»

Odprtokodni procesor S1

Simple RISC - Nekaj mesecev nazaj je Sun izdal načrte za odprti procesor OpenSPARC T1, sedaj pa je Ekipa Simply RISC na njegovi osnovi izdelala procesor S1. Gre za 64-biten čip, kompatibilen z vmesnikom Wishbone, načrti zanj so prosto dostopni pod GNU/GPL licenco, dosegljivi pa so na uradni strani. Zaradi njegove specifične zasnove ga je možno povezovati z drugimi odprtimi jedri na strani OpenCores.org, avtorji pa od skupnosti pričakujejo, da bo v prihodnosti pomagala razviti popravke in posodobitve. Bi sami naredili procesor?

Link, poln topline, je za naše bralce prispeval Gavran

25 komentarjev

Poceni PCji za Kitajce

EETimes - Podjetje ZhongKe Menglan Electronics Technology bo začelo proizvajati poceni osebne računalnike, namenjene državnim ustanovam, ki bodo stali med 175 in 200 dolarji. Opremljeni bodo z diskom, velikim med 40 in 60 gigabajti, 256 megabajti rama, njihova posebnost pa je procesor Godson. Gre za 64-biten čip, ki je bil v celoti razvit in izdelan na Kitajskem, njegov razvoj je podprla tudi država, tiktakal pa bo pri 800 - 1000 megahercih. Računalnik bo izgledal kot HTPC, imel bo VGA izhod, štiri USB priključke in standardno mrežno kartico, za zdaj pa ga je naročilo približno 2.000 osnovnih in srednjih šol. Več informacij o projektu lahko najdete v izvorni novici.

Za povezavo se zahvaljujemo Stepnemu Volku.

13 komentarjev

Burno okrog OLPC

Slo-Tech - Prejšnji teden so po mreži vseh mrež zaokrožile novice, da je korporacija OLPC (One Laptop Per Child) prejela naročila za 3 milijone teh poceni računalnikov. Izkazalo se je, da je v resnici OLPC samo navezal stike z nekaterimi državami.

Glede na to, da predstavnik OLPC ni komentiral (trenutnega) stališča Indije, da se v program najverjetneje ne bo vključila, to zaenkrat drži. Sudeep Banerjee, indijski sekretar za izobraževanje, je izrazil bojazen, da bi te »igračke« lahko celo bolj škodile razvoju mladine, kot pa poskrbele za njihov razvoj, saj naj bi prizadele otrokove kreativne in analitične spodobnosti. Indija da potrebuje denar za učilnice in učitelje, ne pa za prenosne računalnike.

Je pa Wikipedia sporočila, da bo na teh računalnikih na voljo offline različica njihove enciklopedije. Cilj OLPC se namreč zelo dobro pokriva s cilji Wikipedie, saj slednja želi distribuirati znanje, vsebovano v njihovi enciklopediji, brezplačno, vsakemu človeku na svetu. OLPC se zaradi...

23 komentarjev

Tu je WUSB - brezžični USB

vir: EETimes
EETimes - CIlj WUSB-ja se, tako kot pri vseh brezžičnih zadevah, skriva v imenu: odstranitvi žic. Malce zaradi estetike, nekoliko zaradi telebanstva in večinoma zaradi napredka, tudi finančnega, ko bomo morali menjati naprave. Tako napovedujejo, da naj bi bilo do naslednjega leta že 10 milijonov tovrstnih vozlišč.



IEEE_802.15.3a, kot se še imenuje WUSB, cilja na prenos 480Mbit/s do treh metrov in 110Mbit/s do desetih metrov. Strojni deli* in gonilniki so že tu in jih testirajo pri različnih proizvajalcih. Žal tudi na tem področju ni šlo brez sporov.

In nenazadnje, kaj bo rekel "modri zob"? Ali brezžična verzija IEEE1394 - "Ognjena brezžica?"

* tudi v single chip izvedbi

31 komentarjev

Modificiranje Xbox360 ne bo več dovoljeno?

Reuters - Jason Jones (34), Jonathan Bryant (44) ter Pei "Patrick" Cai (32) so v ZDA obtoženi, da so prodajali modificirane konzole Xbox360 in s tem omogočili uporabo piratiziranih iger. S tem so kršili Digital Millennium Copyright Act in jih čaka do 5 let dolga zaporna kazen. Agenti v krinki so namreč od obtoženih za 265 USD dobili modificiran Xbox360 s trdim diskom velikosti 250Gb in 77 prednaloženimi igrami.

Očitno ta novica še ni dosegla engadget, ki na svoji strani predstavlja prvi del napotkov, kako je moč v konzolo vstaviti iPod dock.
Niti to ni zaustavilo nizozemskih hekerjev, da ne bi razbili zaščito konzole.

V vsakem primeru velja opozorilo: "Domači mojstri pazite se."

49 komentarjev