»

Microsoft kupil Opalis

The Register - V Redmondu so odprli denarnico in kupili kanadsko podjetje Opalis Software, ki izdeluje orodja za vzdrževanje podatkovnih centrov. Točnih podatkov o vrednosti transakcije niso želeli podati, a so pri 451 Group izbrskali, da naj bi šlo za 60 milijonov dolarjev vreden posel. Najpomembnejši izdelek prevzemne tarče je Opalis Integration Server, ki bo poslej integriran v Microsoft Systems Center. Microsoftov podpredsednik Brad Anderson je dejal, da gre za ključen korak pri izpolnitvi njihovih idej o dinamični iniciativni za podatkovne centre. Z novo tehnologijo, ki jo bo podjetje iz Toronta prineslo, bo imel Microsoft najpopolnejšo zbirko opreme za virtualizacijo, ki jo lahko ponudi en proizvajalec, so dejali v Opalisu.

0 komentarjev

Podzemni podatkovni center v Sobi 48

Soba 48

ComputerWorld - V Pensilvaniji je za visoko ograjo z bodečo žico ogromen podatkovni center, ki se skriva pod površjem. Leta 1902 je na tem področju podjetje U.S. Steel začelo izkopavati apnenec, ki so ga uporabljali za gradnjo. V petdesetih letih so rudarjenje končali, v tleh pa je ostala velika luknja in ogromen preplet podzemnih jam in kavern. Hitro so ugotovili, da bi ta prostor lahko začeli oddajati različnim institucijam kot prostor za arhiv. Svoje podatke je tam shranjevalo mnogo zasebnih podjetij in vladnih agencij. Skladišče je leta 1998 prevzel Iron Mountain, ki je nadaljeval s poslovnim modelom.

Za razliko od drugih rudnikov apnenca ima ta streho iz skrilavca in ne peščenjaka, ki deluje kot...

10 komentarjev

Gmail pokleknil za dve uri

CNet - Googlov de facto standard za e-poštni predal Gmail si je včeraj pozno zvečer po slovenskem času ponovno vzel dve uri odmora. Kot pišejo praktično vse večje spletni strani, je bil od 21.30 do 23.30 Gmail nedosegljiv. Pohvalno je, da se je Google hitro odzval in napake le ne odpravil, ampak ponudil tudi razlago, kaj je šlo narobe.

Šlo je za klasično kaskadno napako, ko je nekaj usmerjevalnikov poklenilo pod obremenitvijo. Zaradi rutinskega vzdrževanja so jih nekaj izklopili, pri čemer pa so se ušteli z izračunom. Tako so preobremenili nekaj drugih usmerjevalnikov, ki so še ostalim sporočili, naj jim ne pošiljajo več paketkov, ker so prepočasni, kar je preobremenilo še zdravi del hrbtenice. Moten je bil le dostop prek spletnega vmesnika, medtem ko so strežniki za dostop prek POP3/IMAP delovali nemoteno.

39 komentarjev

Wayback Machine se seli na Sunove strežnike

Slo-Tech leta 2000

ComputerWorld - Organizacija The Internet Archive že mnogo let upravlja znano domeno archive.org, na kateri domuje časovni stroj Wayback Machine, ki nas lahko popelje v preteklost, da se načudimo, kako so včasih izgledale spletne strani. Podatke za praktično vse nekoliko bolj znane in popularne spletne strani shranjujejo od leta 1996, tako da se je v trinajstih letih nabral zajeten kup podatkov. Pravijo, da imajo v arhivih kar 85 milijard spletnih strani, kar skupaj znese tri petabajte podatkov. Za primerjavo, to je 150-krat več, kot vsebuje podatkov ameriška kongresna knjižnica. Vsak mesec pa se ta številka poveča za 100 terabajtov.

Doslej je Wayback Machine uporabljal klasičen podatkovni center z mnogo...

6 komentarjev

Zaposlitveni oglasi @ Slo-Tech

Slo-Tech - S precejšnjo zamudo danes objavljamo prvo različico zaposlitvenih oglasov na Slo-Techu. Objava zaposlitvenih oglasov na Slo-Techu je popolnoma brezplačna.

V nekaj dneh boste imeli v svojih profilih možnost nastaviti znanja, ki jih imate, tako da vam bo sistem sam predlagal oglase, ki bi vas morda zanimali.

Zavedamo se, da izgled še ni popoln, vendar se bo to uredilo v nakaj dneh. V naprej se opravičujemo za vse nevšečnosti v prehodnem obdobju.

V naprej se vam zahvaljujemo za vsa sporočila o napakah ter konstruktivne predloge.

6 komentarjev

Najboljše sporočilo o napaki

The Register - Če so običajna sporočila o napakah (error messages) dolgočasna, nezanimiva in ne povedo veliko, so na The Registerju našli doslej najizvirnejše sporočilo o napaki. Angleška spletna stran Fish4.co.uk je zbirka malih oglasov za hiše, zaposlitve in avtomobile, ki je bila včeraj zaradi okvare Sunovega Fire E6900 Serverja nedosegljiva. V sporočilu na spletni strani je pisalo: Na žalost je spletna stran fish4 zaradi odpovedi zelo drage komponente Sunove strojne opreme nedosegljiva. Sunov inženir je že v podatkovnem centru, a je pozabil s seboj prinesti nadomestni del. Upamo, da bo Sunov inženir napako uspel popraviti do dvanajste ure. Časovno oceno bomo po potrebi popravili, kakor bo pač napredovalo delo. Ja, še so ljudje s smislom za britanski humor.

41 komentarjev

Varnostna luknja v jedru Windows na NT osnovi (brez .NET/2003)

Microsoft - Kot vsi ostali operacijski sistemi, ima tudi Windows svoje jedro, njegove fukncije pa so na splošno upravljanje s spominom ter strojno opremo, določanje procesorskega časa posameznim procesom ter prestrezanje napak. Varnostna luknja se nahaja v načinu, kako jedro pošlje sporočilo o napaki razhroščevalniku (debuggerju). Zlovešči napadalec bi z izkoristkom te luknje lahko pognal poljubno programsko kodo. Da pa bi lahko to luknjo izkoristil, bi moral biti lokalno (ali preko terminalske veze) prijavljen na sistem, zatorej ta varnostna luknja ni kritična, razen če imate nameščen IIS [:D]. Popravek je na voljo na Windows Update. Več o tem.

1 komentar

Večje je boljše?

Newsbytes - Združenje za spletni marketing (IAB - Internet Advertising Bureau) je izdalo nove (dodatne) standarde za oglase na spletnih straneh. Zadnji trendi spletnega marketinga namreč kažejo na upad investiranja v spletni marketing, in tako so se odločili za večje oglase na spletnih straneh, da bi s tem povečali pozornost obiskovalcev spletnih strani (kar definitivno bodo, vendar po mojem mnenju negativno), in s tem privlekli tudi več oglaševalcev.
Nove oblike pa so naslednje: skyscraper (120 x 600 pikslov), wide skyscraper (160 x 600), rectangle (180 x 150), medium rectangle (300 x 250), large rectangle (336 x 280), vertical rectangle (240 x 400) in square pop-up (250 x 250).
Kot obiskovalko me bodo seveda večji oglasi motili; vendar pa se spletne strani od tega financirajo, in marketing tako ostaja nujno zlo. klik

4 komentarji