»

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev

Uradne cene za Visto so zares tu

vir: Reuters
Reuters - Microsoft je sedaj tudi uradno objavil cene za Visto. Cene v ameriških dolarjih so torej:
- 199/99 za Home Basic;
- 239/159 za Home Premium;
- 299/199 za Business;
- 399/259 za Ultimate.
Prva cena je za polno verzijo, druga za nadgradnjo.



Glede na "pobegle" kanadske cene, sta se "podražili" le Business in Ultimate različica za 30, oziroma 50 dolarjev. Začetek prodaje naj bi ostal nespremenjen: za večje kupce že novembra letos, manjši od januarja naslednjega leta.

Release Candidate 1 pa naj bi bil dostopen vsaj 5 milijonom uporabnikom. Manjše skupine strank so ga že prejele.

24 komentarjev

Cene za Visto so tu, Vista še ne

golem.de - Na več straneh so vzniknile cene za prihajajoči nov Microsoftov operacijski sistem: Windows Vista. Tako Amazon že zbira prednaročila, kjer piše, da bo operacijski sistem dobavljiv 30. januarja naslednje leto. Cene se (v ameriških dolarjih) pričnejo pri:
- 199 za Home Basic;
- 239 za Home Premium;
- 269 za Business;
- 349 za Ultimate.
Po stari navadi razmerij ZDA in EU, lahko ameriške dolarje spremenite v evre. Lahko pričnete z varčevanjem.

Cene so "pobegnile" kanadski podružnici Microsofta.

83 komentarjev

Brezplačna nadgradnja v Windows Vista za božične kupce

Smarthouse - Večkratna preložitev prihajajoče različice Oken, imenovane Vista, je povzročila mnogo glasnega pritoževanja uporabnikov, pa tudi proizvajalcev strojne opreme. Po zadnjih napovedih naj bi novi Windowsi izšli šele v začetku naslednjega leta, kar bi lahko po mnenju nekaterih drastično zmanjšalo število kupljenih računalnikov v sezoni božičnih nakupov. Da bi omilil negodovanje prodajalcev in podjetij, je Microsoft v navezi s slednjimi izvedel poslovno potezo, v okviru katere bo v četrti četrtini letošnjega leta kupcem sistemov, pripravljenih na Windows Vista, podelil kupone, s katerimi bodo lahko ob izidu novega OS-a brezplačno izvedli nadgradnjo.

Dogovor med možmi iz Redmonda in proizvajalci je bil sklenjen že v juliju, na dan pa je nedavno prišel po neuradnih poteh. Informacija je precej občutljive narave, saj vse vpletene zdaj skrbi, da bo zaradi nje padlo trenutno povpraševanje in bodo stranke raje počakale do božičnih praznikov.

99 komentarjev

WinFS ne bo izšel kot samostojni dodatek za Windows Vista/XP

Slo-Tech - Razvijalci Win FS so na straneh svojega bloga objavili novico, ki jo verjetno ni pričakoval nihče : Win FS se ukinja kot samostojni produkt.

Kljub temu pa bodo določene tehnologije, ki so bile razvite za Win FS, prenešene v prihodnje izdaje ADO.NET-a ter MS SQL Serverja. Še vedno pa to pomeni, da uporabniki Viste in XP-jev ne bodo deležni ene izmed najbolj pričakovanih izboljšav, ki jo je Microsoft prvotno nameraval izdati skupaj z Visto. Vprašanje je samo, če to pomeni, da bosta sedaj ADO.NET in MS SQL Server pričela zamujati ker bo potrebno vgraditi precejšen del nove kode?

15 komentarjev

Windows Vista Beta 2 Customer Preview Program

Slo-Tech - Po nekaj tednih, od kar je na voljo zadnja verzija Viste, je Microsoft včeraj omogočil dostop do tega operacijskega sistema širši javnosti. Tu je treba poudariti, da gre za še nedokončan operacijski sistem, namenjen predvsem za testiranje, preizkušanje kompatibilnosti, novosti in podobno. Vsi željni preizkušanja si namestite sistem ločeno od sistema, ki ga uporabljate za dnevne obveznosti.

Podatki z navodili se nahajajo na uradni strani, kjer si je možno presneti iso sliko, katere velikost je odvisna od tega, ali gre za 32 ali 64 bitno različico Vista Ultimate. Za pomoč pri uporabi se lahko obrnete na uradno stran.

Pripravljeni?

152 komentarjev

Windows Vista beta 2 in Office 2007 beta 2

CNet - Izšel je Windows Vista beta 2. Kot večina že ve, beta 2 prinaša nov uporabniški vmesnik, varnostne izboljšave, nove različice vgrajenih programov in seveda nekaj povsem novih (Windows Defender, Sidebar, Photo Gallery, DVD Maker, Calendar, Windows Backup), izboljšano povezljivost, izboljšano zmogljivost (SuperFetch, ReadyBoost, ReadyDrive)...

Na prvi pogled gre vse v smeri lažje rabe in čim večje transparentnosti OS. Več o novi beta različici na si preberite na WinSupersite. Beta 2 je že na voljo MSDN naročnikom, "čez nekaj tednov" pa bo brezplačno na voljo tudi širši javnosti.
Velikih izboljšav uporabniškega vmesnika se je Microsoft lotil tudi pri Officeu 2007 (prej 12). Tudi ta je zdaj na voljo v beta 2 različici, za razliko od Viste, pa si jo že lahko ogledate tudi lastnoočno. Obiščite zgoraj navedeno spletno stran, izberite "try it" in sledite navodilom.

28 komentarjev

Windows Vista Get Ready

Slo-Tech - Te dni je Microsoft objavil še nekaj več podrobnosti o strojnih zahtevah, prihajajočega operacijskega sistema Windows Vista. Na uradni strani se je tako pojavila stran, z imenom Get Ready, kjer so specifikacije (zahteve) razdeljene na dva dela.

Prva specifikacija je poimenovana Windows Vista Capable PC, ki predpisuje računalnik, z vsaj 800MHz procesorjem, 512MB spomina in grafičnim procesorjem s podporo DirectX 9. Druga specifikacija se imenuje Windows Vista Premium Ready PC, ki postavi minimalne zahteve še nekoliko višje, saj zahteva 1 GHz procesor, 1 GB spomina, grafično kartico s podporo za Windows Aero in 128MB spomina, 40GB velik disk, z vsaj 15GB prostora, ter še nekaj malenkosti, kot so DVD pogon, avdio podpora in dostop do interneta.

Prav tako je na TechNet strani objavljen spisek proizvajalcev strojne opreme, ki ustreza zgornjim zahtevam, skupaj s povezavami do konkretnih modelov grafičnih kartic in procesorjev.

Ste pripravljeni?

104 komentarji

Vista ne bo pokazala svoje lepše plati (Aero) piratom

Aero

CNet - Težko pričakovani operacijski sistem Microsoft Vista bo med drugim ponujal novi grafični (uporabniški) vmesnik Aero. Z dvema omejitvama. Ne bo dostopen tistim, ki bodo uporabljali nelegalno kopijo Viste, in tistim s podhranjenimi računalniki.



Novica ne preseneča. Microsoft že nekaj časa testira Windows Genuine Advantage program, s katerim poizkuša ugotoviti, ali ste za operacijski sistem dejansko odšteli denarce, ali pa je na vaša diskovna polja padel spotoma, z drugimi multimedijskimi vsebinami, vse v okviru enotne internetne tarife (EIT). Microsoft je namreč kot ključ rasti prodaje identificiral zatiranje piratstva, saj so Windowsi nameščeni na več kot 90...

133 komentarjev

Windows Vista preložen

Slo-Tech - Microsoft je v svojem obvestilu za javnost zapisal, da kljub optimističnim napovedim Windows Viste, naslednika pet let starega operacijskega sistema Windows XP, ne bomo dočakali letos. Kot razloge za zakasnitev navajajo dodatna varnostna testiranja, s katerimi bodo poskušali še izboljšati varnost v sistemu. Prve kopije bodo lahko veliki kupci (podjetja) dobili novembra letos, domači uporabniki pa bomo morali počakati do januarja 2007, če bo šlo vse po načrtu. X-Bit Labs in Yahoo.

Druga pomembna novost, okrog katere se dviga veliko prahu, je nov Internet Explorer 7, ki ga bo prinesla Vista. Če gre verjeti Business Weeku, bo Internet Explorer spet ločen od Raziskovalca (Windows Explorerja), s katerim ga je Microsoft prvič zlil z IE4. Za to potezo naj bi se pri Microsoftu odločili zaradi varnostnih prednosti, ki jih prinaša.

135 komentarjev