»

Viste ne zanima MBR

OSNews - Inštalacija Windows Viste se bo po zadnjih podatkih, vsaj kar se tiče pisanja po MBR-ju, obnašala, kot da je na Floridi -- če bo tam že bival kak drug operacijski sistem, ki ne izvira iz Redmonda, ga bo namreč kratkomalo izselila. Microsoft bo tako nadaljeval s tradicionalnim ignoriranjem, zabaven pa je njihov izgovor, da funkcije, ki bi znala prepoznati tudi kaj drugega kot Okna, sploh ne morejo spisati, pa čeprav konkurenčni OS-i poznajo natanko to. Preberite več v izvorni novici.

61 komentarjev

Mobiteli bodo zaznavali prometno gnečo

New Scientist Tech - Tisti s čutom za soljudi, ki se vsakodnevno vozite in imate pri sebi mobilni telefon, najbrž tu in tam pokličete kakšno radijsko postajo in ostale voznike posvarite pred radarsko kontrolo ali nadležnimi kolonami, kar je vsekakor vzpodbudno, a kot kaže, vas bo kmalu nadomestila tehnologija. Podjetje IntelliOne je namreč razvilo sistem, ki periodično locira mobilni telefon ter izračunava njegovo hitrost, tehnologijo pa nameravajo uporabiti v namene zaznavanja gneč na cestah. Storitev zna ločevati med čakanjem v koloni in pri semaforju, uspešno pa je prestala tudi testno obdobje na Floridi, tako da jo njeni snovalci nameravajo spustiti na kanadski trg konec tega leta. Več o zadevi v izvirni novici na New Scientist Tech.

25 komentarjev

Mini Concorde do leta 2013?

New Scientist - Mini poslovna reaktivna letala so uspešnica na tržišču. Proizvajalcem se je pridružila celo Honda. Konzorcij SAI - Supersonic Aerospace International, se je zato odločil narediti nov korak. Lockheed Martinu so naročili, da razvije QSST - Quiet Supersonic Transport, po domače "mini Cooncorda".



Letalo naj bi bilo dolgo 40m in naj bi ponujalo prostora za 12 petičnih potnikov. Potovali bi pri hitrosti 1,6 macha, približno 2000 km/h. Preboj zvočnega zidu naj bi se zgodil skoraj 7x tišje (20 decibelov). S tem žal ni zagotovljeno, da bi bilo nadzvočno potovanje dovoljeno tudi nad naseljenimi področji. Vseeno upajo na 300 naročnikov, in začetek prodaje leta 2013.

Tu je še Aerion Corporation, ki še zbira denar za svoj SBJ - Supersonic Buisness Jet. Njihovo letalo naj bi sprejelo 8 do 12 potnikov in bilo enako hitro kot QSST.



To naj bi dosegli na drugačen način. Uporabili naj bi normalne reaktivne motorje in iskali rešitev v obliki trupa letala, kril, vhodih...

10 komentarjev

Apple Computers Inc. krcnil Samsung in Apple Corps

EETimes - Samsung je pred dnevi preveč samoiniciativno najavil, da je pridobil procesorski posel za iPode. Za nameček je še "narabutal" GUI svojih mobilnih telefonov (glej povezavo na novice). Apple Computers Inc. je to privedlo do tega, da je drugače razdelil svojo jabolčno pito. Procesorje za nove iPod Shuffle bo dostavljal dosedanji dobavitelj: SigmaTel. Samsungu tako ostaja le posel z iPod Nani, v procesorskem pomenu besede. Za sedanje procesorje ostalih iPodov je zadolžen PortalPlayer.

Število iPodov se bo verjetno še povečalo, saj se je Apple Computers Inc. odločil prodati svoj večkrat nagrajeni spletni študentski informacijski sistem PowerSchool. Le ta omogoča staršem in samim učencem spremljati svoj napredek. Kupec je Pearson - eden večjih založnikov za šolstvo. Kupoprodajna pogodba očitno zavezuje kupca, da se razvije sistem, ki bo omogočal učiteljem in učencem dostop do učnega materiala preko iPodov.

Razrešen je bil tudi konflikt dveh "jabolk" glede še bolj uspešnega...

3 komentarji

Teletekst na Nokii 7650

Nowire - Če posedujete mobilni telefon Nokia 7650 ali pa boste kupili prihajajoči model 3650 in brez teleteksta ne morete več, potem je tukaj za vas priročna rešitev. Finsko podjetje Nowire je namreč razvilo program, ki s pomočjo brezžične komunikacije omogoča uporabnikom pregledovanje teleteksta kar preko mobilnega telefona. Teletekst po protokolu wap se seveda s tem ne more primerjati. V prvem primeru gre za okleščeno tekstovno verzijo, v tem primeru pa boste lastniki zgoraj omenjenih mobilnikov teletekst pregledovali v barvah, na večjem zaslonu, v povečavi in veliko lažje ter hitreje. Programčič pozna teletekst iz 19 držav, izbirate lahko izmed 60 TV kanali, med njimi je pa tudi TV Slovenija, kar je pohvalno. Program lahko brezplačno uporabljate 21 dni. Za uradno novico klik tukaj, za dolvleko pa tukaj, tukaj, tukaj ali pa tukaj!

0 komentarjev

Na Florido za 5.340,- sit po osebi

Vnunet - Le kaj si je mislil Nick Dryer, ko je na spletni strani potovalne agencije 'First Choice' zasledil ponudbo, omenjeno v naslovu novice (cena sicer 15 GBP). I, naročil je šest kart, prejel račun za 90 angleških funtov, ga plačal ter užival 3.000 GBP vredne počitnice s svojo šestčlansko družino [>:D]. Diagnoza: uslužbenec agencije je napak vpisal ceno... Kakorkoli, agencija je zadovoljna, da se je družina imela lepo ter ne bodo zahtevali dodatnega plačila. Klik!

6 komentarjev

Evropska Unija: Digitalni policaj

Vnunet - Kakor sem dobil vtis, da bi Američani najrajši imeli popoln nadzor že kar nad osebkom, ne le njegovo korespondenco s soljudmi, tako se mi (osebno) zdijo dejanja evropske unije veliko bolj razumljiva (pa saj imajo včasih kakšne 'divje', a še vedno ne tako kot čezlužniki).

Tokrat 'naš' ljubi bruseljski krožek želi, da bi 'ponudniki telekomunikacij' (beri: ponudniki emailov ter mobilne telefonije) podatke (loge) hranili do kar leta dni. To seveda ne vključuje celotne vsebine, ampak 'le' pošiljatelja, naslovnika ter čas. EUlik!

0 komentarjev