»

Naslednik WGA je tu

ComputerWorld - Kot smo pred dvema tednoma napovedali, je Microsoft začel ponujati posodobitev KB971033 za Windows 7, ki prinaša novo orodje za preverjanje legalnosti namestitve. Imenuje se Windows Activation Technologies (WAT) in predstavlja nadgradnjo obstoječega WGA, ki je bil uveden leta 2006. WAT prepozna in blokira približno 70 različnih trikov, s katerimi je bilo moč zaobiti aktivacijo. Pomembnejša novost je uvedba reaktivacije, ki jo WAT neopazno izvede vsake tri mesece. Takrat se vnovič poveže z Microsoftovimi strežniki in preveri, ali je nameščena kopija še vedno legalna, torej ali ni bila nemara aktivirana s kakšnim trikom, ki so ga v Redmondu prepoznali šele kasneje. Tega Windows XP in Vista nista počela, čeprav sta se povezovala s strežniki.

Uporabniki, ki imajo v Windows Update označeno samodejno nameščanje posodobitev,...

31 komentarjev

MS060-40 kaže zobe

Slashdot - Odvija se prvi val napadov, ki izkoriščajo napako MS060-40. To napako vsebujejo nezakrpani operacijski sistemi Windows 2000, XP SP1/SP2, Windows XP x64 in Windows Server 2003, omogoča pa prekoračitev medpomnilnika in oddaljeno izvajanje kode na napadenem računalniku.

Glede na do sedaj zbrane podatke se na napaden računalnik namesti trojanski konj, ki spremeni varnostne nastavitve sistema in se poveže na IRC server, kjer čaka na nadaljne ukaze. Pri Microsoftu pravijo, da je zaenkrat napad zelo usmerjen, saj se večinoma cilja na nepokrpane Win2000 sisteme in (še) ne vsebuje mehanizma za avtomatično razširjanje. V napadu se uporablja prilagojena različica Mocbot trojanskega konja. V zadnjih dnevih se je pojavila nova različica, ki se skriva v datoteki wgareg.exe, ob namestitvi pa zažene proces Windows Genuine Advantage Registration Service. Podrobnosti o napaki in napadu lahko najdete tudi na blogu Microsoft Security Response centra.

21 komentarjev

Visoke kazni za Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je ameriškemu računalniškemu velikanu včeraj naložila plačilo €280.500.000 ($357.000.000) kazni, ker ne upošteva njene odločitve iz leta 2004, po kateri bi moral določene tehnične specifikacije operacijskega sistema Windows narediti dostopne drugim razvijalcem. Microsoft je kazen označil kot neprimerno, Evropska komisija pa je postavila ultimat. Fantje in dekleta iz Redmonda bodo morali vsak dan odšteti dodatne 3 milijonov evrov dnevno, če jim do konca tega meseca ne uspe zagotoviti popolne in natančne tehnične dokumentacije, s pomočjo katere bi konkurenca lahko svoje programe naredila združljive z Okni.

O dogodku poročajo na vseh koncih.

224 komentarjev

Et tu Apple? OS X dnevno komunicira s Cupertinom

engadget - Prvi je samo enkrat klical domov ET. XP z aktiviranim WGA "telefonira" po enkrat na dan. Applov OS X z zadnjo nadgradnjo 10.4.7 klicari po 3x na dan. To se zgodi prav tako brez lastnikove privolitve, kar je odkrill Daniel Jakult na svojem blogu. To mu je uspelo s programom Little Snitch.

Dashboard Advisory, kot ga Apple poimenuje, naj bi preverjal pravilne verzije "widget"-ov na OS-u in ne dostop do osebnih podatkov.

Verjetno zato, ker to stori iTunes in verjetno tudi dotMacTranslator.

29 komentarjev

Microsoft "umaknil" WGA

CNet - Poleg neuradnih programov in navodil, kako odstraniti Microsoftov WGA - Windows Genuine Advantage, ki jih najdete povsod na internetu, tudi med novicami, se je sedaj pojavila uradna Microsoftova verzija.

Uporabnikom ni bil po volj dnevni pregled, strokovnjakom nedodelana verzija, ki je lastnike tega OS izpostavila riziku. Brian Johnson se namerava z Microsoftom celo pravdati, ker naj bi bil WGA v nasprotju z zakoni o spyware-u, nelojalni konkurenci in pravicah kupcev.

S tem Microsoft ne umika WGA, niti ga ne ukinja. Nasprotno, WGA bo razvijal naprej, kot eno glavnih anti-piratskih os(t)i.

Velikemu bratu se je samo kolcnilo.

64 komentarjev

Microsoft bo prevetril trg varnostih izdelkov

ZDNet - Kot poroča ZDNet, bo Microsoftov vstop na tržišče varnostnih izdelkov malce razburkal vode. Slo-Tech je že poročal, da želi gigant iz Redmonda ponuditi celovito zaščito proti ne le raznovrstni nesnagi, marveč tudi orodja za vzdrževanje sistema, izboljšanje zmogljivosti, ipd. S tem je stopil na prste podjetjem, ki si služijo kruh s prodajo podobnih, vendar ne (še) toliko celovitih paketov. Symantec se tako pripravlja na boj s produktom Norton 360, pred dnevi je vstop na bojišče naznanil McAfee, lonček pa kani pristaviti tudi AOL.

Lepo je vedeti, da nekatere zares skrbi varnost uporabnikov (v prihodnjem letu bodo očitno vaša računala zaščitena kot še nikoli prej) oziroma tako imenovana "uporabniška izkušnja".

65 komentarjev

Microsoft dnevno komunicira z vašim računalnikom

Yahoo News - Če ne že zdaj, pa še bo, v kolikor imate vključeno Avtomatično posodabljanje. David Lazar, ki upravlja "Windows Genuine Advantage Program", je na YahooNews priznal, da uvajajo (za zdaj še kot pilotski projekt) programček, ki sliši na ime WgaTray.exe, ki preverja ali je vaša nameščena kopija OS WindowsXP prava ali ne. Če ni, vas bo nadlegoval, da si pridobite pravo kopijo (tako kot Avtomatično posodabljanje, če ga imate izklopljeno). Preverjanje tudi ni le enkratno, ampak najmanj enkrat na 90 dni, saj naj bi pri Microsoftu odkrili, da se nekatere originalne kopije, čez čas izkažejo za nelegalne.

Osebno me ta poteza nič ne čudi in samo čakam, da začne MS kazensko preganjati vse uporabnike ilegalnih kopij, kot to že počneta RIAA in MPAA. Torej, še en razlog več za migracijo na druge operacijske sisteme ali pa se boste vdali in odšteli nekaj cankarjev za mir na namizju?

100 komentarjev

Symantec bo ukinil brezplačni Sygate požarni zid

News.com - En mesec po nakupu podjetja Sygate Technologies so se pri Symantecu odločili (pa saj smo vsi vedeli), da bodo ukinili popularno brezplačno različico Sygate požarnega zidu konec tega meseca, ker predstavlja direktno konkurenco njihovemu izdelku Norton Personal Firewall. Vsem dosedanjim uporabnikom ukinjenega programa, ki je bil samo s strani c|net prenešen več kot 3.600.000-krat, bodo kot alternativo ponudili omenjen plačljiv firewall.

Še vedno je na voljo kar dosti brezplačnih alternativ, a Sygatov izdelek je bil ena boljših, tako da ga bomo pogrešali.

33 komentarjev

Glasba ni več na prvem mestu

Slashdot -

V zanimivi raziskavi, ki jo je opravila OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj), ugotavljajo, da je bilo prek spleta lani prvič prenesenih več neglasbenih datotek kot glasbenih. Leta 2002 je tako bil delež glasbenih datotek 62,5 odstotka, lani pa zgolj 48,5 med vsemi datotekami. Prenos filmov se je s 25 povečal na 27 odstotkov.

Zgornji podatki veljajo za Združene države, podobne trende pa je mogoče zaslediti tudi na tej strani Atlantika, kjer so filmi še bolj vroče blago za prenos. V Nemčiji naprimer predstavljajo tretjino prometa na omrežju KaZaA. Ugotavljajo še, da je že vsak četrti uporabnik interneta piratiziral, ljudje pa odkritosrčno priznavanjo, da bi, če bi imeli hitrejšo povezavo, vlekli z interneta še več. Klik!

13 komentarjev