»

Adobe in Microsoft ter PDF

ZDNet - Microsoft bo, kot kaže, iz Officea 2007 odstranil funkcijo, za pretvorbo dokumentov v PDF format zapisa. S tožbo mu je namreč začel groziti Adobe. Adobe je namreč zahteval, da Microsoft funkcijo shranjevanja v PDF zapis prodaja (kot dodatek) ali jo odstrani ali pa se pripravi na protimonopolno tožbo.

Microsoft, ki sicer odgovarja, da tokrat Adobe zahteva prepovedano dogovarjanje o ceni, se bo pred grožnjo očitno uklonil in funkcija bo na voljo kot brezplačni dodatek, ki ga bodo uporabniki lahko namestili preko Microsoftove spletne strani, ne bo pa del Officea 2007. Dodatno bo le kot dodatek na voljo tudi shranjevanje v Microsoftov lastni, PDF-ju sorodni zapis, XPS.

Tudi XPS namreč Adobe vidi kot grožnjo enemu svojih paradnih konjev in ga moti tudi podpora XPS v prihajajoči Visti. Tako bo Microsoft tudi v Visti proizvajalcem računalnikov omogočil odstranitev visokonivojske XPS funkcionalnosti. Pri vsem skupaj je zanimivo, da Adobea podobna funkcionalnost OpenOfficea, Starofficea,...

105 komentarjev

Microsoft Expression

Slo-Tech - Danes je Microsoft izdal skupek orodij, namenjenih spletnim oblikovalcem in razvijalcem, orodja pa postavljajo ob bok že uveljavljenemu Adobe Dreamweaver in drugim. Paket orodij zajema Graphic Designer, Interactive Designer in Web Designer.

Orodja na žalost še niso dokončana, saj so trenutno v verziji CTP (Community Technology Preview). Poleg tega je predhodno potrebno namestiti .NET 2.0 in WinFX, če si boste zaželeli dela z XAML formati.

Vse ostale informacije, skupaj s programi, najdete na uradni strani Microsoft Expression.

16 komentarjev

Spletne urice: Blog -> orodje spletne prisotnosti posameznika

Slo-Tech - V sredo, 25.1 ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na predavanje Ozrena Škondriča z naslovom Blog -> orodje spletne prisotnosti posameznika

Predavanje bo vrglo nekaj luči na fantastično hitro rast blogosfere in posledično odzive tradicionalnih medijev ob vse večjem odlivu bralcev/gledalcev. Govora bo tudi o kulturi fanzinov, različnih vrstah blogov (avdio, video, foto, mobi..), osebnih “poslovnih modelih”, storitvah in orodjih ki jih prinaša web 2.0 in …o lastni iskušnji.

Ozren Škondrič je spletni oblikovalec in kulturni aktivist. V preteklih letih je vodil tim spletnih oblikovalcev in multimedijskih inženirjev na spletni agenciji Parsek, kasneje pomagal ustanoviti studio CodeSign in kulturno društvo CodeEP, danes pa dela kot samostojni spletni oblikovalec in avtor bloga NuDo.nu

9 komentarjev

Brezplačen Windows z reklamami?

Google News - Kot smo že poročali, se Microsoft intenzivno pripravlja na splavitev storitev Live. Michael Gartenberg iz raziskovalnega centra JupiterResearch pravi, da v Redmondu razmišljajo o izdaji brezplačnih različic orodij Works in Money, govori pa se celo o brezplačni različici Oken, vendar Microsoft tega zaenkrat še ni potrdil.

Glede na statistike (v povprečju prinese Windows Microsoftu le 9 dolarjev dobička na uporabnika letno) naj bi bilo dosti bolj učinkovito operacijski sistem ponujati zastonj, vanj pa vgraditi programsko opremo za prikazovanje oglasov, kar je v zadnjem času zelo popularno in nenazadnje tudi dobičkonosno (spomnimo se Googla). Zaenkrat so vse skupaj zgolj špekulacije, odgovore pa bo, kot vedno, prinesel čas.

52 komentarjev

Microsoft z Acrylicom, beta 1

News.com - Microsoft je izdal prvo beto svojega novega programa za urejanje grafike. Acrylic, kot se program še kodno imenuje, je zasnovan na Expressionu, ki ga je Microsoft predlani kupil skupaj s podjetjem Creature House iz Hong Konga. V Redmondu opisujejo program kot mešanico med orodji za vektorsko in bitno grafiko - obvladal naj bi delo z obema, s čimer bo resna konkurenca Adobovemu Photoshopu.

Acrylic bo za svoje delovanje zahteval spodoben procesor z vsaj 733 MHz, Windows XP SP2, 256 MB pomnilnika in pol gigabajta prostora na disku. Program, velik 77 MB, ki bo deloval do oktobra, si lahko brezplačno prenesete z Microsoftovih strani. Več o tem.

25 komentarjev