»

Epic Games zagnal lastno spletno trgovino

Slo-Tech - Igričarski studio in založnik Epic Games je pognal Epic Games Store, spletno trgovinico za igre, s katero se želi odprto zoperstaviti Steamu.

Nalinijska trgovina Steam ima sicer vse več vidnih tekmecev, kot sta GOG.com in Itch.io, a še vedno zelo trdno sedi na prestolu med igričarskimi tržnicami. Zdaj se je pojavil še en izzivalec, nihče drug kot Epic Games, ki ga mularija pozna po Fortnitu, tisti malo starejši pa po Unrealu in Gears of War. Očitno je nesluten in čisto divji uspeh Fortnita dvignil apetite v firmi, zaradi česar so se odločili nove milijone dolarjev vložiti v trgovanje. Pri tem povsem odkrito hodijo v zelje Steamu, saj je poglavitna prednost njihove trgovine, ki jo izpostavljajo, ta, da od razvijalcev iger zahtevajo zgolj dvanajst odstotkov prometa, v nasprotju s...

22 komentarjev

Microsoft kupil proizvajalca pogona za Call of Duty

Microsoft - Microsoft je sporočil, da so od Intela kupili podjetje Havok, ki se ukvarja z računalniško 3D-fiziko. Havok poznamo zlasti kot pisca pogona za igre, ki ga najdemo v velikih uspešnicah, kot so Assassin's Creed, Call of Duty, The Elder Scrolls in tudi Microsoftov Halo. Nekoliko manj znano je sodelovanje podjetja Havok v produkciji številnih hollywoodskih filmov, denimo v Matrici in Troji, kjer so poskrbeli za posebne učinke.

Intel je Havok kupil leta 2007 za 110 milijonov dolarjev, sedaj pa ga prevzema Microsoft, s katerim je Havok sodeloval že vrsto let. Podatek o ceni in morebitnih drugih pogojih ni znan, je pa Microsoft potrdil, da bo pogon še vedno na voljo proizvajalcem AAA-iger kot doslej. Havok bo dobrodošlo dopolnilo Microsoftovim orodjem za razvoj iger...

13 komentarjev

AMD novičke

več strani - Če gre verjeti poročanju DigiTimes-a, se bodo uresničile črnoglede napovedi glede frekvenc AMD-jevih prihajajočih štirijedrnikov Phenom. Tako naj bi ob uradni predstavitvi luč sveta zagledali le različici Phenom X4 9500 in 9600 s frekvenco 2,2, oziroma 2,3 GHz, tretja napovedana različica, z oznako 9700 in frekvenco 2,4 GHz, naj bi bila uradno predstavljena decembra, medtem ko bo na različico s frekvenco 2,6 GHz potrebno počakati do začetka prihodnjega leta. Več o tem si preberite v izvorni novici na DigiTimesu.

V nasprotju z velikim pompom ob predstavitvi GeForca 8800 GT, je AMD-jev radeon HD 2900 GT, o katerem smo vam pred kratkim že poročali, doživel skorajda skrivno predstavitev, o kateri si lahko več preberete na Daily Tech-u. O zmogljivostih nove AMD-jeve grafične kartice v CrossFire načinu se lahko prepričate na forumu Extreme Systems, oziroma na FiringSquad.com, kjer so v test GeForce 8800 GT vključili tudi AMD-jev GT.

Nordic Hardware poroča, da naj bi grafična...

11 komentarjev

Kaj bomo v letu 2007 najraje igrali?

Slo-Tech - Industrija iger dela kot vedno s polno paro. Običajno je ta para prav gnilega vonja in ne gre se čuditi, da so tudi izdelki prav gnili. Le nekaj je biserov, ki se jim splača (in si nenazadnje to tudi zaslužijo) nakloniti vašo dragoceno pozornost.. Torej, kaj nestrpno čakamo letos?

Težko nalogo izbora so za vas opravili na Firingsquad, kjer so sestavili seznam 20 iger, od katerih si letos največ obetamo. Po njihovem mnenju (če zanemarimo spodnjih 9 naslovov), bomo še kot tople razgrabili naslednje naslove: Hellgate London, Warhammer Online, Bioshock, S.T.A.L.K.E.R. (resnično upamo), Half-Life 2: Episode 2, Unreal Tournament 2007, Supreme Commander, Enemy Territory: Quake Wars, World of Warcraft: Burning Crusade, Spore. In Crysis.

Za popolen seznam in...

69 komentarjev

Zalman CNPS9500 AM2

FiringSquad - Zalman je že od izida njihovih legendarnih pahljač znan po velikih in relativno tihih hladilnikih za procesorje. Na FiringSquad so si ogledali enega njihovih novejših izdelkov, CNPS9500, namenjenega AMD procesorjem na podnožju AM2. Izdelek ni presenetil z nobeno posebno inovativno funkcijo, saj gre za oldskul hladilnik, v celoti narejen iz bakra, podkrepljen s tremi toplotnimi cevmi in ventilatorjem, ki se ga da utišati. Preizkuševalci so bili z njim zadovoljni, saj brez večjega hrupa svoje delo opravi dobro, a so komentirali, da se za 50 dolarjev, kolikor izdelek stane, da dobiti tudi boljše primerke iz drugih tovarn, zato so mu prisolili oceno 89%.

13 komentarjev

Intervju s Timom Sweeneyjem

Xtreme Systems - Tim Sweeney, soustanovitelj Epic Games in glavni programer novega Unreal 3 pogona (pogon je najbolj znan po prihajajočem Unreal Tournament 2007), je v intervjuju, ki so ga z njim opravili na FiringSquad, govoril predvsem o prihajajočih tehnologijah - Direct X 10, štirijedrnih procesorjih, 64-bitnih sistemih ter o fizikalnih pospeševalcih ( Ageia, ATI ter nVidia skupaj s Havokom).

Unreal 3 bo očitno eden prvih pogonov, ki bodo res izkoristili večjedrne procesorje. Očitno so napovedi, da bo vse, kar je šibkejše od 6600GT, neuporabno, precej resnične. Na XtremeSystems.org je odprta tudi tema, kjer so, po mnenju avtorja teme, zanimivi deli označeni z rdečo, zraven pa je še nekaj njegovih komentarjev (v modri).

18 komentarjev

Quad-SLI že za 5500 evrov in fizika na grafičnih procesorjih

Alienware Aurora ALX

ComputerBase - Dell je z XPS Renegade prvi ponudil Quad-SLi konfiguracijo, ponudnikom pa se bo pridružil tudi AlienWare (zdaj Dell-ova podružnica). Takšno konfiguracijo si boste lahko omislili že za borih 5500 evrov, pri čemer tudi v osnovnem sistemu prejmete dvojedrni Athlon-FX 60. Več o specifikacijah in posebej za serijo Aurora ALX razvitem sistemu hlajenja, si lahko preberete na tej povezavi.



Morda pa bo nakup takšnih sistemov vendarle smiseln. NVidia in Havok sta pred časom predstavila Havok FX, ki bo izračun fizike prenesel na drugi grafični procesor (SLi konfiguracije). Če bo za sliko v SLi...

19 komentarjev

Intervju o združitvi nVidiie in ULi Electronics

Neowin - Niti dva tedna ni minilo od združitve teh dveh izdelovalcev veznih čipovij, pa so na Firing Squadu že zaslišali Drewa Henry-ja, direktorja proizvodnje veznih čipovij pri nVidii. V intervjuju so ga povprašali o razlogih ter posledicah nakupa, ki bo nVidii nedvomno prinesel mnogo novih tehnologij, kaj pa se bo zgodilo z ULi-jem, pa bo povedal le čas.

Anandtech.com

Morda bodo nForce vezna čipovja končno dobila spodobne IDE krmilnike

4 komentarji

Fizika na grafičnih karticah

GameSpot - Na področju fizikalnih pogonov se nam očitno obeta prava pravcata vojna. Spomladi je podjetje Ageia, ki ima v lasti fizikalni pogon Novodex, predstavilo prvi čip, namenjen preračunavanju fizike v igrah (PPU) z imenom Physx, ki naj bi prišel v trgovine do konca leta. Seveda konkurenca tudi na tem področju ne počiva. Na GameSpotu so objavili intervju s podpredsednikom družbe Havok, ki izdeluje zelo popularen fizikalni pogon z istim imenom. Za novo različico Havok FX tako obljubljajo pospeševanje fizike s pomočjo novejših grafičnih kartic, ki podpirajo Shader Model 3.0 (trenutno GeForce serije 6,7 in novi Radeoni X1000). Precej očitno podporo uporabi GPU-jev za fiziko je izrazil ATI ob predstavitvi svoje nove družine Radeon-ov, NVIDIA pa zaenkrat še modro molči.

34 komentarjev

PhysX - 1. fizikalno procesna enota (PPU)

SiOL - Podjetje Ageia napoveduje revolucijo na področju računalniških iger. Na njihovi spletni strani se je 8. marca 2005 pojavila napoved izdaje specializiranega čipa, ki bo skrbel izključno samo za fizikalne učinke v računalniških igrah.
Novi tip procesorja že ima svojo ustrezno kratico: poleg grafičnega (GPU) in centralnega (CPU) bo nosil oznako Physics Processing Unit (PPU)



Nova kategorija procesorjev obljublja enako revolucijo, ki so jo leta 1990, naredile prve 3D pospeševane grafične kartice. S prenosom fizikalnega računanja na novo enoto, bomo razbremenili računalniški procesor in tako bomo...

39 komentarjev

Igre in fizika

Shacknews - Tukaj najdete kratek intervju z Ronaldom Vuilleminom iz majhnega švicarskega podjetja Novodex. The NovodeX Physics SDK se imenuje njihov fizikalni pogon, ki ga bo podjetje Epic vgradilo v njihov naslednji grafični pogon UnrealEngine3 (čeljust spuščajoči letošnji GDC demo UE3 najdete tu). Nasledil bo fizikalni pogon Karma, ki je lovil jabolke z dreves v prejšnih verzijah UnrealEngina. Dolpoteg demo-različice pogona snemite tukaj.

6 komentarjev

Vodno hlajeni Sapphire

FiringSquad - Prva industrijsko vodno hlajena grafična kartica je bil GeForce 3, pa če verjamete ali ne. Ne, Gainward ni bil prvi, prvo je bilo malo znano podjetje 3DPower, z GeForcem 3, ki pa se na žalost ni prijel. Nato se je letos poleti zopet z nVidio pojavil Gainward, kmalu pa mu bo sledil še ATI, oziroma njegov partner Sapphire.

Ta bo izdal verjetno pregrešno dragega Radeona 9800 Pro (XT) z vgrajenim vodnim hlajenjem dobro znanega podjetja Koolance. Čas izida in cene še niso znane, slike pa si lahko ogledate v poročilu s Comdexa na FiringSquad.

8 komentarjev

ATI: Catalyst 3.8 ne povzročajo pregrevanja

FiringSquad -

Včeraj smo poročali, da se na spletu pojavljajo namigovanja, da novi ATI-jevi gonilniki morda pozvročajo pregrevanje grafičnih kartic, kar naj bi v ekstremu lahko vodilo celo do uničenja monitorja. No, roko na srce, se je to zgodilo le beta preizkuševalcu, tako da resne nevarnosti za končne potrošnike ni.

Na FiringSquad so objavili ATI-jevo sporočilo za javnost, v katerem trdijo, da so temeljito preučili vse domnevne napake in med svojim testiranjem niso odkrili oz. potrdili nobenih. Prav tako trdijo, da je večji del kode enak kot v Catalyst 3.7, torej je povsem nemogoče, da bi se kartice z uporabo novih segrevale za deset stopinj bolj. ATI tako zanika vsakršno odgovornost. Klik!

24 komentarjev