»

AMD prodal grafični oddelek za mobilne naprave

AMD - Podjetje Qualcomm je včeraj objavilo, da je kupilo AMD-jev oddelek za grafiko in multimedijo na ročnih oz. mobilnih napravah (handheld). Za nakup so odšteli 65 milijonov dolarjev, hkrati pa so obljubili, da bodo zaposlenim ponudili nadaljevanje delovnega razmerja, če bodo to seveda želeli. Qualcomm je v izjavi za javnost zapisal, da jim bo prevzem pomagal izboljšati mobilne naprave na področju 2D- in 3D-grafike, avdia in videa, zaslonov in celotne arhitekture. AMD pravi, da se bodo sedaj laže posvetili njihovi primarni dejavnosti, tj. izdelavi procesorjev in zmogljivih grafike. Prevzem so že odobrili ameriških regulatorni organi.

2 komentarja

Toshiba namenoma ukinila HD-DVD?

Slashdot - Kot smo že poročali, je Toshiba pred nekaj dnevi uradno ukinila svoj standard za optične medije zadnje generacije, imenovan HD-DVD. Poteza se je sicer zdela smiselna, botrovali so ji predvsem prestopi nekaterih ključnih studiev na stran Blu-raya, vseeno pa je delovala preuranjeno.

Po novem so se začele pojavljati informacije, ki kažejo na to, da bi hiter zaključek vojne za novi HD medij morda znal biti skuhan v zakulisju. Toshiba bo namreč od Sonyja za 835 milijonov dolarjev kupila njihove japonske tovarne za proizvodnjo Cell procesorjev (slednji se, če slučajno ne veste, nahajajo v Playstationu 3).

Omenjena konzola se po slabem uvodnem letu zadnje čase po zaslugi pocenitev in izboljšane ponudbe iger bolje prodaja, nedvomno pa bo voda na mlin dejstvo, da je sedaj opremljena z zmagovalnim modrim žarkom. Poteza se tako s Toshibine strani zdi povsem smiselna.

Izvorna novica.

20 komentarjev

Leopard vendarle prestavljen

več strani - Še pred slabim mesecem dni je Apple po obilici govoric o zamudi njihovega prihajajočega operacijskega sistema, ki so krožile po spletu, v uradni izjavi, kar je zanje relativno nenavadno, povedal, da so omenjene govorice lažne. Čudaški splet okoliščin je po kratkem času pripeljal do dejstva, da Leopard vendarle bo zamujal. Cupertinovci so se, tako vsaj izgleda, vdali v usodo in povedali, da bo OS X 10.5 izšel šele oktobra, na junijskem WWDC-ju, med katerim je bil do sedaj predviden čas izida, pa bodo razvijalci dobili že precej zrelo testno različico.

Razlog za celotno zadevo naj bi bil iPhone, njegova programska oprema namreč zahteva precej dela, tako da so si morali zaposlene izposoditi tudi iz oddelka, ki sicer skrbi za OS X, le-ta pa je bil posledično malce bolj zanemarjen. Več na Daily Tech-u in MacRumors.

14 komentarjev

Šibkejši PS3 se poslavlja

Kotaku - Ob splavitvi svoje nove konzole je Sony na tržišče poslal dva različna modela, čistokrvnega, ki ga večina od nas pozna, in cenejšega, ki je opremljen s samo 20 gigabajti diska, manjkata pa mu tudi čitalec kartic in podpora brežičnim Wi-Fi omrežjem. Omenjene pomanjkljivosti so kupce že od samega začetka odvračale od nakupa cenejše izvedenke (no ja, sicer je tudi Sony ponudbo nagibal v smer dražjega modela), vse skupaj pa je sedaj doseglo vrhunec. Sony je namreč najavil, da je zaradi slabe prodaje proizvodnja 20 GB modela praktično nesmiselna, zato ga v ZDA sploh več ne bodo ponujali. Če in kdaj se bo omenjeno zgodilo tudi na ostalih kontinentih, se še ne ve, a vendarle boste iz izvorne novice morda izvedeli še kaj več.

30 komentarjev

Sony prenehal izdelovati monitorje

Heise - V Severni Ameriki in Japonski je Sony prenehal prodajati svoje monitorje. Le-te čaka enaka usoda proti koncu leta tudi v Evropi. Predstavnik podjetja je omenjal, da bodo zadnji modeli odposlani prodajalcem decembra tega leta. Pred tem pa bodo sicer še poslali na trg nekaj novih modelov svoje G serije.

Prejšnje leto je Sony prodal približno 3.07 milijonov monitorjev po vsem svetu, kar ga je poneslo med 10 največjih svetovnih proizvajalcev. Glavni razlog za to odločitev so majhni dobički pri TFT monitorjih, kar je naredilo zadevo zelo neprivlačno v očeh vodstva te družbe.

So pa obljubili da bodo zasloni za profesionalni trg še naprej dostopni.

Več podrobnosti na Heise Online.

12 komentarjev

Fotoaparat in GPS za PSP

Digital Trends - Na sejmu Tokyo Game Show je Sony med drugim novinarjem in obiskovalcem predstavil dva nova dodatka za njihovo prenosno konzolo PlayStation Portable.

Prvi je majhen digitalni fotoaparat, ki se ga priključi na USB vtič, ki ga konzola premore, in je zmožen izdelovanja fotografij v ločljivosti 1,3 megapiksla. Zaenkrat ga ne bo možno uporabljati v povezavi z igrami, z njim bomo lahko izdelali le avatar za predstavitev na Sony-jevem igralnem spletnem središču, na Japonskem pa naj bi izšel drugega novembra in stal 43 dolarjev.

Najavljen je bil tudi GPS dodatek, ki bo tokrat uporabljen v bolj zabavne namene kot običajno. Poleg pomoči pri vožnji vam bo svetoval izbiro golf udarca, vas učil astronomije in nenazadnje deloval v povezavi z igrami -- za začetek s prihajajočo verzijo uspešnice Metal Gear Solid. Dodatek za satelitsko navigacijo bodo Japonci lahko nabavili za 52 ameriških dolarjev v začetku decembra, kdaj se bomo z gizmoma zabavali tudi zahodnjaki, pa poročevalci na Digital...

2 komentarja

Pocenitev PS3 in HDMI na vseh modelih

Kotaku - Po tem, ko je včeraj grdo nastopil proti Microsoftu, se danes Sony spravlja iz godlje. Za začetek so se odločili, da bodo na cenejši model njihove prihajajoče konzole kljub vsemu pricinili HDMI izhod (po spletu krožijo govorice, da je to posledica včerajšnje izjave, v kateri so med drugim omenili, da PS3 podpira HD igre out-of-the-box), kar je vsekakor vzpodbudno, poleg tega pa so napovedali tudi solidno pocenitev. Preden se začnete veseliti, naj povem, da se bo zgodila samo na Japonskem, kjer bodo cene cenejše inačice padle za 20 odstotkov in bodo po novem 429 dolarjev, Sony pa s to potezo namerava konkurirati Microsoftu, ki bo za podobno ceno ponujal svoj Xbox360 skupaj s HD-DVD dodatkom. Poroča Kotaku.

5 komentarjev

Nizki udarci Sony-ja

Kotaku - Včeraj smo poročali o Microsoftovi napovedi, da bomo videli HD-DVD predvajalnik za Xbox360 že novembra, sedaj pa se je na izjavo odzval tudi Sony. Ker jim gre z njihovo prihajajočo IgralnoPostajo 3 že krepko za nohte (ne bom še enkrat omenjal vseh višanj cen ter nižanj performans in količin), so v izjavi za javnost brez prave podlage skritizirali Microsoftov dodatek. Njihovo potezo so označili za prevaro kupcev, saj po njihovo HD-DVD dodatek ne bo prinesel pravih HD iger, kakršne bo njihova prihajajoča konzola podpirala že ob izidu. Izjava je seveda popolnoma neutemeljena, resda bo imel Microsoft najbrž težave s prehodom na nov medij, ampak v končni fazi ne bodo igre na HD-DVD medijih nič manj prave od tistih na Blurayu. O umazani potezi poroča Kotaku.

13 komentarjev

HD-DVD predvajalnik za Xbox360 že novembra

vir: Kotaku
Kotaku - Kotaku poroča, da bo Microsoft jutri najavil izid že dolgo obljubljanega HD-DVD predvajalnika za svojo najnovejšo konzolo. Naprava bi se predvidoma naj prikazala na trgovskih policah 22. novembra letos (najverjetneje kar povsod, čeprav uradnih podatkov ni), zanjo pa bo na Japonskem treba odšteti 19800 jenov (168 dolarjev). Kako bo s cenami drugod, zaenkrat ni znano, izvorna novica pa pravi, da bo dodatek podpiral HD ločljivost 1080p in bo kompatibilen z Windows Media Center. Več informacij vam bomo posredovali po uradni izjavi.

4 komentarji

Uradne informacije o izidu Nintendo Wii

Siliconera - Na tiskovni konferenci na Japonskem je Nintendo razkril uradne informacije o izidu njihove prihajajoče konzole naslednje generacije. V deželi vzhajajočega sonca bo zadeva stala 213 dolarjev, izšla pa bo 2. decembra, medtem ko se bodo Američani veselili že 19. novembra, a bodo morali odšteti malce več, 250 dolarjev namreč. Na voljo bo samo en paket, poleg konzole in ostalih dodatkov pa mu bo priložena tudi celotna igra Wii Sports, ki bi naj dobro prikazala koncept uporabe konzole. Za tisočaka ali dva bo možno kupiti stare igre z NES-a, SNES-a in N64, novi proizvodi pa bodo po pričakovanjih stali okrog 10 tisočakov. Poroča Siliconera. Počasi se bom moral odločiti, kako naj porabim...

19 komentarjev