jeziki, ki so programerjem na voljo, so Java, C++, C#, VB.NET in novinec letošnjega leta - Python. Registracija je že odprta, več o tem (pravila, nagrade) pa se da prebrati tule:
  1. Google Code Jam 2006
  2. Google Code Jam 2006, Powered by TopCoder

2 komentarja

Internet brez internetne povezave

Slashdot - Če ste se kdaj smejali tistim, ki so vam z modro zgoščenko našega najljubšega ponudnika internetnih storitev v roki zatrjevali, da so dobili internet na CD-ju, so se časi sedaj spremenili, tako da bi ti navsezadnje še utegnili imeti prav! Na NetWorkLoad lahko beremo o novi pogruntavščini z imenom Webaroo, ki bo omogočala prav to. Brskanje po internetu brez internetne povezave torej.

Brad Husick, soustanovitelj projekta, pojasnjuje, da je seveda nemogoče spraviti ves internet, katerega velikost ocenjuje v rang petabajta, na lokalni računalnik. Nasprotno, uporabnikom ponujajo web packe, ki vsebujejo najpopularnejše spletne strani (približno 10.000 na paket) različnih tematik in jih lahko v času povezave pretočijo na svoj računalnik, ogledujejo pa praktično kjerkoli. Koncept temelji na oceni, da povprečen uporabnik obiskuje sorazmerno malo število različnih strani in internetu, pri iskanju pa tako ali tako pogleda zgolj prvi nekaj zadetkov, dodaja Husick.

Ideja zveni zanimivo,...

27 komentarjev