»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

vir: Delo
Delo - Revija Occupational Environmental Medicine je objavila novo študijo švedskih znanstvenikov, Lennarta Hardella, Kjella Hanssona Milda ter ostalih sodelavcev, ki kaže, da več kot desetletna uporaba mobilnega telefona poveča tveganje za nastanek tumorjev.

Gre za več analizo dosedanjih študij, ki kaže, da daljša uporaba mobilnega telefona za 20 odstotkov poveča možnost obolelosti za akustičnim nevrinomom, benigno tvorbo, ki prizadene ušesni živec, za 30 odstotkov pa se poveča možnost za pojav malignega tumorja - glioma.


Vir slike:

70 komentarjev

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske...

36 komentarjev

Japonci za korak bližje Douglas Adamsovi Babilonski ribici

Slo-Tech - Pri MEDIASEEK so najavili, da so izdelali aplikacijo "Kamera Jiten", ki prevaja angleške besede v japonščino. Žal še ne gre za govorjeni jezik, temveč uporabo mobilnih telefonov s kamero. S pomočjo kamere se posname angleški tekst, ki bi ga radi slišali v japonščini, program ga nato takoj prevede na ekran.



Po želji to potem tudi prebere v japonščini. Glede nato, da besede slovarja zagotavlja CJK - Chinese, Japanese and Korean Dictionary Institute, ne bi smelo biti preveč napač. Uporabnik lahko dostopa še do bolj detajlnih informacij, kot so razlage, primeri, izgovorjava (skupaj z zvočnim zapisom) ipd..

9 komentarjev

Biometrija: Brez glave ne bo več šlo

Geekzone - Novi telefon Vodafone 904SH bi bil čisto običajen telefon, če svojega lastnika ne bi znal prepoznati po obrazu. Zaenkrat je to le dodaten varnostni ukrep, saj v slabših svetlobnih pogojih prepoznava ni možna, v prihodnosti pa bi znala ta tehnologija nadomestiti PIN kodo. Sam mobilnik je izdelal Sharp (model 904), biometrični del pa je prepuščen OKIjevemu FSE - Face Sensor Engineu. Drug zanimiv dodatek je senzor za gibanje in pospeške, ki zaznava položaj aparata v vseh treh dimenzijah. Demonstracijski programski paket AstroArtsa: Seiza o Sagaso, priložen telefonu, pokaže potencialne možnosti uporabe - če obrnemo telefon proti nočnemu nebu, nam ta lahko pove, kaj gledamo.

OKIjev konkurent, NEC, s svojim Neo Face ponuja biometrične rešitve drugje. Z njihovo programsko opremo je možno nadomestiti kartice za nadzor prisotnosti v službi, spremeniti način preverjanja prisotnosti študentov na predavanjih (kar je, verjamemo, za marsikaterega bralca še huje) ter za tiste s...

22 komentarjev