»

World Solar Challenge 2011

Slashdot - Čez slaba dva tedna se na severu Avstralije začne že 11. Veolia World Solar Challenge, dirka s prevoznimi sredstvi na solarni pogon na 3000km dolgi razdalji med Darwinom in Adaleide.

Priredijo jo vsaki dve leti po avtocesti od seveda do juga Avstralije, skozi redko poseljeno, sušno in seveda s soncem bogato stepsko-puščavsko krajino. Traja teden dni, povprečne hitrosti zmagovalcev pa se gibljejo nad 90km/h, in občasno presežejo 110 oz. 130 km/h, kar je tudi omejitev hitrosti na posameznih segmentih avtoceste (cesta ni zaprta in vozila morajo upoštevati sicer redke, a prisotne soudeležnce v prometu). Hitreje tudi ni praktično, ker imajo potem spremljevalne ekipe hude težave s sledenjem dirkača. Vozi se od od 8h zjutraj pa do 5h popoldne, daljši postanki niso dovoljeni. Vsaka ekipa ima lahko do štiri voznike, ki se potem v vozilu izmenjujejo dnevno.

Vozila ne poganjajo neposredno električne celice, ampak akumulatorji. Dirko se lahko s polnimi celicami, nakar se te delno polnijo že...

25 komentarjev

Morebiten konec spletnega radia

Slashdot - V ZDA se pripravlja morebitna sprememba predpisov, ki določajo kako naj bi radijske postaje plačale avtorjem oz. založbam nadomestilo za predvajanje njihovih del. Če bo predlog v celoti sprejet, bodo spletne radijske postaje morale namesto za posamezno pesem denarce odšteti za vsako predvajanje posameznemu poslušalcu. S tem bi se zneski nadomestil močno povečali, kar bo večino tovrstnih postaj, ki so ponavadi precej manj finančno sposobne od tistih bolj klasičnih, pahnilo v prepad. V znak protesta bodo mnogi lastniki čez tri dni, 26. junija letos, s tišino opozorili na problem.

Izvorna novica.

19 komentarjev

Test poceni avdio slušalk

Zmagovalni model Sennheiser CX300

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Ob nakupu novega računalnika vas malomarni prodajalci, kljub temu da ste pri njih nabavili pošastno hitro konfiguracijo, pogosto založijo s cenenimi tajvanskimi zvočniki. Ako jih želite zamenjati, imate na voljo nekaj opcij -- lahko nabavite večje, boljše in dražje zvočnike, kar ima vsekakor svoje prednosti, po drugi strani pa se mnogi odločajo, da bodo kupili slušalke.

Te namreč ponavadi ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno ter so primerne tudi za okolja, v katerih so zvočniki preveč moteči. Pri THG so si ogledali 10 tovrstnih slušalk, vse so bile cenejše od stotih dolarjev, zato bo članek najbrž prebralo večje število zvoka željnih bralcev.

12 komentarjev

CES se je začel

vir: Gizmodo
Gizmodo - Pred kratkim se je v Las Vegasu začel eden od tradicionalnih večjih sejmov z zabavno elektroniko - Consumer Electronics Show. Večina od nas se ga vsako leto veseli, saj se na njem predstavi obilo proizvajalcev, ki za to priložnost vedno pripravijo katerega od impresivnih novih izdelkov, ki razpirajo čeljusti obiskovalcev s svojimi tehničnimi specifikacijami.

Med drugim se je pojavil Sonyjev media center računalnik, imenovan Vaio TP1. Zadevica je izjemno majhna in všečnega dizajna, tako da bi znala konkurirati Applovemu Macu Mini, opremljena pa je tudi z majhno tipkovnico, ki ima vgrajen touchpad. Specifikacije naj bi zadovoljile večino uporabnikov (razen navdušencev nad igrami), več o izdelku v izvorni...

20 komentarjev

Zune še nekaj časa ne bo zunaj

Slo-Tech - Vsaj na stari celini ne. Na oni strani luže naj bi čisto zares prišel ven 14. novembra. iPodov morilec se bo do nas prebil šele nekje v letu 2008, v idealnem primeru 2007. Microsoft bi namreč rad ponudil celoten paket, ki bi zmogel konkurirati obema velikima i-jema: iPod in ITunes, ter odgriznjeno jabolko spremenil v ogrizek. Na tem področju je pri Microsoftu že prišlo do zastoja, saj bodo z omenjenim datumom ukinili MSN Music stran in vsa povpraševanja preusmerili na Zune Marketplace in RealNetworks' Rhapsody. Bo pa ob svojem rojstvu Zune nekoliko posnemal iPoda: Zune namreč ne bo...

4 komentarji

Shure E500s

Den Guru - Dandanes ima že vsakdo od nas kakšen prenosni predvajalnik, bodisi tiste, skorajda arhaične, ki predvajajo CD-je, bodisi popularne s podporo formatu MP3 v najrazličnejših barvah, oblikah in velikostih. Te napravice lahko nesemo s sabo kamorkoli, zato so prvenstveno namenjene kratkočasenju, kvaliteta njihovega zvoka pa ni vedno na visokem nivoju. Eden od glavnih razlogov so tudi slušalke, saj proizvajalci ponavadi prilagajo cenene primerke, zato vsi, željni lepše glasbe, kmalu po nakupu nabavijo kvalitetnejše.

Trendi pa se počasi spreminjajo. Predvajalniki boljših znamk, kot so iriver, Creative in Apple, spravijo iz sebe kvaliteten zvok, na voljo pa so tudi različni modeli slušalk, ki bi naj konkurirali dražjim zvočnim sistemom. Navajeni smo, da večje audio slušalke lahko stanejo tudi po nekaj deset tisočakov, malce čudno pa je, če etiketo s pet- in šestmestnimi številkami zagledamo na majhnih slušalkah, ki se vtaknejo v ušesa. Prav takšne izdelke dela podjetje Shure, na Den Guru...

10 komentarjev

Vodno hlajeni nogometaši

Slo-Tech - Na Gizmodu so objavili zabaven prispevek o uporabi napredne tehnologije v športu, natančneje ameriškem nogometu. Ekipa Dallas Cowboys-ov uporablja zelo zanimiv sistem za ohlajanje igralcev na klopi -- ščitniki, ki jih nosijo pod dresi, so delno votli in povezani med sabo, tako da se lahko prepotene člane ekipe, medtem ko počivajo in čakajo na vstop, priklopi na tekočinsko hlajenje. Princip je zelo podoben kot pri računalniškem ali avtomobilskem hlajenju te sorte -- črpalka požene po ceveh hladno tekočino, ta pa odvaja telesno toploto z igralcev. Opisan sistem naj bi bil sposoben sočasnega hlajenja do dvanajstih nogometašev, pravi izvorna novica.

18 komentarjev

iRiver vrača udarec

engadget - Na trgu prenosnih MP3 predvajalnikov, posebno v ZDA, Apple dominira s svojo linijo iPod-ov, konkurenca pa mu je vseeno vedno za petami, če ne celo korak pred njim. Eno od najbolj prizadevnih podjetij je vsekakor iriver, njihov Clix je odlična konkurenca iPod-u Nano, sedaj pa so poslali iz svojih tovarn še odgovor na Applov novi, minimalizirani Shuffle.

Predstavljamo vam iriver S10 -- z vidika dimenzij praktično identičen kot konkurenčni proizvod iz Cupertina, ki ima malce slabši predviden čas trajanja baterij, a skrbi se tukaj končajo. Razveselile vas bodo predvsem tri bistvene razlike, iriver-jev proizvod ima namreč pravi...

6 komentarjev

Slušalke na sončno energijo

vir: Gizmodo
Gizmodo - Se v prihodnosti odpravljate na samoten, neobljuden otok? Potem ima Gizmodo pravo stvar za vas -- med njihovim običajnim lovom na inovativne izdelke so namreč našli čuden izum. Gre za set slušalk, ki si jih enostavno namestite na glavo, na zadnjem delu pa imajo majhne sončne celice, s pomočjo katerih se proizvaja električna energija za delovanje napravice. Na razočaranje vseh stvar ne podpira predvajanja MP3 datotek, zmožna je zgolj predvajati FM radijske postaje, tako da če bo na vašem samotnem otoku dovolj radijskih signalov in če vas slušalke ne bodo ovirale pri nošenju v kape vgrajenega ventilatorja na solarni pogon, kar izvolite odklikati na izvorno novico.

8 komentarjev

Tomy Life Box

Slo-Tech - Za vse, ki s svojim denarjem (tako kot jaz) na čase ne znajo ravnati popolnoma racionalno, je varčevanje zelo koristen koncept, a kaj, ko nas zanj nihče ne motivira. Minimalni odstotki, ki nam jih izplačajo banke, če pri njih hranimo denar, so redko omembe vredni, zato so japonski izumitelji pripravili zelo zabavno napravico, ki naj bi bolj efektivno motivirala potencialne varčevalce. Gre za šparovček, v katerega je vgrajen slabo desetletje star koncept virtualnega hišnega ljubljenčka (Tamagoči!), seveda s preobratom - za zagotavljanje kvalitetnega življenja pikslaste živalice je treba v...

7 komentarjev

Xbox360 z bojnimi poškodbami

vir: Gizmodo
Gigabyte - Gizmodo je včeraj objavil zanimivo sliko predelane Microsoftove konzole Xbox360. Za razliko od večine modov, ki temeljijo na LED diodah, hladnih katodah, pleksi steklu in flouroscentnih dodatkih, je predstavljen izdelek povsem nekonvencionalen. Avtor je svojo Xškatlo namreč poskusil umetno poškodovati in obrabiti, tako da se sedaj zdi, kot da bi preživela izkrcanje v Normandiji, kar pa izgleda precej bolj impresivno, kot se sliši. Če si upate kaj več, kot le menjati plastično prednjo stranico vaše konzole, se sprehodite do izvorne novice.

6 komentarjev

Pohekan PSP firmware 2.0

Gizmodo - Kmalu po izidu konzole PSP čez lužo je bila zaščita prenosne Sonyjeve konzole razbita, kar je omogočilo uporabnikom praktično neomejeno poganjanje tako legalne kot nelegalne kode. Sonyju to seveda ni bilo všeč, ker je po njihovem mnenju vodilo zgolj v masovno piratiziranje, zato je pred predstavitvijo gizmota na stari celini izdal popravek programske opreme pod številko 2.0.

Iz tega razloga smo se morali Evropejci do pred kratkim zadovoljiti zgolj z uradnimi sposobnostmi konzole, zdaj pa temu ni več tako. Odkrita je bila luknja pri prikazu slik, ki omogoča poganjanje doma spisane kode. Zmožnosti PSPja so tako spet praktično neomejene, če vas zanima kaj več o zadevi, pa preberite izvorno novico na gizmodo.com.

13 komentarjev

Evolucija

New Scientist - Ko so z evolucijskim algoritmom skušali vzgojiti oscilator - oddajnik radijskih signalov - jim je to uspelo na dokaj nepričakovan način. Eden od "osebkov" iz evolucijskega kotla, je po nekaj tisoč generacijah razvil radijski sprejemnik (z anteno), sprejemal signal od bližnjega računalnika - in tega oddajal naprej. Življenje najde način - kot so rekli v Jurskem parku. [:)] Povezava na članek.

0 komentarjev

Termoelektrični materiali

Tech Review - Materiali, ki bi pretvarjali toplotno energijo direktno v električno (in obratno) so že dolga leta v raziskavah. V zadnjih 18 mesecih so raziskovalci prišli do velikih izboljšav na tem področju. Ti polprevodniki z zlatimi elektrodami so bili do sedaj preveč neučinkoviti, toda...

Pričakujejo, da bodo kmalu na voljo prototipi, ki jih bodo lahko enostavno vstavili v motor avtomobila in z naraščajočo vročino pridobivali tudi elektriko.

Predstavljajte si, da bi enostavno ob jedro procesorja postavili termoelektrik in nanj priključili ventilator na hladilnih rebrih. S tem, ko bi se procesor grel, bi posebni polprevodnik proizvajal električno energijo in s tem vrtel ventilator. Na ta način bi imeli uravnavanje hitrosti ventilatorja glede na temperaturo procesorja. Pa še manj možnosti bi bilo, da bi zmanjkalo električne energije. Več o termoelektrikih si preberite tukaj.

6 komentarjev