»

Amnesty International obtožuje IT podjetja pomoči represivnim režimom

ZDNet - ZDNet poroča, da organizacija Amnesty International obtožuje IT podjetja, da represivnim režimom omogočajo dostop do infrastrukture namenjene kršitvam človekovih pravic. Po mnenju britanske Amnesty International ter organizacije Internet surveillance monitoring, ta podjetja s kršitelji človekovih pravic tudi sodelujejo.

Z represivnim kitajskim režimom so v preteklosti tako že sodelovali Microsoft, ki je pomagal zapreti blog oporečnika Zhao Jinga, kitajska različica Googlovega iskalnika prikazuje cenzurirane rezultate, Yahoo je pomagal pri razkritju identitete in posledično aretaciji novinarja Shija Taoja (omenjeni oporečnik je bil obsojen na deset let težke delovne ječe), Cisco in Sun pa sta po mnenju Amnesty International kitajskim oblastem pomagala vzpostaviti sistem filtriranja oziroma cenzure interneta.

Cisco je sodelovanje s kitajskim režimom že zanikal, priznava pa, da le-ta uporablja njihovo tehnologijo. Predstavnik Cisca je za ZDNet povedal, da oni samo proizvajajo...

9 komentarjev

Popolna prepoved računal s kitajskimi "geni"?

Washingtonpost - Da kitajskim prenosnikom vlada ZDA ne zaupa, smo že izvedeli. Sedaj je republikanski predstavnik ameriškega nižjega doma, točneje House of representatives, predlagal popolno prepoved računalnikov, ki uporabljajo dele ali so v celoti proizvedeni na Kitajskem.

Politik(a) se ne zaveda, kdo je mati večine sestavnih delov v sodobnih računalnikih. Morda jim ta obraz globalizacije ni več všeč.

Očitno je ameriški predstavnik Franci Volk bral 22 let staro znanstveno fantastično uspešnico Softwar, oziroma sumi, da bo Kitajska počela to, kar so verjetno ZDA počele do sedaj.

19 komentarjev

Nezaupanje do kitajskih prenosnikov

Reuters - Ameriška vlada ima veliko skrbi. Že svojim državljanom ne zmore zaupati in jim zato prisluškuje. Stara celina tudi ni nikoli bila vredna zaupanja. Zakaj bi potem zaupali dajlnovzhodnim kitajskim računalnikom?

Gre namreč za večjo količino ThinkPadov, okrog katerih so se že vile polemike. Naročiti ali ne. Za naročeno so se sedaj vseeno odločili, da se jih ne bo smelo uporabljati za delo z zaupnimi dokumenti.

20 komentarjev

Yahoo spravil v zapor še enega kitajskega disidenta

Reporters Without Borders - Mednarodna organizacija Poročevalci brez meja (Reporters Without Borders - RSF), ki se bori za svobodo tiska in brani zaprte novinarje, je danes sporočila, da so kitajske oblasti decembra 2003 zaprle kiber-disidenta Li Zhija na podlagi podatkov, ki jih je kitajski policiji posredovalo podjetje Yahoo, znano po svojem spletnem portalu in spletnih servisih. Li Zhi, sicer registrirani uporabnik Yahoo-ja, ki je v svojih spletnih člankih in spletnih forumih kritiziral podkupljivost lokalnih oblasti, je bil decembra 2003 zaradi subverzivnih dejavnosti obsojen na osem let zapora.

Organizacija RSF pa je prepričana, da Zhi ni osamljen primer, saj naj bi Yahoo pripomogel k obsodbi več kitajskih disidentov. Zaradi tega RSF od spletnega giganta zahteva, da jim izda seznam vseh kiber-disidentov, o katerih so kitajskim preiskovalnim organom posredovali podatke. Predstavniki Yahoo-ja so na očitke odgovoril z izmikanjem, češ da niso vedeli, za kakšne namene kitajska policija zahteva podatke o...

24 komentarjev

Vem, da danes bo srečen dan...

The Register - Če spremljate dogajanje na področju informacijske tehnologije, sta vam lahko v oči zadnja dva tedna padli dve neumnosti. Prva je bil grški zakon, ki je prepovedoval igranje iger, druga pa kitajska prepoved uporabe določenih strani, predvsem Googla, za kitajske uporabnike.

Kako se je razpletla prva dilema, je poročal Sergio, sam pa sem našel novico, da je kitajska vlada menda popustila. Tako vsaj pravijo na Registru, kjer so dobili nekaj e-mailov s starni kitajsih uporabnikov, ki sporočajo, da spet lahko dostopajo do Googla. Prav tako pravi predstavnik za stike z javnostjo pri Googlu. Lepo in edino prav...

..to sem začutil že zjutraj..

4 komentarji