»

Distribuirano razbijanje gesel za Adobe PDF

Slo-Tech - Na PDFZone poročajo, da je kontroverzni Dmitry Sklyarov, avtor programa The Advanced eBook Processor software, ki je bil namenjen odstranjevanju "zaščite" PDF dokumentov ponovno udaril.

Sklyarov, oz. njegovo podjetje ElcomSoft (ki je medtem pridobilo naziv Microsoft Gold Certified Partner) je namreč pričelo ponujati storitev ElcomSoft Distributed Password Recovery. Gre za distribuirano razbijanje kriptografske zaščite. Prejšnji mesec so namreč dodali podporo za razbijanje zaščitenih PDF dokumentov.

Sklyarov je bil leta 2001 zaradi svojega programa za razbijanje PDF zaščite v ZDA aretiran zaradi domnevne kršitve DMCA, vendar je bil kasneje spoznan za nedolžnega. Sklyarov tokrat trdi, da je njegova storitev namenjena razbijanju korporacijskih dokumentov, pri katerih so zaposleni pozabili gesla oz. gesel svojemu podjetju nočejo povedati.

Morda pa Sklyarov računa tudi na kakšno stranko iz vladnih krogov...

15 komentarjev

Adobe in Microsoft ter PDF

ZDNet - Microsoft bo, kot kaže, iz Officea 2007 odstranil funkcijo, za pretvorbo dokumentov v PDF format zapisa. S tožbo mu je namreč začel groziti Adobe. Adobe je namreč zahteval, da Microsoft funkcijo shranjevanja v PDF zapis prodaja (kot dodatek) ali jo odstrani ali pa se pripravi na protimonopolno tožbo.

Microsoft, ki sicer odgovarja, da tokrat Adobe zahteva prepovedano dogovarjanje o ceni, se bo pred grožnjo očitno uklonil in funkcija bo na voljo kot brezplačni dodatek, ki ga bodo uporabniki lahko namestili preko Microsoftove spletne strani, ne bo pa del Officea 2007. Dodatno bo le kot dodatek na voljo tudi shranjevanje v Microsoftov lastni, PDF-ju sorodni zapis, XPS.

Tudi XPS namreč Adobe vidi kot grožnjo enemu svojih paradnih konjev in ga moti tudi podpora XPS v prihajajoči Visti. Tako bo Microsoft tudi v Visti proizvajalcem računalnikov omogočil odstranitev visokonivojske XPS funkcionalnosti. Pri vsem skupaj je zanimivo, da Adobea podobna funkcionalnost OpenOfficea, Starofficea,...

105 komentarjev

Microsoft .NET Framework 2.0 je tu, XPS ob bok PDF v Office 12

Slo-Tech - Že od petka se da z Microsoftovih strežnikov prenesti najnovejši .NET Framework. Gre za verzijo 2.0 (2.0.50727), ki je priložena najnovejšemu programskemu okolju Visual Studio 2005. Slednjega bi naj, kot poroča Ayman Shoukry na svojem blogu, naročniki MSDN že lahko prenesli z uradne strani.

InformationWeek.com pa poroča, da bo v prihajajočem Officu 12 možno dokumente v najpogosteje uporabljanih orodjih shraniti tudi v formatu XPS. Gre namreč za XML Paper Specification, znan pod kodnim imenom Metro, ki je Microsoftov odgovor na Adobov PDF. Orodja, ki bodo omogočala shranjevanje v format XPS,...

82 komentarjev

Office 12 bo podpiral PDF

Slashdot - Brian Jones, uslužbenec Microsofta, ki je zadnjih 5 let preživel na delu z datotečnimi formati v programskem paketu Office, se je predvčerajšnjem v svojem blogu razpisal o vključitvi podpore PDF formatu v Office 12 paket in razlogih za to. Kot je sam rekel, je 30.000 tedenskih iskanj na Microsoftovi spletni strani za podporo PDF dokumentom dovolj samoumevno, da se je Microsoft odločil slediti željam uporabnikom. Programi, v katerih pa si lahko uporabniki obetajo izvažanje datotek v PDF pa bodo Word, Excel, PowerPoint, Access, Publisher, OneNote, Visio in InfoPath.

30 komentarjev

Intel preiskuje Centrinov hrošč

E-week - Intel je prejšnji teden odkril motečega hrošča v svoji mobilni Centrino platformi. Po trditvah eWeek povzroči omenjeni hrošč napako samo v nekaterih primerih, ko je v računalniku nameščen Nortelov VPN-program. V splošnem se tako na prenosnikih na Centrino platformi in nameščinim VPN-programjem sistem občasno sesuje z modrim zaslonom. Trenutno je najverjetnejši vzrok Intelova družina PROSet gonilnikov. Intel in Nortel zadevo pospešeno raziskujeta, do objave popravka pa ostajajo delne rešitve, ki nekaterim uporabnikom sicer še vedno povzročajo težave, večini pa, sicer z omejitvijo funkcionalnosti, delujejo stabilno. Več o tem.

6 komentarjev