»

Tudi 50 let stari podnebni modeli pravilno napovedali segrevanje planeta

Slo-Tech - Klimatologi so v zadnjih desetletjih ustvarili na desetine bolj ali manj natančnih modelov, ki napovedujejo spreminjanje podnebja v odvisnosti od številnih spremenljivk. Spričo velike računske moči so ti modeli bistveno kompleksnejši od njihovih prednikov pred pol stoletja, saj lahko vključujejo številne interakcije, od snega in ledu ter povezave z albedom, do pokritosti površine z gozdovi in vpliv odbojnosti oblakov. Toda eno lastnost imajo ti modeli skupno tudi z betežnimi starčki - prav vsi napovedujejo dvig globalne temperature.

Na univerzi v Berkeleyju so preverili napovedi starejših modelov, ki danes niso več v uporabi. Nekateri od teh modelov so bili stari tudi 50 let, napisani na luknjanih karticah, tako da so morali podatke odčitavati z digitaliziranih grafov. Skupno so primerjali 17 napovedi iz 14 modelov iz let 1970-2001. Rezultati so bili strašljivo usklajeni. Večina modelov je pravilno napovedala porast globalne temperature 0,9 °C, kolikor se je ta od leta 1970...

141 komentarjev

Britanska policija zahtevala razkritje šifrirnih ključev borcev za pravice živali

Schneier.com - Maja letos smo poročali, da si je britanska vlada zaželela podelitev pooblastila policiji, da od osumljencev zahteva razkritje šifrirnih ključev ali šifrirane vsebine. Tako so v Britaniji sprejeli zakonodajo, ki predvideva do dve leti zaporne kazni za osebo, ki ne bo želela razkriti svojih šifrirnih ključev oz. odkleniti šifrane vsebine.

Razlog? Boj proti "teroristom" in "pedofilom", seveda. A kdo so teroristi in pedofili v praksi?

Odgovor smo žal dobili kar kmalu. Zakon Regulation of Investigatory Powers Act je v veljavo stopil oktobra letos in že po slabih dveh mesecih je britanska policija od prvih osumljencev zahtevala šifrirne ključe.

Zanimivo pa je, da pri tem ne gre ne za teroriste, ne za pedofile, pač pa za okrog trideset aktivistov, ki se borijo za pravice živali.

Česa točno so omenjeni obtoženi sicer ni znano, žal pa vse skupaj močno spominja tako na Orwellov 1984, kot tudi na njegovo Živalsko farmo.

47 komentarjev

Dell XPS 410

AnandTech - Procesorji Core 2 Duo so trenutni namizni hit, Intel je s paleto svojih novih izdelkov namreč popolnoma zasenčil AMD in se počasi vrača na stara pota. To so začutili proizvajalci sestavljenih računalniških sistemov, ki sedaj na veliko ponujajo izdelke, opremljene z novimi Intel-ovimi čipi. Tudi Dell jih je ponosno namestil v svoje računalnike višjega cenovnega razreda, imenovane XPS. Novinarji na AnandTech-u so v roke dobili enega od cenejših predstavnikov omenjene...

5 komentarjev

AMD tudi v ostalih Dellovih računalnikih?

golem.de - V FTD - Financial Times Deutchland je Margaret Lewis povedala, da v preteklosti ni minilo dosti časa, da so proizvajalci potem, ko so začeli vgrajevati AMD-jeve procesorje v strežnike, ponudili tudi ostale računalnike z AMD-ji. Če odštejemo strežnike, je Dell edini proizvajalec, ki že 22 let ne ponuja računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Za AMD bi to bila odlična priložnost, da se približa Intelu še za nekaj korakov.

A se je Dell zato odločil, (tako kot pred časom Apple) da bodo ob nakupu novega Della, v reciklažo sprejeli vaš star mlinček. V septembrskem roku se namreč proda veliko novih računalnikov ameriškim študentom. Dodaten motiv za ekološko osveščene študente.

2 komentarja

Sony VAIO TX3 s samo 1.25 kg in desetimi urami avtonomije

Sony VAIO TX3

vir: Hartware.net
Hartware.net - Sony bo predstavil nov prenosni računalnik iz lahke kategorije, obljubljajo namreč, da bo TX3 tehtal zgolj 1,25 kg. Pri tej kategoriji je običajno, da je vse podrejeno čim lažji prenosljivosti (tako glede dimenzij, kot tudi teže) in čim daljši avtonomiji računalnika. Tudi pri tem modelu bo na voljo relativno majhen zaslon diagonale 11,1 palcev, z ločljivostjo 1366x768 pik.Izbirati bo možno med dvema procesorjema. Odvisno od potreb in debeline denarnice boste lahko kupili ali Intelov Celeron M pri 1,06 GHz ali Core Solo pri 1,2 GHz. Tudi na račun danes počasnega procesorja (vendar še vedno dovolj hitrega za namen, za katerega se takšen računalnik kupi) obljubljajo avtonomijo kar desetih ur. Cena še ni znana, kot pa verjetno veste, nakup prenosnika iz...

30 komentarjev

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev