»

Potencialno novo fizikalno odkritje: nadsvetlobni nevtrini

Slo-Tech - Zadnjih nekaj dni se po spletu govori (uradne potrditve še ni), da so v CERNU izmerili prihod nevtrinov v detektor 60 nanosekund pred svetlobo.

Za jutri popoldne je napovedan seminar, kjer naj bi predstavili odkritje. Seminar bo prenašan v živo.

V tem primeru, ne gre za prvo tovrstno meritev, vendar so imele vse dosedanje meritve dovoljšnjo stopnjo negotovosti, da so omogočale razlage s hitrostmi malo pod svetlobno.

V primeru potrditve govoric in kasnejše neodvisne ponovitve meritve, bi to odkritje za trenutno razumevanje sveta okoli nas povzročilo pravo katastrofo. Superluminalni delci bi namreč (ob odsotnosti popravka teorije splošne relativnosti) omogočili pošiljanje sporočil nazaj v času, kar bi imelo zanimive posledice za vzročno posledične zveze v vesolju.

Želimo vam živčen ogled jutrišnjega seminarja ter v primeru, da se novice tujih tiskovnih agencij izkažejo za resnične, nekajmesečno ugibanje, katero sistemsko napako so raziskovalci pozabili upoštevati pri...

177 komentarjev

AMD: 4x4 od blizu in spremembe cen

AMD 4x4

vir: The inquirer
več strani - The Inquirer je objavil nekaj slik prihajajoče AMD-jeve platforme za računalniške navdušence, 4x4. Kot smo že poročali, bo na podnožju 1207 (socket F) temelječa platforma uradno predstavljena predvidoma ta mesec. Več na The Inquirerju.



TG daily poroča o spremembah cen AMD-jevih procesorjev, med katerim velja omeniti predvsem 26 odstotno podražitev procesorja FX-60, za katerega je po novem potrebno odšteti 791 ameriških dolarjev. Poleg tega so se pojavile tudi govorice o ceni procesorje FX za prihajajočo 4x4 platformo, ki govorijo o ceni okoli devetsto ameriških dolarjev za komplet dveh procesorjev. Spremembe cen ostalih procesorjev si oglejte v izvorni novici.

4 komentarji

Intervju z vodjem Intelovega oddelka Mobility Group

Google News - TG Daily je objavil zanimiv intervju z Davidom Perlmutterjem, vodjo Intel Mobility Group, ki je v precejšnji meri odgovoren za razvoj zadnjega Intelovega procesorskega čuda z imenom Core.

V intervjuju je govora o trenutnem položaju Intela na trgu in napram AMD-ju, prihodnosti večjedrnih procesorjev za katere je David mnenja, da več kot štirijedrnih procesorjev končni uporabniki vsaj v naslednjih nekaj letih ne bodo potrebovali, prehodu na 45nm proizvodni proces, nekaj besed je namenjenih tudi (ne)slavni Netburst arhitekturi. Pogovor se dotakne tudi pričakovane porabe procesorjev, za katero Perlmutter trdi, da se utegne postopno zniževati, še posebej pri mobilnih procesorjih. Vsekakor obvezno čtivo za...

6 komentarjev

Odpuščanja v Intelu

Hartware.net - V skladu z v aprilu najavljenim Intelovim prestrukturiranjem bo Intel v kratkem odpustil približno tisoč zaposlenih, je najavil Intelov direktor Paul Otellini. Zanimivo je, da bodo v skladu z reklom Riba smrdi pri glavi, za začetek odpustili tisoč menedžerjev, zaradi katerih je bilo "sprejemanje odločitev počasno in neučinkovito".

S tem ukrepom nameravajo znižati stroške, izboljšati hierarhijo in pospešiti komunikacijo v podjetju, je dejal Intelov predstavnik za stike z javnostjo Chuck Malloy, natančnih številk pa še ni želel razkriti, saj čaka do naslednje srede, ko bodo obelodanili poslovne rezultate zadnjega četrtletja. Otellini še dodaja, da je v zadnjih petih letih delež mendežerjev rastel hitreje kot število vseh ostalih delavcev skupaj. Prizadete so o položaju obvestili včeraj in danes, dobili pa bodo odpravnine v vrednosti najmanj treh plač.

14 komentarjev

Intel izboljšuje Pentiume

Hartware.net - Dober mesec pred uradno predstavitvijo Core 2 Duo procesorjev so se pri Intelu odločili za izboljšave sedanjih dvojedrnih Pentiumov D serije 900 temeljočih na jedru Presler. Predvidoma septembra letos bo namreč izšel nov stepping D0, ki bo zamenjal sedanjega C1, od katerega bo predvsem bolj varčen. Pentium D 960 naj bi tako z novim steppingom porabil le še 95 Wattov v primerjavi s sedanjo porabo 130 W.

44 komentarjev

Odpuščanja, težavnih in bleščečih 5 proizvajalcev strojne opreme

SiliconValley.com - Scott McNealy je z mesta predsedujočega Sun Microsystems odstopil zaradi finančnih neuspehov podjetja. Novi predsedujoči, Jonathan Schwartz, je po mesecu dni napovedal črtanje 5.000 delovnih mest, kar je minimalna številka, ki so jo predvideli. Ostaja še 37.500 zaposlenih.

Odstopila sta tudi dva vodilna moža Sony BMG-ja: Dona Iennerja in Michele Anthonya, uradno zaradi zmanjševanja stroškov in iskanja novih smeri. Zaradi finančnega škandala so pri McAfeeju odpustili glavnega svetovalca Kenta Robertsa.

Globalizacija oziroma cenovna revolucija, kot jo bolj nevšečno imenuje kapital, je udarila tudi po nekoč paradnih konjih informacijske dobe. IBM se je že lansko leto umaknil iz področja strojne opreme, prav tako so na teh področji v težavah HP, Cisco Systems, Motorola in Sony.
Na drugi strani imamo pet uspešnežev: SanDisc, Apple Computers Inc., Jabil Circuit, Network Appliances in Seagate Technology. Kot so pri Wired lepo povzeli Forebesovo analizo: "Namesto, da bi iskali zlato...

0 komentarjev

Bo AMD prevzel ATI?

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile borzne špekulacije, ki govorijo o možnosti AMD-jevega prevzema proizvajalca grafičnih kartic ATI-ja, s čimer bi pridobil nove segmente poslovanja, predvsem področje grafičnih kartic ter veznih naborov. Poleg tega bi ob predpostavki, da prevzame ATI-ja, AMD lahko, podobno kot Intel, kupcem ponudil kompletne računalniške platforme, saj bi sam proizvajal tako procesorje kot vezne nabore zanje, obenem pa bi lahko prodrl tudi na področje mobilnih telefonov. Potrebno je podariti, da gre le za špekulacije posameznih analitikov, do katerih je prišlo predvsem zaradi slabših poslovnih rezultatov ATI-ja. Zaenkrat ni nič uradnega v zvezi z možnostjo prevzema.

Več o tem si preberite v izvorni novici.

Kaj pa, če je vse res?

34 komentarjev

Zaton Segway-čkov?

vir: Reuters
Reuters - Podjetju Sagway inc. in njihovemu nenavadnemu dvokolesniku, gre tržno slabo. Previsoka cena v višini 5.000 dolarjev gotovo pri tem igra pomembno vlogo. Višje cene fosilnih goriv niso zvabile ljudi iz ljubljenih avtomobilov. Le ti so se ekološko ozaveščenim še bolj priljubili v obliki različnih hibridov. Tako je namesto kultnega statusa, napravica dosegla ravno obratno: posmehovanje.



Zaradi težav so zamenjali že tri vodilne podjetja. Zadnji šef...

19 komentarjev

Roboti upihnili 85 svečk

engadget - 29. maja pred 85 leti, so se roboti prvič pojavili v javnosti, v obliki gledališke igre z naslovom R.U.R. (Rossum's Universal Robots), ki jo je napisal češki pisatelj Karel Čapek. Samega izraza robot se je domislil njegov brat Josef.



Iz te predstave je za svojo filmsko mojstrovino Metropolis verjetno črpal tudi Fritz Lang. Roboti so se iz takratnega domišljijskega sveta že zdavnaj preselili na vsa področja našega življenja. Posredno in neposredno.

Honda je tako na ogled postavila spletni družinskim albumom njenih humanoidnih robotov. Na ogled so postavil tako njihovega E0 izpred dvajsetih let, kot tudi zadnjega Asima.

Komaj čakam, da bom lahko prvega domačega robota lahko...

0 komentarjev

Bo Intel odpuščal?

Slo-Tech - Pred časom smo poročali o Intelovem prestrukturiranju, ki naj bi bilo posledica slabih poslovnih rezultatov. Pred dnevi so iz Silicon Valley-a razširile govorice o možnosti ukinitve 16.000 delovnih mest, vendar bi naj večino zaposlenih s prestrukturiranjem obdržali v delovnem razmerju, ter o zaustavitvi določenih projektov, med njimi tudi doslej neuspešne platforme Viiv ter tudi procesorji Itanium 2. Uradne potrditve govoric s strani Intela ni, predvidoma naj bi bilo na voljo več uradnih informacij do konca julija, ko bo konec, predvidoma devetdesetdnevne, Intelove notranje analize stanja.

Več o tem v izvorni novici na TGdaily.

13 komentarjev

AMD ter njegovih 64 bitov

DigiTimes - Dolgo časa so po spletu krožile govorice, zakaj bomo AMDjeve 64-bitne primerke videli z zamudo. Tokrat so DigiTimeovci o tej težavi povprašali kar podpredsednika razvoja platform ter naleteli na potrditev govorice. Za vse, ki še ne veste: K8 serija procesorjev bo zamudila zaradi težav s SOI proizvodnjo ter zato, ker kani AMD v K8 jedro uvesti še nekaj manjših popravkov. Prvi primerki procesorja naj bi v naše vode zašli z začetkom prihodnjega leta, medtem ko naj bi v široki trg prodrli nekje v sredini 2003. Za Bartone lahko tudi pričakujemo, da nas bodo presenetili zgodaj naslednje leto. Klik!

4 komentarji

Intel bo odpuščal delavce

The inquirer - Da v Intelu nekaj ni bilo na svojem mestu, smo lahko sklepali po Intelovi nezmožnosti, da bi zagotovil zadostno količino naborov i845 in procesorjev Pentium4. Kasneje pa je počilo, saj se je izkazalo, da bo četrta četrtina za Intela vse prej, kot idealna. Sledili so še slabši poslovni rezultati, ki so najverjetneje posledica vedno nižjih cen procesorjev. In kaj sledi slabim poslovnim rezultatom? Odpuščanje, kaj pa. Da bi si Intel zagotovil kolikor toliko zadovoljive poslovne rezultate, so se vodilni odločili, da zmanjšajo število delavcev. Kje bodo odpuščali in koliko delavcev bo dobilo v roke svojo delovno knjižico, še ni znano.

2 komentarja