»

Tožba zoper Symantec zaradi avtomatskega podaljševanja licence

ComputerWorld - Kenneth Elan iz New Yorka toži podjetje Symantec, ker mu je to avtomatično podaljšalo naročnino na protivirusni paket Norton Antivirus in za to zaračunalo 76,03 dolarja. V tožbi, ki jo je na newyorško sodišče vložil 19. januarja, piše, da Symantec ni ponudil možnosti zavrniti podaljšanja licence. Če bi mu jo, bi jo sprejel in odpovedal naročnino na Norton Antivirus. Elan je prosil sodnika, da tožbi dodeli status skupinske tožbe, tako da bi se ji brez stroškov lahko pridružili še drugi opeharjeni kupci protivirusnega programa. Symantec tožbe še ni komentiral.

To sicer ni prvi tovrsten primer. Praksa avtomatskega podaljševanja licenc je že stara stvar, ki jo podjetja zagovarjajo z utemeljitvijo, da le tako...

13 komentarjev

Dellov Adamo XPS je tu

X-Bit Labs - Končno je Dell le pokazal svoj ultratanek prenosnik Adamo XPS, ki ga je pompozno napovedoval že pred dobrim mesecem. Res meri zgolj 9,99 mm, kakor so obljubili. V tem centimetru debelem ohišju skriva 4 GB pomnilnika, dvojedrni procesor Intel Core 2 Duo U9400 z 1,40 GHz in integrirano grafiko. Za zapisovanje se uporablja 128 GB SSD, za izrisovanje 13,4-palčni LED-zaslon s 720p, za brezžično povezovanje pa 802.11n ali Bluetooth. Žal ne vsebuje nobene optične enote, lahko pa priključite svojo preko enega izmed dveh vhodov USB 2.0. Vse skupaj tehta 1,49 kilograma in stane od 1799 dolarjev dalje. Na prodajnih policah bo še pravi čas za...

52 komentarjev

Adobe odpira FLV in SWF formata

Sodolujoča podjetja

vir: Slashdot
Slashdot - Adobe je danes objavil svojo namero za začetek projekta Open Screen, katerega vizija je da bi odstranili ovire, ki pestijo razvijalce pri razvoju aplikacij za različne platforme - torej za običajne operacijske sisteme, mobilne naprave in multimedijske centre - pri čemer nameravajo seveda koristiti prednosti obeh tehnoloških paradnih konjev Adobe-a - Flash Player in v prihodnjosti tudi AIR-a.



Ker bi seveda tako pogumne besede zlahka označili kot preprost marketinški trik, saj že Flash zaenkrat ni najbolje podprt na nekoliko bolj eksotičnih operacijskih sistemih, so se pri Adobe-u odločili da bodo odstranili licenčne omejitve SWF in FLV/F4V formatom ter objavili specifikacije tako za SWF kot tudi za FLV, v prihodnjosti pa nameravajo izdati API-je za naprave, objaviti še specifikacije za Flash Cast in AMF ter odstraniti licenčnine za Flash...

17 komentarjev

Symatec in Adobe proti Microsoftu

Neowin - Microsoft je zadnje čase priljubljena tarča različnih tožb in ostalih pravniških neprijetnosti. Očitno se to ne bo kmalu spremenilo, saj Neowin poroča, da sta v ozadju sporov z EU zaradi Viste tudi Symantec in Adobe.

Symantecu namreč ni všeč Security center, vgrajen v Visto in zahteva, da mora biti v celoti odstranljiv iz sistema, da bi ga lahko nadomestile aplikacije katerih drugih proizvajalcev programske opreme. Pri tem ga ne ovira dejstvo, da Microsoft omogoča vključevanje programske opreme ostalih proizvajalcev v Security Center in celo uporabo logotov in ikon proizvajalcev v sporni programski opremi. Obenem Symantec moti tudi novost, poimenovana Kernel PatchGuard, ki onemogoča spreminjanje kernela Vista med delovanjem, kar ZliKodi™ preprečuje izvajanje nevarnih posegov. Symantec se s tem ne strinja in hoče, da se novost kratkomalo ukine.

Drug tožnik pa je Adobe, ta se pritožuje zaradi Microsoftovega XPS-a, ki vključuje del funkcionalnosti PDF zapisa dokumentov. Adobe, ki...

42 komentarjev

Microsoft lansiral storitev Soapbox

InternetNews - Med druščino najbolj uspešnih, takoimenovanih Web 2.0 strani, vsekakor sodi tudi YouTube, stran s čudnim imenom, ki omogoča uporabnikom brezplačno objavljanje videoposnetkov. Storitev je marsikomu prinesla pet minut slave, za stvaritelje ima še ogromno marketinškega potenciala, v zadnjem času pa smo se nekajkrat obregnili ob njo tudi na Slo-Tech-u. Microsoft se je, kot že nekajkrat prej, odločil, da je treba izkoristiti tržno nišo, zato je v okviru svoje storitve MSN predstavil Soapbox. Ne bom se trudil z opisovanjem -- gre za klon YouTube-a, katerega uporaba bo integrirana tudi v Windows Live Messenger, kaj več pa preberite na InternetNews.

10 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Xbox Live

Slo-Tech - Lastniki Microsoftove najnovejše konzole najbrž poznate njihovo storitev Xbox Live, ki igričarjem za določeno vsoto denarja omogoča, da se preko interneta zabavajo s svojimi prijatelji s celega sveta. Možje iz Redmonda so razvili dobro večigralsko implementacijo, ki je večinoma požela pozitivne kritike, kljub vsemu pa se jim v kratkem obeta sodni proces, povezan z njo, zaradi domnevne kršitve patentov. Glede na njihovo preteklost verjetno sklepate, da so zlobni Microsoftovci spet ukradli idejo kakšnemu nedolžnemu podjetju, a tokrat se motite. V absurdni tožbi jim Paltalk očita, da so uporabljali določene metode za spletno komuniciranje, ki so jih oni patentirali, škodo pa ocenjujejo na več deset milijonov dolarjev. Kako se bo farsa končala, vas bomo še obvestili.

6 komentarjev

Visoke kazni za Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je ameriškemu računalniškemu velikanu včeraj naložila plačilo €280.500.000 ($357.000.000) kazni, ker ne upošteva njene odločitve iz leta 2004, po kateri bi moral določene tehnične specifikacije operacijskega sistema Windows narediti dostopne drugim razvijalcem. Microsoft je kazen označil kot neprimerno, Evropska komisija pa je postavila ultimat. Fantje in dekleta iz Redmonda bodo morali vsak dan odšteti dodatne 3 milijonov evrov dnevno, če jim do konca tega meseca ne uspe zagotoviti popolne in natančne tehnične dokumentacije, s pomočjo katere bi konkurenca lahko svoje programe naredila združljive z Okni.

O dogodku poročajo na vseh koncih.

224 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev

Symantec-ovi Security Updates prinašajo probleme

ZDNet - Skupina nemških hekerjev je odkrila novo varnostno luknjo v Symantecovem LiveUpdate 1.4, ki omogoča, da se naloži in požene zlonamerni program iz neavtoriziranega serverja.
Symantec, ki proizvaja antivirusne programe in programe za varnost računalniških sistemov, je potrdil, da starejše verzije programa LiveUpdate omogočajo, da t.i. trojanski virusi in drugi zlonamerni programi vdrejo v uporabnikov računalniški sistem. Rizik je manjši na sistemih, ki imajo LiveUpdate verzijo 1.6 (ta je zadnja verzija).
Nemška skupina hekerjev Phenolit, ki je opazila to varnostno luknjo, je opisala problem. Ko se požene LiveUpdate 1.4, poišče server 'update.symantec.com'. Ko se LiveUpdate poskuša povezati na update.symantec.com preko FTP, je možno, da napadalec spremeni smer zahteve na želeni server. LiveUpdate bo potem poskušal sneti s serverja potrebne datoteke, in jih bo primerjal z obstoječo verzijo instaliranih Symantecovih programov na uporabnikovem računalniku, da vidi, če je potrebna...

0 komentarjev