»

Telekom in Mobitel združena

Finance - Slovenskemu operaterju fiksne telefonije Telekomu Slovenije je bila danes pripojena družba Mobitel. Pripojitev je bila izglasovana na junijski skupščini Telekoma Slovenije kot del večjega prestrukturiranja Telekoma. V prihodnosti bodo namreč Telekomu priključili še dele družb Planet 9 (ki je bil združen z Najdi.si), Avtenta.si, GVO, preostanki družb pa bodo ostali hčerinska podjetja Telekoma Slovenije. Kapital družbe Telekom Slovenije se bo povečal za 200 milijonov evrov.

Od 1. januarja prihodnje leto bodo naročniki storitev dobili tudi enoten račun za storitve dosedanjega Telekoma in Mobitela. Telekom Slovenije bo po prestrukturiranju, ki naj bi v prihodnjih štirih letih prineslo 150 milijonov evrov prihranka,

74 komentarjev

Telekom kupil Najdi.si

Delo - Po poročanju Dela:
Telekom Slovenije je danes podpisal pogodbo o nakupu 75-odstotnega deleža podjetja Interseek, ki je lastnik vodilnega slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si ter podobnih iskalnikov na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in BiH. Za večinski delež družbe je Telekom odštel 8,55 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, je nakup večinskega deleža v Interseeku in s tem najbolj obiskane spletne strani pri nas, ki jo uporablja prek 800.000 Slovencev ali 85 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov interneta, skladen s strategijo skupine na področju internetnih storitev in vsebin, ki že in bodo v prihodnosti vedno bolj krojile panogo elektronskih komunikacij. Nakup pomeni še korak naprej v zagotavljanju najcelovitejših in najkakovostnejših internetnih storitev in rešitev.
Delo, Finance

74 komentarjev

Siol je ponovno pod okriljem Telekoma Slovenije

Dnevnik - Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na današnji seji dal soglasje k predlogu uprave o pripojitvi družbe Siol k matičnemu podjetju. Uveljavljena blagovna znamka Siol ostaja tako na trgu, njeno trženje pa prevzema Telekom Slovenije. Z novo organiziranostjo naj bi Telekom Slovenije lažje zagotovil najnovejše tehnologije slovenskim uporabnikom. Največji slovenski ponudnik internetnih storitev bo sestavni del Telekoma Slovenije postal predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, so še sporočili iz materinskega podjetja. Več v izvorni novici in v debati na forumu.

55 komentarjev

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Finance - Kot poročajo Finance, bi naj Wimax licenco za naslednjih 10 let dobila Telekom Slovenije in Tok telekomunikacije (naveza z Voljatelom). Licenca se bo podelila za 10 let in v roku 3 let mora ponudnik storitve pokriti s fiksno brezžično povezavo najmanj 60% slovenskega prebivalstva (zopet ni govora o površini) od tega vsaj tretjino na podeželju.

Ponudnik mora tudi omogočiti prehajanje uporabnikov iz enega v drugo omrežje in gostovanje. Za licenco je Telekom ponudil 100 milijonov SIT, Tok telekomunikacije pa 40 milijonov in en tolar. Ponudbo so še oddali Stelkom - 140 mio SIT, Nexom (firma iz ZDA) - 76,6 mio SIT, Simobil 40 mio SIT in Wimax telecom (firma iz Avstrije) - 40 mio SIT.
Izvirni članek!

49 komentarjev

10-Gigabitna povezava med Ljubljano in Mariborom

Telekom Slovenije - Telekom Slovenije je v telekomunikacijskem centru v Dravljah v Ljubljani priključil desetgigabitno "ethernet povezavo", na IP-hrbteničnem omrežju med Ljubljano in Mariborom.

Po napovedih Financ naj bi nadaljevali z nadgradnjo in zagotavljanjem tako zmogljivih povezav z drugimi regijskimi vozlišči v Sloveniji. Še letos načrtujejo terabitno povezavo v Sloveniji.

Visoko zmogljivo IP omrežje je dobra novica za ponudnike multimedijskih storitev in za široko pasovno povezovanje oddaljenih enot podjetij za poslovanje v realnem času. Tudi IP telefonija bo zagotovo imela svoj prostor v tem omrežju.

Vir: Telekom Slovenije.

33 komentarjev

Mobitel odstavil Majzla, Vega ugaša svoje omrežje

Delo - Iz Mobitela, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, so sporočili, da je danes nadzorni svet Mobitela odstavil direktorja družbe Antona Majzlja. Mobitel bo začasno vodil Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, sicer pa bivši predsednik uprave Simobila.

Razlogi za odstavitev so razhajanja mnenj in načrtov glede prihodnosti največjega slovenskega mobilnega operaterja predvsem pa skupine Telekom Slovenije, so sporočili iz Mobitela.

Poleg tega bo tretji slovenski mobilni operater Vega, danes opolnoči izklopil svoje omrežje, tako da bosta v Sloveniji do nadaljnjega delovala le dva mobilna operaterja, Simobil in Mobitel. Frekvenco in del infrastrukture Vege, ki odhaja iz slovenskega trga, pa bo prevzel novi tretji slovenski mobilni operater Tušmobil, ki pa še ne bo začel poslovati.

5 komentarjev

Arnes z novo linijo Maribor - Ljubljana

vir: Arnes
Arnes - Nelagodje med kabelskimi uporabniki omrežja ARNES s štajerskega področja se je vedno bolj stopnjevalo. Predvsem študentje in dijaki so se pritoževali nad počasnostjo delovanja njihovega priljubljenega P2P odjemalca. Vzrok je bila prešibka povezava med Ljubljano in Mariborom; le-ta je namreč podatke prenašala s hitrostjo le 155 Mbps. Onkraj Trojanskega griča pa bomo spet lažje zadihali, saj se je hitrost prenašanja podatkov med prestolnico ter štajerskim delom povišala na zajeten 1 Gbps (+ rezervna 10 Mbps povezava za primer izpada glavnega voda). Čeprav ARNES na svojih straneh tega še ni uradno naznanil, je že popravil svojo stran s sliko hrbtenice.

Po neuradnih podatkih iz našega foruma namerava ponudnik...

17 komentarjev

Toliko o zmogljivosti hrbteničnega omrežja

PC Gameworld - Na petek, trinajstega septembra, je bila izdana predstavitvena različica igrice Unreal Tournament 2003, katere končna izdaja naj bi udarila po prodajnih policah enkrat jeseni tega leta. Če gre verjeti temu članku, se lahko že sam demo zapiše v anale računalniške zgodovine, saj ga je iz vseh zrcalnih strežnikov vunpotegnilo, reci piši, kar milijon in dvesto tisoč ljudi. Atari si mane roke ter že vidi dolarčke, internetno hrbtenično omrežje pa počasi diha po starem - ob izdaji demota naj bi se "hitrost interneta" po svetu kar razpolovila. Klik!

2 komentarja

Cisco tožen

Vnunet - Eh, tokrat se govori o 1.3 milijarde prekooceanskih zelencev vredni tožbi podjetja Vox2Vox, ki se ukvarja z IP telefonijo in podobnim, kateremu naj bi omrežni gigant Cisco o omrežju, katerega sta skupaj gradila, posredoval napačne oz. zavajujoče podatke ter se nasploh vedel skrajno neotesano. Klik!

0 komentarjev

10 gigabitov v sekundi

The Register - Združeno kraljestvo je prvo, ki je vzpostavilo 10 Gbps povezavo med dvema točkama, vsaj tako pravijo oni. S tako hitrostjo imajo za sedaj povezani samo dve hrbtenični točki, v bližnji prihodnosti treh mesecev pa mislijo z novo tehnologijo opremiti še tri postaje. S stališča prenosa po hrbteničnem omrežju angleškega interneta je bil ta korak že kar nujen, saj bo táko prenovljeno omrežje zdržalo špice obremenitve, ki narasejo tudi do 15 Gbps. Nepredstavljivo :D. Klik!

4 komentarji