»

2,5-terabajtni diski na obzorju

RegHardware - Trenutno se svet mehanskih trdih diskov vrti s 500 GB na ploščo, kar uporabnikom prinese do 2 TB prostora na pogon. A slednji niso ravno popularni, bolje pa se prodajajo 1 in 1,5 TB modeli. Vseeno bodo tudi 2 TB modeli morda že v začetku naslednjega leta passé. TDK, proizvajalec bralno-zapisovalnih glav, ki je odgovoren za kar nekaj prostorskih premikov v industriji, je napovedal, da proizvajalci trdih diskov že testirajo nove glave, ki omogočajo zapisati do 640 GB podatkov na eno magnetno ploščo.

S štirimi takšnimi ploščami v pogonu to nanese 2,5 TB, proizvajalci pa bi se lahko odločili tudi za model s petimi ploščami, ki bi kapaciteto dvignil prek 3 TB. Obenem so napovedali tudi zgoščevanje podatkov na 2,5 palčnih diskih, na 320 GB na ploščo. Do sedaj je bila največja gostota 250 GB, z novimi ploščami pa lahko pričakujemo 640 oz. morda celo 960 GB modele v nestandardnem, 11 mm ohišju.

Trdi diski s 640 gigabajtnimi magnetnimi ploščami bi na prodajne police lahko prišli že...

19 komentarjev

Blu-Rayi cenejši, a nepriljubljeni

X-Bit Labs - Predvajalniki Blu-Ray se nezaustavljivo cenijo in postajajo dostopni tudi povprečnemu uporabniku, ugotavljajo na X-Bit Labs. Tako smo dočakali trenutek, ko se spustili pod mejo 150 dolarjev, četudi so še pred dvema letoma stali desetkrat toliko. Wal-Mart bo za praznične nakupe ponujal Magnavox MB500MG9 za 128 dolarjev, že sedaj pa je podobne modele mogoče dobiti za slabih deset dolarjev več. To so seveda oskubljeni modeli brez internetne povezljivosti in HDMI-kablov, a za takšno ceno več ne moremo pričakovati.

Kljub padajočim cenam pa Sony priznava, da prodaja samostojnih Blu-Ray predvajalnikov ne gre po željah. Od načrtovanih petih milijonov enot jih bo po vsej verjetnosti letos prodal le 4,5, kar je še vedno soliden rezultat. Glavni razlog za tak položaj so poleg dežurnega krivca finančnega krča cene filmov, ki so v Blu-Ray formatu nerazumno dražji od DVD-jev. Sony pravi, da razume studije, vendar kljub temu upa na nižanje cen, ki bi vzpodbudilo prodajo predvajalnikov in...

53 komentarjev

Test Blu-ray zapisovalnika Pioneer BDR-101ABK

X-Bit Labs - Optični diski nove generacije se počasi, a vztrajno prebijajo v domove uporabnikov. Na X-bit labs so si ogledali enega od trenutno dobavljivih Pioneerjevih Blu-ray zapisovalnikov ter na njem izvedli standardne teste. Žal je opisovalec imel za testiranje na voljo samo en BD, pa tudi testi drugih podobnih enot zaenkrat niso najbolj pogosti, tako da je težko objektivno presoditi kako se obnese na področju zapisovanja z modrim laserjem. Je pa zato bil toliko bolj temeljit preizkus zmogljivosti z DVD-ji, kjer se je na pladnju sukalo 10 različnih medijev. Priporočamo branje. Izvorni članek.

23 komentarjev

Specifikacije za Blu-ray bodo prenovljene

Daily Tech - Kljub temu, da se predvajalniki s podporo najnovejšim ploščkom že na veliko šopirijo po trgovinskih policah, so se vrhovni možje, ki skrbijo za specifikacije standarda Blu-ray, odločili, da ga malce prenovijo.

Od oktobra letos bodo morali vsi modrožarkovski predvajalniki podpirati BD-Javo, variacijo popularnega programskega jezika, s pomočjo katerega bodo Blu-ray ploščki lahko kupcem ponujali različne posebne funkcije, kot je na primer slika v sliki. Sicer naj bi kljub spremembam standarda novi mediji delovali tudi na starejših komponentah, le da bodo uporabniki pri tem oropani vseh bombončkov. Poleg tega bodo morali jesenski in kasnejši modeli v svojem drobovju imeti 256 MB oz 1 GB (tisti, z omrežnimi zmogljivostmi) spomina. Več na DailyTech-u.

5 komentarjev

HD-DVD in Blu-ray dobila konkurenco

Daily Tech - Britansko podjetje New Medium Enterprise je predstavilo nov tip ploščka za zapisovanje podatkov, imenovanega VMD (Versatile Multilayer Disc), ki temelji na relativno stari tehnologiji, za branje in zapisovanje podatkov namreč skrbi rdeči laser, tako kot pri vsem dobro znanem DVD-ju. Skrivnost, s katero so plošček posodobili, je večslojnost. Zaenkrat je možno na njegove štiri plasti shraniti 20 gigabajtov podatkov, v prihodnosti lahko pričakujemo kapacitete do 48 GB.

NME trdi, da je HD izvedenka njihovega VMD-ja čistokrven high-definition medij, saj omogoča ločljivosti do 1080p, zadostno hitrost prenosa (40 Mbps), enkripcijo AES in zaklepanje na regije. Seveda bo potrebno za nove...

9 komentarjev

Novi DVD zapisovalniki

Digital Trends - Dosti proizvajalcev že ponuja optične zapisovalnike, ki podpirajo hitrosti vse do 18x, po novem pa se jim je pridružil tudi Sony. Njihova serija pekačev 830 bo na običajne medije, ki podpirajo 16-kratno hitrost, zapisovala 12,5% hitreje, torej 18-kratno. Predstavljeni bodo modeli DRU-830A (notranja enota), DRX-830U in DRX-830UL-T (FireWire in USB zunanji enoti), razen hitrosti zapisovanja na običajne DVD±R medije pa se ne bo spremenilo kaj dosti. Cene novih zapisovalnikov se bodo gibale med 70 in 120 dolarji, več o njih pa lahko izveste v izvorni novici na Digital Trends.

Za začetek bi bil v Mat' kurji bolj vesel širše dobavljivosti medijev, ki takšne hitrosti sploh podpirajo.

21 komentarjev

Samsung predstavil LED/LCD TV

Slo-Tech - IFA - Internationale Funkausstellung, ki te dni poteka v Berlinu, nas še naprej preseneča z novostmi. Samsung je recimo predstavil 40-palčen LCD televizor s kontrastom 10.000:1 in ločljivostjo 1366x768, na voljo pa so tudi modeli s polno HD ločljivostjo (1920x1080), ki imajo slabši kontrast (6.000:1). Televizor vsebuje zanimivo tehnologijo, za katero je Samsung že prejel nagrado EISA za leto 2006/2007, gre namreč za backlight, ki je namesto s flouroscentnimi žarnicami izveden z LED diodami. Navedena tehnologija podvoji življenjsko dobo in razpolovi porabo energije, obenem pa je osvetlitev tudi kvalitetnejša. Posebnost opisanih modelov je še 100 Hz osveževalna frekvenca slike...

21 komentarjev

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Slo-Tech - S predstavitvijo na IFA - Internationalen Funkaustellung v Berlinu, je Samsung tudi v Evropi začel s prodajo BD-1000 Blu-ray predvajalnika. TDK je medtem že razvil medij, ki lahko v 6 slojih shrani 200 GB podatkov. Tu se seveda ne mislijo zaustaviti in že razmišljajo o 8 slojih. Žal je govora o prototipih.

Žal so potihnile tudi govorice o dvoživkah (Blu-Ray + HD-DVD) med obema rivaloma za bodoči "DVD" standard.

17 komentarjev

Philips integriral LED v tkanino

Slo-Tech - Philipsu je uspelo razviti tehnologijo, ki omogoča integracijo LED diod v tkanino.



Tako je moč na površini oblačila prikazati poljubne grafične ali tekstovne vsebine. Do sedaj so na IFA - Internationale Funkausstellung, prikazovali le prototipe. Letos so prvič predstavili modele, ki gredo lahko že v proizvodnjo. Tkanino so poimenovali Lumalive. Nadzorni del in baterije je potrebno pred...

42 komentarjev

Samsung razvija Blu-Ray/HD DVD dvoživko

golem.de - Kim Du-Hyon, eden izmed vodilnih v Samsungu, je napovedal, da razmišljajo o Blu-Ray predvajalniku, ki bo imel tudi podporo za HD DVD. Predvajalnik bi bil lahko na tržišču že konec tega ali v začetku naslednjega leta. Zaenkrat lansiranje takšnega proizvoda pogojujejo z uspehom HD DVD-ja. Samsung je že bil prvi, ki je predstavil Blu-Ray predvajalnik BD-P1000. O podobni potezi razmišljajo tudi pri LG, Toshibi, NEC-u in celo Sonyu.

Zakaj je temu tako? Potrošniki ne želijo imeti dveh naprav za gledanje filmov, ki jih bodo studii objavljali vsak v svojem formatu.

9 komentarjev

TDK razvil optične medije odporne na fizične poškodbe

Slashdot - Gotovo ste že pogosto izkusili, da današnji CD- in DVD-mediji niso tako zelo odporni na fizične poškodbe, kot bi morali biti. Pogosto se zgodi da se le-ti popraskajo ali kako drugače poškodujejo, kar prepreči normalno branje medija.

Prav ta problem so se odločili odpraviti pri podjetju TDK, ki med drugim sodeluje tudi pri razvoju novega Blu-Ray standarda. V razvoju so prišli do že precej obetajočih rezultatov, kar so predstavili na nedavni demonstraciji. Novinarjem so dali enega izmed novih CD-medijev s posebno prevleko, strgalnik za ponve iz žice ter nekaj trajnih flomastrov, češ naj poskušajo kakorkoli popisati, popraskati ali na katerikoli drugi način narediti medij neberljiv. Presenečeno so ugotovili da je ta naloga precej težka, saj so se sledi flomastrov preprosto zbrisale, s strgalnikom pa niso in niso mogli narediti niti praske. Edina oseba, ki je uspela poškodovati medij je bil neki novinar, ki se je spravil na CD kar s švicarskim nožem.

Pri TDK-ju so prevleko začeli...

30 komentarjev

Hrošč v Neru 6 in Ahedov odgovor

več strani -

Včeraj so se na spletu pojavila opozorila o hrošču, ki tiči v Ahedovem orodju za peko CD-jev, Neru Recode. Kot so poročali na CDFreaks, so okoliščine, v katerih pride hrošč do izraza, natančno znane. Če namreč nastavite vrhovno mapo diska (root) kot prostor za shranjevanje začasnih datotek in na vprašanje Destination folder is not empty, do you wish to clear it? odgovorite pritrdilno, se utegne zgoditi in v večini primerov tudi se, da Nero Recode izprazni celoten disk.

Ahead je danes napako priznal in objavil, da so se problemu posvetili z vso resnostjo in da bo popravek izdan kar najhitreje. Do takrat pa naj uporabniki pazijo, da na vprašanje obvezno odgovorijo negativno in da v začasnem imeniku ne shranjujejo pomembnih datotek, so še dejali. Warp2serach, CDFreaks.

10 komentarjev