»

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev

Tom's Hardware - Čeprav so vsi AM2 ter AM2+ procesorji teoretično kompatibilni z vsemi AM2 ter AM2+ ploščami, je resnica malo drugačna. Večina AM2 plošč namreč ne podpira K10 procesorjev. Na testu, ki so ga izvedli pri Tom's Hardware, sta s Phenom procesorji od desetih delovali le dve plošči, obe Asusovi. Prva, plošča višjega ranga iz RoG družine, Crosshair, je osnovana okrog nForce 590 SLI, druga, cenovno bolj ugodna in primerna za HTPCje, M2A-VM HDMI, pa okrog AMDjevega 690G nabora. Ostale, s Phenom procesorji nekompatibilne, so bile osnovane okrog nForce 590 oz. 570 SLI, našle pa so se še po ena plošča z VIA K8M890, ULi/Nvidia M1697 ter Radeon Xpress 3200 veznim čipovjem.



Ker...

135 komentarjev

Test nVidia AM2 matičnih plošč

Tweak Town - Že odkar je izšel slavni nForce 2, je nVidia eden pomembnejših igralcev na področju chipsetov. Tretja inačica je nadaljevala uspešno tradicijo, vse prihajajoče pa so samo še dokončno pohodile konkurenco (VIA & SiS), ki sedaj, vsaj na AMD platformi, nima nobenega pametnega odgovora. Najnovejši izdelki iz tovarn ameriškega giganta trenutno sodijo v serijo 500, ki so si jo podrobneje ogledali na TweakTown. Primerjali so nForce 590SLI, 570SLI, 570 Ultra in 550 ter poskušali ugotoviti, v čem so bistvene funkcionalne razlike med njimi in kateri od njih je najhitrejši. Veselo branje.

6 komentarjev

Veliki test DDR2 pomnilnika

Slo-Tech - Takoimenovani roundup testi, v katerih preizkuševalci v enakih pogojih primerjajo enake proizvode različnih znamk, so eni najbolj dobrodošlih in so v veliko pomoč pri morebitnem nakupu. Pri TweakTown so se lotili testiranja trenutno zelo aktualnega hardvera, DDR2 pomnilnika, da bi našli tiste izdelke, ki so najbolj prijazni navijalcem. V vzporednem testu so se znašle pomnilniške palčke devetih prestižnih izdelovalcev, zmagovalca pa boste morali odkriti kar sami in to z branjem testa.

15 komentarjev

DFI Lanparty nForce 590 SLI Intel Edition - prve slike

vir: Hexus
Hexus - Prihaja najnovejša članica Lanparty serije. O navijalskih sposobnostih celotne serije ni vredno (upam da) izgubljati besed, omeniti pa velja, da bo ta plošča popolnoma podpirala procesorje Conroe. Razpored komponent je rahlo nekonvencionalen, pravzaprav standarden. Pomnilniške reže so torej na desnem robu matične plošče in ne levo od podnožja procesorja, kakor so bile razporejene pri Expert verziji nForce 4 ter pri RD580 plošči.



Še ena posebnost je digitalni PWM krmilnik, ki ne zahteva uporabe kondenzatorjev za napajanje procesorja. Zaradi tega je okrog podnožja veliko prostora, malce moti le bližina severnega veznega čipa. Plošča je standardne črne barve...

40 komentarjev

Novo nForce 4 čipovje za Intel procesorje

Bit Technologies - Po izidu serije nForce 4 SLI x16 so standardna čipovja SLI postala skorajda nepotrebna. Novo čipovje je namreč ponujalo več, najpomembnejša razlika je bila predvsem v številu PCI Express stez, ki se je podvojilo z 20 na 40 (32 jih je namenjenih PCIe x16 režam). Toda vsi si ne morejo privoščiti dragih plošč, zasnovanih na nForce 4 SLI x16 čipovju, zato je nVidia naredila lepo potezo in za manj zahtevne uporabnike Intelovih procesorjev splavila nForce 4 SLI XE.

Gre za osvežen SLI čip, ki je v novi inkarnaciji namenjen bolj povprečnim uporabnikom, kot nadomestilo Intelovim družinam 945 in 955. Novo čipovje podpira SLI (kar ste najbrž že razbrali iz imena), prav tako kot nForce 4 Ultra pa tudi HD Audio. Začuda tako Ultra kot SLI izvedenka čipovja XE podpira le 8 vtičev USB 2.0, prav tako pa je izostala mrežna zaščita Active Armor. Testov zaenkrat ni nikjer, saj matične plošče še niso prišle v obtok, na voljo pa je slika ene izmed njih v izvorni novici

10 komentarjev

nVidia izdala ForceWare

Tweak Town - Na Tweak Townu so v svojem poročilu iz Comdexa objavili novico, da je nVidia predstavila nadomestilo sedajšnjemu Unified Driver. V paketu ForceWare, se bodo nahajali gonilniki tako za grafične kartice, kot za matične plošče. Večje presenečenje pa je to, da bo v paketu tudi že pred časom najavljeni pripomoček, s katerim bomo lahko nastavljali in navijali nForce2 matične plošče kar iz operacijskega sistema, program se bo imenoval kar nV System Utility.

Še povezava. Novico je uradno potrdila tudi nVidia.

14 komentarjev

Sapphire 9800 Pro

Tweak Town - ATIjev R350 je že kar precej časa v vrhu grafičnih kartic, kar dokazuje njegove sposobnosti. Kljub temu, da v primerjavi z nVidii-nim NV35 dosega slabše rezultate pri višjih, je Radeon še vedno boljši pri nižjih frekvencah.

Sapphire Radeon 9800 Pro Atlantis, ki so ga testirali na Tweak Townu, se od sorodnih kartic razlikuje predvsem po načinu hlajenja, saj je delovanje tega primerka povsem neslišno. To omogoča Zalmanov pasivni "heatpipe" hladilnik, ki ga poleg kartice dobimo že standardno. Še klik.

4 komentarji

Predogled VIA K8T800 čipovja

Tweak Town - Na Tweak Townu so tokrat pod drobnogled vzeli najnovejšege Viino čipovje, imenovano tudi K8T800. Narejeno je za novo generacijo procesorjev z arhitekturo K8, torej za AMD-je. Novost, namreč K8T800, podpira večino naprednih funkcij, kar jo na papirju naredi konkurenčno ostalim izdelkom. Že same specifikacije bodo na marsikoga naredile velik vtis, da ne govorimo o hitrosti ...[:)] Več pa si lahko preberete tukaj.

1 komentar

nForce II plošče

Tweak Town - nVidiino nForce II čipovje je postalo zelo priljubljeno pri lastnikih AMDjevih procesorjev, saj deluje hitreje kot Viini konkurenkčni izdelki in podpira dvokanalni pomnilnik, ki močno pohitri delovanje računalnika. Ker pa na trgu mrgoli različnih plošč so na Tweak Townu pod drobnogled vzeli 8 plošč, ki temeljijo na prej omenjenem čipovju. Pri navijanju je zmagala Epoxova plošča, medtem ko je bila nasplošno najboljša Gigabytova predstavnica, ki je pobrala tudi nagrado uredništva.

4 komentarji