»

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev

Googlovo poletje odprte kode 2008 je pred vrati

Google - Že četrto leto zapored se Google vrača s poletjem odprte kode Google Summer of Code 2008, ki je doslej privabilo že 1500 študentov (samo lani 900) in 2000 mentorjev iz 90-ih držav sveta, ki so prispevali kodo za preko 130 projektov.

S to edinstveno prireditvijo želi Googlo širiti prepoznavnost in kvaliteto odprte kode, pa tudi iskati skrite programerske talente. Za študente, ki si želijo zaslužiti 4500 dolarjev (približno 3000 evrov) in poletje posvetiti razgibavanju prstov/možgančkov ob svojem najljubšem odprtokodnem projektu, je priložnost kot nalašč. Če želite izboljšati Gnome, KDE, OpenOffice, prevajalnik, urejevalnik besedila ali drugo orodje, ki ga vsakodnevno uporabljate, lahko organizacijo, za katero si želite delati, kontaktirate že vnaprej in poskrbite, da se bo našla prava naloga, ki vam bo pisana na kožo. Rok za prijave je 31. marec 2008.

http://code.google.com/soc/2008

5 komentarjev

FUZIJA - energija prihodnosti

Slo-Tech - Kaj bo nadomestilo premog in nafto, ko bo teh surovin zmanjkalo?

Mnogi vidijo rešitev v fuziji - zlivanju lahkih atomskih jeder v težja, pri katerem se sprošča ogromno energije. Primer takega "reaktorja" je naša zvezda Sonce, ki nas pošteno greje že milijone let. Znanstveniki vsega sveta že dolgo proučujejo, kako bi ta naravni pojav izkoristili za pridobivanje električne energije. Pogoji pri katerih reakcija poteka so namreč skorajda nedojemljivi - na Zemlji je potrebna temperatura (za zlivanje vodikovih izotopov devterija in tritija) okoli 100 milijonov stopinj Celzija! Kljub velikim težavam, s katerimi se srečujejo pri doseganju teh pogojev, pa že za letošnje leto načrtujejo začetek gradnje poskusnega reaktorja fuzijske elektrarne.

Prav z namenom približati evropski fuzijski program širši javnosti je v teh dneh na ogled razstava na to temo. Razstava FUSION EXPO je na ogled od 21. do 31. marca 2005 v preddverju stavbe TR/3 (Trg republike 3, Ljubljana), vsak dan od 9h do 18h....

51 komentarjev

Finančno stanje AMDja

Sharky Extreme - Pred dnevi smo zvedeli slabo stanje Intela, pri AMDju pa je stanje drugačno. V prvi četrtini tega leta so prodali za 1,18 milijarde dolarjev procesorjev, od tega je bilo 125 milijonov dolarjev čistega dobička. To je sicer manj kot pri Intelu, a je to za AMD še vedno zelo dober dosežek, saj je bila prodaja v tej četrtini leta rekordna. Konec koncev je AMD od Intela še vedno dosti manjše podjetje.

4 komentarji

Intelov izpad dobička znaša 82%

AnandTech - Intel je v težavah. V resnih težavah! V primerjavi z lanskim letom, je Intel pridelal za 82% manj dobička! Letos je Intel do 31. marca zaslužil 485 milijonov dolarjev. Lani pa je do 31. marca zaslužil ogromnih 2700 milijonov dolarjev. Seveda moramo upoštevati dejstvo, da je v Ameriki prišlo do manjše gospodarske krize, ki so jo čutile (skoraj) vse večje firme. Kaj se dogaja z Intelom je jasno. Slabe investicije, močna konkurenca, pomankanje inovativnih idej,... Kaže vse simptome umirajoče zveri. Upajmo samo, da se ne ponovi še en 3Dfx!

15 komentarjev