»

CES 2011: Ford predstavil električnega focusa

CNet - Ford je na letošnjem CES-u predstavil svoj električni avto Ford Focus, ki je po besedah njihovega izvršnega direktorja Alana Mulallyja njihov prvi avtomobil brez emisij ogljikovega dioksida. Z enim polnjenjem akumulatorjev naj bi zmogel okoli 160 kilometrov, dosegel pa bo najvišjo hitrost 136 kilometrov na uro. Polnjenje akumulatorjev na gospodinjskem električnem omrežju traja od tri do štiri ure.

Focus bo na severnoameriškem trgu naprodaj še letos. Mulally pravi, da se zavedajo, da utegne potreba po pogostih postankih za polnjenje akumulatorjev odvrniti katerega kupca, a poudarja, da gre le za enega izmed načinov, kako voziti bolj zeleno. Podatkov o porabi energije Ford ni dal, so pa dejali, da bo primerljiva z Nissanovim Leafom, ki...

43 komentarjev

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

Virusi tudi za StarOffice in OpenOffice.org

SecurityFocus Online - S kančkom zlobe lahko rečemo, da se je vedno popularnejši pisarniški paket OpenOffice.org po "funkcionalnosti" še nekoliko približal svojemu velikemu tekmecu MS Office, namreč po kužnosti z makro virusi. [>:D]

Kot poroča Security Focus, se je pojavil makro virus, ki so ga pri Kasperskemu poimenovali StarOffice.Stardust.A. Kot nakazuje že ime, se je najprej pojavil pri plačljivem paketu StarOffice, vendar je napisan v jeziku StarBasic, ki ga za poganjanje skriptov uporabljata tako Zvezdna™ kot Odprta™ pisarna in to ne glede na operacijski sistem.

Omenjeni virus zaenkrat še neznanega avtorja je bolj demonstrativne narave, saj je "škodljiv" kvečjemu za kakšne najbolj zadrte puritance. Z medmrežja namreč naloži "odraslo" sliko in jo prikaže kot nov dokument. S sporočilom za javnost pa se je na uvodni strani OOo že zganil tudi Sun.

9 komentarjev

Kampanja OpenOffice.org proti piratstvu

Slo-Tech - Oglaševalski oddelek OpenOffice.org se je odločil prestaviti v višjo prestavo. Sprožili so namreč akcijo proti piratstvu.

Preko svoje spletne strani sporočajo, da je po podatkih Microsofta 35% vse programske opreme na svetu nelegalne, Microsoft pa se pripravlja na bitko za legalizacijo vse svoje programske opreme, ki se uporablja na črno. Sporočajo tudi, da se naporom Microsofta za Izkoreninjenje piratstva pridružujejo tudi sami ter pozivajo k izbiri OpenOffice.org.

Imam občutek, da tovrstna pomoč Microsoftu ni ravno dobrodošla...

228 komentarjev

0-day varnostna napaka v MS Word

Slashdot - Strokovnjaki za računalniško varnost so odkrili napad, ki izkorišča prej nepoznano varnostno napako v programu Microsoft Word. Napad poteka tako, da se izbranemu cilju pošlje elektronska pošta z "predelano" MS Word priponko. Le-ta ob zagonu na sistem namesti rootkit, ki nato okužen dokument zamenja z neokuženim, Word pa javi napako in ponudi ponoven zagon programa, ob katerem Word odpre neokužen dokument.

Zlobna koda™ pošlje še neznanim napadalcem podatke o računalniku, nato pa čaka na oddaljene ukaze. Zmožna je iskanja ter spreminjanja datotek na okuženem računalniku, spreminjanja registra, upravljanja s procesi, računalnik lahko tudi zaklene ali ponovno zažene. Sledi napadalcev vodijo v Kitajsko oziroma na Tajvan. Kot kaže, napad deluje na MS Word 2003, zaradi usmerjenega izbiranja tarč pa je možno, da je v ozadju industrijsko vohunjenje. Več podrobnosti o napaki in napadu najdete tukaj.

123 komentarjev

Microsoft bi patentiral zapise XML

News.com - Microsoft je v Evropski Uniji in na Novi Zelandiji vložil zahtevo za pridobitev patentnih pravic za zapise dokumentov pisarniške zbirke Office 2003, ki uporablja tehnologijo XML. To pomeni, da v primeru izpolnjene zahteve konkurenčni izdelki, kot sta StarOffice in OpenOffice.org, ne bodo mogli shranjevati dokumentov v obliki, ki bo uporabna v Microsoftovem izdelku.

Poteza iz Redmonda je nadvse paradoksalna, saj je opisni jezik XML nastal ravno z namenom lažjega komuniciranja med programi, izpolnjena zahteva pa bi delovala kontraproduktivno. In prvi, ki je XML uporabil v zapisih svojih datotek, je bil OpenOffice.org, torej je Microsoft le posnemovalec. Klik!

Morda pa je namen dober. Bodo z denarjem najeli dodatno delovno silo za odpravo nedavnih lukenj v IE?

39 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji

Sedaj se boste počutili veliko bolj varne, vsaj tako pravijo!

Security Focus Online - OIS (Organization for Internet Security) je skupina, v kateri je 11 vecjih podjetij (MS, Oracle, Symantec, SCO, SGI, ...) in je pravkar izdala dokument, v katerem je zapisano, da bodo podjetja/organizacije, ki se ukvarjajo z varnostjo, morala počakati z razkritjem neke varnostne luknje vsaj 30 dni po izidu popravka. Več o tem na Security Focus.

To naj bi bilo dobro, ker bi s tem preprečili, da preveč zlonamernih osebkov zlorabi tako pomanjkljivost. Vendar, kaj pa tisti, ki take stvari vseeno najdejo? Največji proizvajalec programske opreme včasih potrebuje več kot pol leta, da popravi napako -- po tem, ko ga je nekdo že obvestil o napaki ....

4 komentarji

OpenOffice.org 1.1 Beta 2

PC Linux Online - Izšla je nova razvojna različica najpriljubljenejše proste zbirke pisarniških programov -- OpenOffice.org 1.1 Beta 2. Lahko se pohvali z izboljšano podporo različnim oblikam datotek, med katerimi so med drugim PDF (Portable Document Format), Macromedia Flash (SWF), AportisDoc (Palm), Pocket Word, Pocket Excel in DocBook. Beta 2 vsebuje tudi snemalnik makrov in OpenOffice.org ActiveX Control (slednji je na voljo le za okolje Windows). Dolteg in seznam novosti.

Istočasno je izšla tudi razvojna različica komercialne izvedbe programa -- StarOffice 6.1 Beta 2. Temelji na omenjeni odprti zbirki, ki ji dodaja še orodje za delo s podatkovnimi zbrikami in prenovljen izgled z novimi ikonami. Klik!

0 komentarjev

StarOffice 6.1 Beta 1

PC Linux Online - Sun je izdal prvo beta različico naslednje izdaje svoje pisarniške zbirke -- StarOffice 6.1 Beta 1. Prinaša izboljšano dostopnost, Software Development Kit (SDK) za razvoj aplikacij, StarOffice Configuration Manager za lažje spreminjanje nastavitev, izboljšano podporo azijskim jezikom, izvoz v obliki PDF, podporo napravam PDA, snemalnik makrov ... StarOffice je zbirka pisarniških programov grajenih na izvorni kodi projekta OpenOffice.org; vsebuje nekatere komercialne dodatke, ni povsem zastonj in ni na voljo v slovenščini. Preberite podrobnosti in namestite StarOffice 6.1 Beta 1.

1 komentar

StarOffice 6.0

ZDNet - StarOffice je na trgu že lep čas - bolj priljubljena (še zdaleč pa ne tako, kot Vemočigava pisarna) pa je postala po verziji 5.0, saj je postala zelo primerna alternativa Microsoftovemu Officu. Resda na pogled izgleda bolj špartanska, tudi 'gumbov' ni veliko, vendar se večina naprednih funkcij skriva v 'podikonjih' (jah, kako pa naj človek reče za ikone, ki se pojavijo, ko z miško zapeljemo na drugo ikono? ). Ko je bila pisarna še last StarDivisiona, je bila njena uporaba brezplačna za osebno, kasneje pa tudi za komercialno rabo.

No, kolikor je zbirka nerazširjena med uporabniki Oken, toliko bolj je priljubljena med uporabniki Linuxa. Že nekaj časa je na voljo beta izvorna koda novega paketa s številko 6.0, ki pa prinaša mnogo sprememb glede na prejšnje verzije:
  • nič več vgrajenega poštnega odjemalca,
  • programi so samostojni in ne več povezani preko enotnega namizja,
  • uporabljala bo xml format, specifikacija bo javna.


  • Več o tem tukaj, StarrOffice 5.2 tu, OpenOffice (6.0) pa tu!....

    0 komentarjev