»

Premiera Tears of Steel - Blender movie

Poster filma

Slo-Tech - Po 7 mesecih dela v Amsterdamu se je v sredo zgodila spletna premiera (na spletni strani in na YouTube) že četrtega kratkega odprtokodnega filma fundacije Blender tokrat z imenom Tears of Steel. Za razliko od prejšnjih treh filmov:
  1. Elephants dream (2006)
  2. Big Buck Bunny (2008)
  3. Sintel (2010),
ki so bili samo računalniško animirani je ta igran film s specialnimi efekti. Vsi filmi so namenjeni...

21 komentarjev

Launchpad izdan pod odprtokodno licenco

Ubuntu.si - Podjetje Canonical, bolj znano kot ustanovitelj Ubuntu Linuxa je razvilo tudi spletno platformo za razvoj odprokodnih projektov, Launchpad.

Preko Launchpada je mogoče spremljati in voditi projekte razvoja programskih paketov. Launchpad tako omogoča izmenjavo programske kode, določanje in spremljanje ciljev, prijavo programskih hroščev, pošiljanje predlogov sprememb in izboljšav, nudenje pomoči v obliki vprašanj in odgovorov ter prevajanje v različne nacionalne jezike. Launchpad prav tako omogoča lažje sodelovanje in koordinacijo med razvijalci.



Launchpad omogoča tudi tim. osebne arhive programskih paketov PPA (Personal Package Archives), preko katerih lahko razvijalci enostavno distribuirajo svoje programske pakete. Mimogrede, v prihodnji različici Ubuntuja, Ubuntu Karmic, bo uporaba PPA arhivov že integrirana v program za upravljanje s skladišči programskih paketov.

Launchpad je bil do sedaj brezplačen, a zaprtokoden projekt, kar je v Linux skupnosti izzvalo nemalo kritik....

5 komentarjev

Izšel VirtualBox 1.6.4

Slo-Tech - Po tem, ko je SUN na začetku leta kupil nemško podjetje innotek, ki je proizvajalo program za virtualizacijo VirtualBox, so se številni odprtokodni ljubitelji virtualizacije spraševali kako se bo VirtualBox razvijal naprej ter ali bo še vedno odprtokoden in brezplačen.

SUN se odprtokodni skupnosti ni izneveril in prvo večjo izdajo smo dočakali maja, VirtualBox pa so ponudili tudi za okolje Mac in Solaris (poleg okolja Linux in Windows). Pred kratkim je izšla že različica 1.6.4, za prenos pa je na voljo preko SUN-ove spletne strani pod imenom Sun xVM VirtualBox 1.6.

Več informacij o VirtualBoxu si lahko preberete na njegovem blogu, prenos je na voljo za vse glavne Linux distribucije ter še vedno pod PUEL (Personal Use and Evaluation License) licenco.

56 komentarjev

Big Buck Bunny

Slo-Tech - Dve leti po prvem odprtem filmu Elephants dream je včeraj doživel spletno premiero že drugi po vrsti. Ekipa sedmih zanesenjakov pod vodstvom očeta Blenderja, Tona Roosendaala, je v pol leta hkrati razvijala tudi novo različico Blenderja. Verzija 2.46 nam tako prinaša kup novosti. Film je na voljo v različnih formatih, seveda pa so na razpolago tudi vse izvorne datoteke iz produkcije: .blend datoteke, teksture, modeli itd.

Big Buck Bunny

Hkrati pa se počasi končuje tudi podoben projekt, vendar ne filma ampak prve odprte igre - Apricot open game.

12 komentarjev

Borland oznanil vrnitev Turbo orodij!

Slo-Tech - Podjetje Borland je na svoji spletni strani turboexplorer.com oznanilo, da bo v kratkem (čez 26 dni) dalo na voljo štiri nova razvojna orodja: Turbo Delphi, Turbo C++, Turbo Delphi for .Net in Turbo C#. Cena še ni dokončna. Po nekaterih virih, naj bi bila med 100 in 500 ameriškimi dolarji. Nekateri viri navajajo, da bi lahko bil eden paket brezplačen (Explorer), drugi (Professional) pa plačljiv.

Preden bodo orodja na voljo, so pri Borlandu pripravili krajši animirani film, imenovan Adventures of Turboman, ki so ga naložili na YouTube.com.
Kar je seveda čudno, da so se šele sedaj pri Borlandu odločil, za takšno potezo in za takšno preprosto promocijsko akcijo. Mogoče, pa želijo...

14 komentarjev

Elephant dream - odprtokodni animirani film

golem.de - Slonje sanje je odprtokodni animirani film v več pomenih besede. Najprej je nastal zgolj in samo s pomočjo odprtokodnega programja, sedaj je še prosto dostopen preko BitTorrenta.



Na voljo je v AVI/MPEG4 formatu in dveh resolucijah, navadni 1024 in HD 1920 x 1080, ter QuickTIme formatu v treh ločljivostih: 1024, 720 ali 480. Za bolj starokopitne so tu še ISO verzije DVD-jev. Za še bolj zakrnele, je film na prodaj v DVD obliki. V tej obliki so na voljo še standardni bonbončki v obliki: Making Of, zvočnih posnetkov igralcev, podnapisov in komentarjev. Na voljo je tudi soundtrack. Za pretok z medmrežja se je do sedaj odločilo že 533 000 uporabnikov.

31 komentarjev

Odprtokodna grafična kartica

golem.de - Kot je znano, proizvajalci grafičnih kartic večinoma zanemarjajo podporo za odprtokodne operacijske sisteme. Razvijalec programske opreme Timothy Miller, ki je pred leti predlagal izdelavo grafične kartice za odprtokodne sisteme, je pred časom ustanovil podjetje Traversal Technology in pričel z razvijanjem Open Graphics Development Board-a (OGD1). Februarja 2006 je bil predstavljen načrt omenjene grafične kartice z dvema DVI izhodoma, TV-out izhodom in 256 MB pomnilnika in z FPGA. Procesor je možno programirati s programom ispLEVER-Starter, ki pa deluje samo v Windows 2000/XP okolju.

Po ceni tisoč ameriških dolarjev, bo OGD1 na voljo razvijalcem predvidoma poleti, pri tem pa bodo le-ti v primeru aktivnega sodelovanja pri razvoju omenjene kartice lahko prejeli 300 do 400 dolarjev rabata, vendar bodo morali biti vsi dokumenti in programje, ki so ga razvili, javno dostopni, oziroma izdelani na podlagi drugih odprtokodnih virov.

Izvorna novica na Golem.de.

Na novico nas je...

13 komentarjev

Kako hroščati so odprtokodni programi

OSNews - V zadnjem obdobju smo večkrat bili priča raznim kampanjam, kako "preluknjani" naj bi pravzaprav bili odprtokodni programi. Pri Coverityju so se zato odločili za metodo, ki daje otipljivejše in s številkami podkrepljene rezultate. V sodelovanju s Stanfordsko univerzo so tako napisali programje, ki v izvorni kodi izvede statično analizo možnih hroščev (npr. spominski izpusti, prekoračitve, napake pri kazalcih, uporaba že "osvobojenega" dinamično zaseženega pomnilnika in druge možne ranljivosti).

Skozi to sito so spustili 32 odprtokodnih izdelkov in našteli v povprečju 0,43 hrošča na 1000 vrstic kode. Še bolje od tega povprečja so jo odnesli najpopularnejši izdelki. V 3 milijonih vrstic Linuxovega jedra naj bi tako odkrili po enega žužka le na vsakih 3000 vrstic, pri Apachu pa le v vsaki 4000. vrstici. Razlog za zadovoljstvo imate lahko tudi spletni mojstri, ki prisegate na navezo LAMP, kjer so v povprečju odkrili 0,29 napak/kilovrstico. Najslabše jo je odnesla AMANDA (pripomoček za...

41 komentarjev

Odprtokoden film

Slo-Tech - Na Slo-Techu se je v debatah o piratiziranju pogosto omenjalo, da če ne bo več mogoče piratiziranje filmov, bomo začeli gledati/delati odprtokodne filme. To je mogoče prvi odprtokoden film, ki bo začel tradicijo.

Fundacija Blender in Nizozemski inštitut za umetnost sta pričela z ustvarjanjem 3D animiranega kratkega filma, ki ga bosta ustvarila z odprtokodnimi orodji Blender, GIMP... Film pa bodo tudi ponudili pod odprtokodno licenco GPL.



P.S.: Za vse, ki ste začetniki v Blenderju, je zelo koristna brezplačna knjiga Blender_3D:_Noob_to_Pro.

14 komentarjev

QuickTime zamuja

Vnunet - Nova verzija Applovega multimedijskega programčka bo zamudila: glavni razlog so nesprejemljivi pogoji nosilca mpeg-4 patenta, ki poleg vložka v višini $1 MIO ter $0.25 po izdelku (kar bi Apple z veseljem plačal) zahteva še plačevanje za vsako uro doljemanja mpeg-4 filmčkov. Pogajanja so tako črni točki, Apple-ovi predstavniki pa ljudstvo naprošajo, naj v znak protesta pišejo na licensing@mpegla.com.

8 komentarjev