»

Microsoft ukinil TechNet

Slo-Tech - Microsoft je že julija napovedal, da bodo konec avgusta ukinili storitev TechNet. Po načrtih je bilo v soboto mogoče kupiti zadnje naročnine na TechNet, ki jih bo mogoče aktivirati do konca septembra. Naročnina bo veljavna za obdobje, kot ga je kupec izbral (torej lahko še polno leto dni), potem pa bo TechNeta konec. Vprašanje pa je, kaj bo z licencami in kakšne so alternative.

TechNet je bil namreč izjemno priljubljen med razvijalci, saj jim je po ugodni ceni omogočal dostop do najnovejših Microsoftovih izdelkov. Po pocenitvi pred tremi leti je najcenejša naročnina na TechNet stala 200 dolarjev (150 dolarjev za letno obnovitev naročnine). Sprva je licenca omogočala trajno uporabo tako pridobljenih programov, potem pa so jo lanskega julija spremenili, tako da...

15 komentarjev

Kandidati za izid

engadget - BBC je sprva poročal, da bo Release Candidate verzija Windows 7 za množice na voljo šele konec maja, na kar je namigovalo testiranje za Windows Touch nalepko (podobna Vista Capable nalepki). Le-to očitno ne drži, saj je za člane programov MSDN in TechNet na voljo za prenos že sedaj, raja pa si bo Windows 7 RC lahko prenesla 5. maja..

Že dva dni pa je na voljo RC verzija novega Ubuntuja, 9.04. Slednji v svoji končni različici izide že v naslednjem tednu (za razliko od polletnega zamika pri Microsoftu), RC pa služi le kot zadnje opozorilo za morebitne hrošče, ki so se prebili skozi vsa ostala testiranja.

56 komentarjev

Novosti iz Microsofta

ZDNet - Pred dobro uro je vodja razvoja Windows Viste, Jim Allchin, razglasil, da je Vista končana. Za vse, česar o njej še ne veste, priporočam obisk WinSuperSite-a. Dva dni nazaj je bil končan tudi razvoj Officea 2007.

Na nekoliko drugem področju, si lahko ogledate tudi Virtual Earth beta, ki je tudi izšel ta teden in seveda posnema NASA World Wind in Google Earth, prinaša pa boljši 3D pogled na nekaj ameriških mest (vključno s teksturiranimi stavbami). Za namestitev morate svoje Windowse prepričati (lokalne nastavitve), da ste doma v ZDA, sicer se ne bo hotel namestiti.

24 komentarjev

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev

Windows Vista RC2

CNet - Izšla je najbrž zadnja preizkusna različica prihajajočih Oken, natančneje Release Candidate 2. Točen datum izida končne verzije še vedno ni potrjen, Microsoft komentira, da gre zaenkrat še vse po načrtih. Pravijo, da je njihova prioriteta kvaliteta, tako da ne bodo odlašali z zavlačevanjem, če se izkaže, da Vista še ni popolnoma pripravljena. V najboljšem primeru se bodo večja podjetja z Mahjongom zabavala že novembra letos, do januarja 2007 pa naj bi bila nova Okna na voljo tudi vsem ostalim. O izidu RC2 poročata Gizmodo in CNet, vsi navdušenci ga lahko snamete z uradne strani.

Stepni Volk -- hvala, da si nas obvestil.

68 komentarjev

Poraba električne energije in Vistin Aero vmesnik

Slo-Tech - Microsoft je obljubil, da bo uporabniška izkušnja z Vistinim vmesnikom Aero, veliko boljša. S tem so bila mišljena transparenta okna, 3D efekti, skratka nekaj, kar lahko uporabniki drugih operacijskih sistemov že občudujejo…

Vendar bo to mogoče le, če bomo imeli dovolj zmogljivo strojno opremo, specifično, grafično kartico, ki mora podpirati DX9 in SM 2.0. Z drugimi besedami, grafična kartica bo morala zasopsti tudi med običajnim delom na namizju, ne pa šele z zagonom posebnih aplikacij ali iger.

Prav, koliko pa se obremenitev grafične kartice zaradi novega grafičnega vmesnika pozna pri porabi električne energije? Na Techreport so poizkušali najti odgovor ravno na to vprašanje. Sistem z GeF 7900 GT je ob mirovanju z “klasičnim” vmesnikom porabil okoli 105W, z Aerom pa 106W. Več o tem tukaj.

MS kot kaže vsaj za večji račun za elektriko ne bo kriv.

11 komentarjev

Windows Vista RC1

Microsoft - Izšel je Windows Vista Release Candidate 1. Na voljo je TechNet in MSDN naročnikom in vsem, ki so se javili za "Customer Preview Program" za beta 2, in sicer preko te povezave. V tej različici bi naj bil nabor funkcionalnosti že zamrznjen in do končne različice, naj bi le še izpilili delovanje in spolirali videz. RC1 je precej boljši od bete 2, od zanesljivosti, podpore strojne opreme, (ne)vsiljivosti..., ima pa tudi svoje "temne strani", ki si jih lahko ogledate tudi sami, če imate veselje s temi rečmi. Zdaj lahko le še stavimo, koliko RCjev in mesecev bo še minilo do uradnega izida.

22 komentarjev

Cene za Visto so tu, Vista še ne

golem.de - Na več straneh so vzniknile cene za prihajajoči nov Microsoftov operacijski sistem: Windows Vista. Tako Amazon že zbira prednaročila, kjer piše, da bo operacijski sistem dobavljiv 30. januarja naslednje leto. Cene se (v ameriških dolarjih) pričnejo pri:
- 199 za Home Basic;
- 239 za Home Premium;
- 269 za Business;
- 349 za Ultimate.
Po stari navadi razmerij ZDA in EU, lahko ameriške dolarje spremenite v evre. Lahko pričnete z varčevanjem.

Cene so "pobegnile" kanadski podružnici Microsofta.

83 komentarjev

Windows Vista Beta 2 Customer Preview Program

Slo-Tech - Po nekaj tednih, od kar je na voljo zadnja verzija Viste, je Microsoft včeraj omogočil dostop do tega operacijskega sistema širši javnosti. Tu je treba poudariti, da gre za še nedokončan operacijski sistem, namenjen predvsem za testiranje, preizkušanje kompatibilnosti, novosti in podobno. Vsi željni preizkušanja si namestite sistem ločeno od sistema, ki ga uporabljate za dnevne obveznosti.

Podatki z navodili se nahajajo na uradni strani, kjer si je možno presneti iso sliko, katere velikost je odvisna od tega, ali gre za 32 ali 64 bitno različico Vista Ultimate. Za pomoč pri uporabi se lahko obrnete na uradno stran.

Pripravljeni?

152 komentarjev