»

Jesenski ultrabooki

Acer Aspire S3

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi Intelove platforme Ultrabook so zdaj, še pravi čas za božično-novoletno nakupovalno mrzlico, na voljo prvi primerki. Ultrabook mora biti bogato založen z Intelovo robo (proc, plata, grafa, zvočna, usb), tanek, zmogljiv, a z zadostno avtonomijo baterije. Ni ravno skrivnost, da gre za neposredno konkurenco MacBook Airu, predvsem za uporabnike, ki si želijo poganjati Okna.

Na kratko povzemamo opise izdelkov štirih proizvajalcev - Acer, Lonovo, Asus in Toshiba. Vsi razen slednjega so že na voljo, Toshiba pa pride novembra.

Acer Aspire S3


Acerjev model po pričakovanjih cilja predvsem na nižjo ceno, tj. od od $899 naprej za 13.3-inčni, 1366x768, 1.35 kg težki Aspire...

47 komentarjev

Sony z netbookom

Sony Vaio W

vir: Wired News
Wired News - Sony se je po dolgem oklevanju in zavračanju poceni prenosnikov le odločil, da vstopi na trg t.i. netbookov z novo serijo - Vaio W.



Osnovni model bo vseboval 1,6GHz Atom procesor, 160GB velik trdi disk, 1GB pomnilnika, Ethernet, Bluetooth, Wifi in nekaj USB vrat. Prav tako bo na voljo bralnik SD in MemoryStick kartic.
Za razliko od konkurentov z ločljivostjo 1024 x 600 pik pa bo zaslon velikost 10 palcev zmožen prikazati 1366 x 768 pik.

Cene v Ameriki naj bi se gibale v območju 500 ameriških dolarjev, ko bo Avgusta nova serija tudi na voljo.

Več pa na Sony spletni strani.

44 komentarjev

Novi Sony Vaio iz serije T že dobavljiv

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodo je prejšnji teden poročal o novem ultraportable prenosniku iz Sonyjevih tovarn, ki je bil izdan za obeležitev desete obletnice Vaiov, po novem pa je izdelek mogoče tudi dejansko kupiti. Gre za enega trenutno najnaprednejših sistemov v tem razredu, napravica je namreč narejena iz karbonskih vlaken, zato v najlažji različici tehta zgolj kilogram, kljub temu pa se ponaša z dobrimi specifikacijami. Te vključujejo procesor Core 2 Duo, gigabajt pomnilnika, 32-gigabajten SSD, 11-palčen zaslon z LED osvetlitvijo, najmočnejša baterija, ki je na voljo, pa omogoča kar 18 ur dela brez prekinitev. Izvorna novica.

24 komentarjev

Sony Vaio serije C

RegHardware - Po tem, ko so dva tedna nazaj napovedali serijo prenosnikov s poudarkom na dizajnu, so danes pri Sony-ju predstavili Vaio-te za kozmopolitansko navdahnjene in modno osveščene uporabnike. Kvaliteto izdelave, relativno visoke performance in privlačno oblikovanje bodo začinili z dvema dodatkoma -- dokaj svobodno izbiro pisanih barv in dizajnersko torbico za prenašanje, delo Italijanke Mandarine Duck. Modni dodatki z diagonalo trinajstih palcev vas bodo stali med 1000 in 1100 funti, na voljo pa bodo jeseni. Jaz hočem rozastega.

4 komentarji

Sony VAIO TX3 s samo 1.25 kg in desetimi urami avtonomije

Sony VAIO TX3

vir: Hartware.net
Hartware.net - Sony bo predstavil nov prenosni računalnik iz lahke kategorije, obljubljajo namreč, da bo TX3 tehtal zgolj 1,25 kg. Pri tej kategoriji je običajno, da je vse podrejeno čim lažji prenosljivosti (tako glede dimenzij, kot tudi teže) in čim daljši avtonomiji računalnika. Tudi pri tem modelu bo na voljo relativno majhen zaslon diagonale 11,1 palcev, z ločljivostjo 1366x768 pik.



Izbirati bo možno med dvema procesorjema. Odvisno od potreb in debeline denarnice boste lahko kupili ali Intelov Celeron M pri 1,06 GHz ali Core Solo pri 1,2 GHz. Tudi na račun danes počasnega procesorja (vendar še vedno dovolj hitrega za namen, za katerega se takšen računalnik kupi) obljubljajo avtonomijo kar desetih ur. Cena še ni znana, kot pa verjetno veste, nakup prenosnika iz...

30 komentarjev

Sparkle ponuja GeForce 7900 GT s 512 MB RAM-a

Slo-Tech - Počasi, a vztrajno se povečuje količina pomnilnika na grafičnih karticah. Če smo še ne tako dolgo tega shajali z 128 MB, ali celo s 64 MB RAM-a, je danes, glede na ceno, ki jo plačamo in dani izkoristek, najbolje poseči po različici s 256 MB RAM-a.

Nekatera podjetja pa skušajo priti na naslovnice novičarskih strani in tiskanih revij tudi tako, da dodajo več pomnilnika, kot to predvideva referenčni dizajn. Poleg tega proizvajalci radi posežejo še po izdelavi posebnega sistema hlajenja (po tem je/bil znan denimo Leadtek), ki omogoča boljše navijanje. Nobena novost niso tudi serijsko vodno hlajene grafične kartice. V zadnjem času pa pozdravljamo kartice s pasivnim hlajenjem.

Kot rečeno, pri Sparklu so ubrali pot povečanja količine pomnilnika, ki ga je tako 512 MB. Kot veste, referenčni GeForce 7900 GT nosi na tiskanem vezju 256 RAM-a.

Poleg dodanega pomnilnika so povišali takt jedra na 500 MHz (50 več kot referenčna kartica), povišane pa so tudi frekvence delovanja pomnilnika, ki...

5 komentarjev

GeForce 7900G2X v trgovinah (Quad SLi)

Hartware.net - O Nvidiini rešitvi povezave štirih grafičnih karticah, Quad Sli, smo že poročali. Gre za trenutno najmočnejšo civilno (za vojsko ni omejitev) rešitev poganjanja iger na velikih monitorjih (vsaj 24 palcev), ki je dostopna kupcem z zelo debelo denarnico.

Do nedavna si je lahko petični kupec tak sistem omislil pri Dellu ali pri Dellu (no, Alienwaru), zasledili pa so jih tudi v nekaterih nemških spletnih prodajalnah.

Na prave entuzijaste, katerim čast ne dopušča, da bi si kupili sestavljen računalnik, nVidia, vsaj uradno, ni mislila. Možnosti izdelave in prodaje škatelne verzije sicer niso prav vneto zanikali, vendar tudi podatkov o izidu samostojnega kompleta niso izdali.

Kot poroča Hartware, pa so te dni v trgovino ARLT prišli prvi paketi 7900G2X, proizvajalca Gainward. Cena je kakopak zasoljena. Za en par od vas pričakujejo 999 evrov. Za grafični podsistem boste torej odšteli za dve kavi manj kot 2000 evrov. Na voljo pa so tudi že dovolj zmogljivi (800 in več vatni)...

11 komentarjev

Xbox 360 - morebitne nove težave

Hartware.net - Očitno nobena nova stvar ne more preživeti splavitve brez parih škandalov, ali pa smo k temu samo nagnjeni ljudje, ki privoščimo gigantom takšne spodrsljaje, kot je bil Sonyev rootkit, spraskani iPod Nano ipd.

Majhne praske se sedaj pojavljajo tudi na Xboxu 360. Najprej so bile tu špekulacije, da jih ne bo dovolj na tržišču. Microsoft je recimo za potrebe Evrope zagotovil (samo?) 300.000 konzol, medtem pa se naprave na ameriškem eBayu že prodajajo za 500 - 700 dolarjev, zato ni čudno, da so nekateri ljudje na dan predstavitve dobesedno prespali pred trgovinami. Zvrstilo se je tudi že nekaj ropov na ulici in na domu, v katerih so tatovi namesto denarja zahtevali Xbox 360!


Potem se je stvar zaciklala zaradi pregretega napajalnika, sedaj pa so se začeli cefrati še DVD-ji, ki...

95 komentarjev

Transmeta strežniki??

2CPU - Na 2cpu sem zasledil zelo "redko" razmišljanje. Rekel je, da je pri dvoprocesorskih strežnikih zelo velika poraba energije. Za primer je navedel dual AMD Thunderbird 1.2 GHz, ki v resnici porabita veliko. Rekel je tudi, da se velika poraba energije odraža v veliko oddane toplote. Za rešitev je navedel nekaj, kar se mi (vsaj trenutno) zdi malo nesmiselno: Transmetine Crusoeje v strežnike. Navedel je, da se Crusoeji zelo malo grejejo, ampak da še niso sposobni dvoprocesorskega delovanja. Rekel je, da je zanj smiselna rešitev dve osnovni plošči s Crusoeji v enem big server ohišju. Torej dva računalnika v enem. Če vprašate mene, bi bili Crusoe procesorji zadnji, pri katerih bi sploh pomislil na strežnike. Raje bi naredil spodobno hlajenje za dual 1.2 GHz... Kaj pa vi menite? Jaz sem že komentiral...

Moje mišljenje na 2cpu:
I for one, think this is just a big no-no. For (less costly) SERVER cases I would definetely go and buy Intel p3e or an AMD TBird. Even though it consumes more power...

0 komentarjev