»

Logitech izdelal milijardto miško

Slashdot - Po tem, ko smo vas na Slo-techu spomnili, da računalniška miška praznuje že štirideseto obletnico, je Logitech objavil, da je njihove proizvodne trakove zapustil že milijardni primerek omenjene naprave. Dogodek je še toliko bolj zanimiv, saj se redko zgodi, da eno samo podjetje izdela toliko gotovih izdelkov (dodane vrednosti). Kako so se njihove miške spreminjale, prikazuje hkrati z relevantnimi mejniki računalništva sledeča shema.

Vendar se glede na konkurenco v obliki vse bolj prisotnih na dotik občutljivih zaslonov, prenosnikov, ki miške načeloma ne potrebujejo in podobnih tehnologij, zastavlja vprašanje, ali bo naslednja okrogla številka sploh kdaj dosežena.

36 komentarjev

Legenda se vrača - Razer Boomslang Collector's Edition 2007

Razer blueprints - Razer je med igričarji dobro znano ime. Dobro ime so si ustvarili z miškami in podlogami za njih, pa tudi s tipkovnicami in zvočnimi karticami. Vsi izdelki so namenjeni zahtevnejšim gamerjem, podjetje si je pa tudi pridobilo precejšen ugled zaradi kvalitete in uporabnosti izdelkov.

Vse skupaj pa se je začelo leta 2000 z modelom Razer Boomslang. V težki okrogli škatli zapakirana miška ni imela optičnega senzorja, bila je velika, težka in naravnost popolna. Že takrat je bila med najnatančnejšimi miškami, kar se jih je dalo dobiti.

Po skoraj osmih letih se legenda vrača. V kovinski škatli, bo morebitni srečni kupec prejel novega Boomslanga. Podobnosti s starim modelom je v obliki, Vendar v podobnem ohišju tiči moderna tehnika. miška je po novem optična, z ločljivostjo 1800dpi ter infrardečim senzorjem, hitrim osveževalnim časom ter 32KB notranjega spomina.

Da pa svet ni popolen, skrbi omejenost izdeje. Izdelali so jih le 10.000 in to za ves svet.

Uradna stran, Ljubiteljska stran, pa...

50 komentarjev

Razer Lycosa in Piranha

engadget - Razer je pred kratkim predstavil novo tipkovnico z imenom Lycosa. Tipkovnico sestavlja standarden set tipk s posebno prevleko, ki preprečuje drsenje. Vse tipke so modro osvetljene, vendar pa tipkovnica omogoča, da osvetlitev vklopite samo na WASD področju. V sebi tipkovnica skriva tudi vtič za slušalke in mikrofon, prav tako pa omogoča tudi hitro menjavanje nastavitev same tipkovnice z desetimi profili, ki jih poljubno nastavite.

Poleg tipkovnice pa je Razer predstavil tudi nove slušalke z mikrofonom. Slušalke so namenjene za dolgotrajno igranje in vključujejo tudi blokiranje nadležnih šumov. Za vse ljubitelje podjetja Razer pa so tudi te modro osvetljene. Slušalke naj bi na trg prišle ta mesec za ceno okoli 80$, tipkovnica pa naj bi z enako ceno na trg prišla novembra.

Več pa najdete na engadget.com in razerzone.com.

11 komentarjev

Logitech MX Air - miška, ki zazna gibe roke

Daily Tech - Logitech je danes naznanil svojo najnovejšo različico MX Air miške, ki bi se naj enako dobro obnesla tako na računalniški mizi kot tudi v toplem objemu naših dnevnih sob, torej na udobnem, mehkem kavču.



V splošnem je delovanje zračne miške praktično enako tistim, ki delujejo zgolj takrat, ko so položene na trdo podlago (npr. 2,4 GHz brezžična povezava, lasersko sledenje premikom ipd.). Ko pa MX Air pod seboj ne čuti trde in ravne podlage, pa s pomočjo senzorjev za prosto gibanje v prostoru omogoča uporabnikom nadziranje računalnika z enostavnimi gibi roke. Z mahanjem, šviganjem in tleskanjem bi torej naj nadzorovali kontrole kot so miškin kazalec, glasnost, funkcije predvajanja glasbe ali filmov ipd. Logitechovi...

18 komentarjev

Več mišk na enem sistemu

InternetNews - Microsoftov razvojni oddelek v Indiji je razvil tehnologijo, imenovano MultiPoint, ki omogoča hkratno uporabo več kot ene računalniške miške na istem sistemu. Zadeva naj bi bila namenjena predvsem državam v razvoju, kjer izobraževalne ustanove ne morejo zagotoviti dovolj velikega števila računalnikov, da bi pokrili potrebe vseh otrok. Tako si pri pouku agresivnejši učenci izborijo mesto pred zaslonom, medtem ko jih njihovi bolj nebogljeni vrstniki le opazujejo in se s tem bistveno manj naučijo.

Po novem bo imel vsakdo od participantov v izobraževalnem procesu na voljo svojo miško, s katero bo po zaslonu vodil ločen, drugače obarvan kazalec, dodatna programska oprema pa bo zahtevala, da vsi uporabniki opravijo svojo nalogo, preden bodo lahko dosegli naslednji korak. Preberite več v izvorni novici ali v povzetku na Neowin.

Sam med drugim pričakujem tudi kooperativno igranje strategij v načinu split-screen.

22 komentarjev

PlexEraser PX-OE100E

PlexEraser

Slo-Tech - Plextor je predstavil uničevalnik CD in DVD plošč, z imenom PlexEraser PX-OE100E . Gre za enoto, ki podatke na CD-ju oziroma DVD-ju uniči z laserskim žarkom. Plextor poudarja, da gre za okolju prijazno uničenje podatkov, saj uničen CD oziroma DVD enostavno lahko vržete v smeti v enem kosu. Omenjen izdelek naj bi prav prišel vladnim ustanovam, vojaškim razvojnim centrom in drugim ustanovam, ki delajo z občutljivimi podatki.



Več na Plextorjevi uradni strani.

35 komentarjev

Novosti na področju računalniških mišk

Microsoft Habu

Slo-Tech - Microsoft in Razer sta predstavila prvi sad sodelovanja, računalniško miško z imenom Habu, z ločljivostjo 2,000 DPI. Po besedah pristojnih, gre za prvi izdelek iz nove generacije t.i. High-End računalniške periferije.

Genius je predstavil igračarsko miško Navigator 535 Agama, posebnost katere je pet prednastavljivih programov delovanja, kar omogoča enostavno menjavo med različnimi nastavitvami.

Logitech bo s...

97 komentarjev

Microsoftov Nagibni Kolešček

The Register - Monopolist na področju računalniških tipkovnic in zvočnikov kani zopet pretresti trg miškonov. Po uspešni uveljavitvi koleščka in optičnega senzorja tako menijo, da bi dandanes nepogrešljiv priboljšek -- 'scrool' kolešček' -- lahko ne le vrteli naprej in nazaj, temveč tudi nagibali na stran.

Pri tem ne gre za dodajanje nove dimenzije vrtenja, česar so se pred časom radi posluževali izdelovalci precej cenenih '4D internet mišk' z dodatnim koleščkom, ampak pravzaprav za 2 dodatna 'gumba' (ali bo delovanje strogo digitalno ali morda celo zvezno, ni znano), ki uporabniku omogoči lažje (užitkarsko) sprehajanje po zapletenih dokumentih, hitrejše brskanje po internetu (nazaj/naprej) in lažje menjavanje orožij v strelskih igrah.

Zanimiv pa je Logitechov odgovor; v nasprotju z Microsoftovm, ki bo 3. septembra na ameriško tržišče plasiral 3 nagibne izvedenke (2 brezrepni), menijo, da uporabniki pravzaprav ne potrebujejo dodatnih funkcij (tudi igričarji, ahem, naj bi ostali hladni), saj so...

20 komentarjev

Intervju z Richardom Huddyem

Slo-Tech - Slo-Tech svojim zvestim bralcem, bralkam in vesoljcem pripravlja intervju z enim izmed najboljših ljudi s področja računalniške grafike današnjega časa -- gospodom Richardom Huddyem. Richard Huddy je s skoraj dvajsetimi leti prakse na področju računalniške grafike eden izmed najbolj spoštovanih predavateljev na konferencah za programerje iger, kot je naprimer GDC ( Game Developers Conference). Lani je tako po štirih letih pri nVidii zapustil delo v oddelku za stike s programerji in z nekaj sodelavci ustanovil podjetje Code Mafia, ki se je kmalu povezalo z ATIjem. Richard Huddy je tako sedaj odgovoren za stike s programerji za ATI. Svoja vprašanja lahko zastavite v temi v forumu.

0 komentarjev

Leteča miš

Slo-Tech -

Ne ravno dobesedno. Podjetje Gyration, Inc. (ki na svoji strani zadevico že na veliko oglašuje) je dalo na trg novo vrsto hišnega glodalca - računalniške miške, ki uboga naše želje tudi brez podlage. Ah, nič novega, porečete, toda ta miš ne potrebuje nikakršne podlage - držimo jo v roki in vodimo po zraku, kot so na CNN slikovito opisali - kot bi lovili muhe v počasnem posnetku.

Novi gizmo ima vse priljubljene dodatke ki smo jih navajeni pri "običajnih" miših - levi in desni gumb ter kolešček. Tudi baterij nam ne bo poterbno kupovati pravijo, saj glodalec nosi s seboj NiMH baterije za ponovno polnjenje.

Približna cena čez lužo znaša $79.99.

Če si boste privoščili miško v rangu 20.000 SIT, kar pogumno, na Slo-Techu pa pričakujemo test...

11 komentarjev

Tudi Logitech uspešen

The Register - Čeprav se večina računalniškega trga trenutno spopada z ne prav ugodnimi razmerami, se le-te na področju računalniških "sporazumevalnih naprav" (miške, ...) ne poznajo pretirano. Vsaj, če si pogledamo poslovanje Logitecha, ki je za Q1 objavil prodajo, ki je obsegala 177.9 milijonov $, kar je za 26 % več kot v istem obdobju lani (141.4 milijonov $). Logitech je objavil še dobiček, ki je znašal 6.3 milijone $ (lani 5 milijonov $). Dobrim poslovnim rezultatom je botrovala dobra prodaja miške MouseMan Optical, ki so jo od marca prodali v kar 500 000 primerkih in sporazum s podjetjem Yahoo!, ki se je zanimalo za njihove QuickCam kamere. Logitech še napoveduje, da se rast prihodkov in dobička ne bo prenehala, ampak se bo kvečjemu stopnjevala. Za koliko, pa si preberite tukaj.

12 komentarjev

Microsoft predstavil svoje raziskave

24 ur - Mitja mi je poslal še eno novico o Microsoftu:
Podjetje Microsoft je evropskim novinarjem v Cambridgeu predstavilo najnovejše raziskovalne dosežke, ki so jih razvili v raziskovalnih laboratorijih podjetja. V Cambridgeu se ukvarjajo predvsem s strojnim učenjem (machine learning), kar pomeni, da je njihova osnovna usmerjenost umetna inteligenca. Obenem raziskujejo tudi računalniško grafiko in varovanje digitalnih pravic.

Javnosti so predstavili številne nove praktične tehnologije, ki temeljijo na teoretičnih izsledkih in ki dokazujejo, da je znanstveno raziskovanje na področju računalniških tehnologij Microsoft vzel zelo resno. Med rešitve, ki so jih prikazali, sodijo izdelovanje 3-D modelov na podlagi večjega števila fotografij, avtomatično izrezovanje posameznih objektov na digitalni fotografiji, zaščita avtorskih pravic s pomočjo digitalnega vodnega žiga ter digitalne kamere, ki sledijo izvoru glasu in na ta način govorca ohranjajo v posnetku.

Predstavljene praktične tehnologije...

0 komentarjev