»

Microsoft prevzema Canesto

CNet - Microsoft je napovedal, da bodo prevzeli podjetje Canesta. Leta 1999 ustanovljeno podjetje se ukvarja z razvojem 3D-senzorjev z enim čipom CMOS, ki se uporabljajo za krmiljenje naprav, medtem ko se s sámo izdelavo ne ukvarjajo. Tak primer je kamera, ki zaznava 3D-sliko, na primer človeka pred prenosnikom, televizorjem ali konzolo, in mu omogoča krmiljenje z grimasami ali gestikuliranjem.

Doslej je Canesta podpisala pogodbo o sodelovanju s Hitachijem, ki naj bi mu tehnologijo prenesli na televizorje, in Sonyjem, kjer so deli tehnologije uporabljeni v EyeToyu za PlayStation. Microsoftov Kinect (nekdanji Natal) uporablja podobne metode, zato ni presenetljivo, da je Microsoft napovedal prevzem podjetja Canesta. Finančnih podrobnosti še...

11 komentarjev

Tri tisoč HTC-jevih mobilnih telefonov z okuženimi karticami

HTC Magic

ComputerWorld - Pisali smo, da je sodelavec Panda Research na spominski kartici, ki je bila priložena mobilnemu telefonu Vodafone HTC Magic, našel zlobno kodo. Šlo je za odjemalec za bot Mariposa in orodji za krajo gesel Conficker in Lineage. Takrat se je zdelo, da gre za zelo izoliran primer, nekateri pa so celo špekulirali, da je morebiti šlo za telefon, ki ga je stranka vrnila v trgovino in pred tem nehote okužila s črvi.

ComputerWorld poroča, da ne gre za osamljen primer. Prvi dvomi so se je pojavili še isti teden,...

1 komentar

AMD in ATI bosta predstavila Yokohamo

Slo-Tech - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev prenosnikov bosta AMD in ATI v četrtem četrtletju prihajajočega leta predstavila novo platformo za prenosne računalnike s kodnim imenom Yokohama. Gre za kombinacijo AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike Turion 64 X2 in ATI-jevih prihajajočih veznih naborov za prenosnike s kodnimi imeni RS690M, RS690DC in RS790M. AMD bo tako lahko kupcem ponudil podobno platformo kot Intelov Centrino, oziroma prihajajoči Napa Refresh .

Več o tem na Digitimes.

ATI je poleg tega predstavil nov grafični čip za prenosne računalnike z Intelovimi procesorji z imenom Radeon Xpress 1250, več o katerem si preberite na Daily Tech-u in v ATI-jevem sporočilu za javnost.

17 komentarjev

Leadtek ostaja

The inquirer - Pred dnevi smo poročali o Leadtek-ovem umiku iz sveta grafičnih kartic. Nedavno pa so se na spletu pojavile informacije, ki zanikajo omenjen umik in govorijo o nadaljevanju uspešne tradicije Leadtekovih grafičnih kartic. Foxconn, ki naj bi vstopil na trg grafičnih kartic namesto Leadteka, se je namreč odločil, da poleg svoje lastne znamke, ohrani tudi blagovno znamko Leadtek. Poleg tega so pri Leadteku pripravljeni za dobavo grafičnih kartic 7950 GX2 na azijsko tržišče.

Izvorna novica na The Inquirer-ju.

Na novico nas je opozoril igor0203.

14 komentarjev

Novosti iz ATI-ja

Slo-Tech - ATI naj bi v drugi polovici letošnjega leta predstavil nove grafične procesorje, in sicer RV505CE, s 64 bitnim pomnilniškim vodilom in frekvenco 350 MHz za najcenejše grafične kartice, v omenjen razred bo spadal tudi RV505LE, ki pa bo imel 128 bitno pomnilniško vodilo in frekvenco 450 MHZ. Predstavljena bosta še RV505 Pro in RV515 Pro.

Poleg tega je vse več informacij tudi o grafičnih čipih srednjega razreda, RV560 in RV570. Oba naj bi tako imela t.i. Composition Engine integrirano v jedro, kar bo olajšalo uporabo dveh grafičnih kartic v CrossFire načinu, vendar naj bi bilo potrebno obe kartici tudi fizično povezati, saj celotna komunikacija med njima ne bo potekala po PCIe vodilu. RV560 bo imel frekvenco jedra 450 MHz, frekvenco pomnilnika 650MHZ, pri širini vodila 128 bitov, RV570 pa naj bi se od njega razlikoval le po širini pomnilniškega vodila, saj bo imel namesto 128 256-bitnega. Poleg običajne RV570 naj bi izdelali tudi različico RV570XT s frekvenco jedra 600 MHz....

23 komentarjev

ATI: X1900 GT in sodelovanje z Nokio

ATI - Po nedavnem prevzemu podjetju Bitboys Oy, je ATI sklenil partnerstvo s še enim finskim podjetjem, proizvajalcem mobilnih telefonov Nokia. Podrobnosti o razsežnostih sodelovanja niso znane, podjetji naj bi sodelovali pri razvoju 3D iger in raznih multimedijskih vsebin za mobilne telefone. O vgradnji ATI-jevih grafičnih čipov za prenosne naprave v njihove mobilnike še ni informacij. Več o tem v ATI-jevem poročilu za javnost.

Poleg tega je ATI pred dnevi uradno predstavil svojo najnovejšo grafično kartico Radeon X1900 GT, o prihodu katere smo že poročali. Več o tem v ATI-jevem poročilu za javnost.

0 komentarjev

ATI prevzel Bitboys Oy

ATI - ATI je prevzel finsko podjetje Bitboys Oy, ki se ukvarja z razvojem grafičnih tehnologij za prenosne naprave. Vrednost nakupa se ocenjuje na približno 35, 2 milijonov evrov, celotna ekipa Bitboys-a pa bo vključena v ATi-jev oddelek za prenosne naprave. ATI od naložbe pričakuje nov zagon pri razvoju grafičnih tehnologij za prenosne naprave, predvsem pa podporo za OpenGL ES 2.0 3D ter OpenVG 1.0 2D vektorski grafiki.

Več o nakupu ter izjave vodilnih obeh podjetij lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost.

0 komentarjev

ATI prevzel del XGI-ja

ATI - V skladu s svojo napovedjo o prevzemu drugih podjetij, je kanadski ATI potrdil, kar se je že šušljalo. Prevzeli so del singapurskega XGI-ja. Vendar ATI ne bo prevzel celotnega XGI-ja, ampak le njegovo singapursko partnersko podjetje Macrosynergy in kalifornijsko ekipo XGI-ja iz Santa Clare. S to potezo ATI namerava okrepiti svoj položaj na kitajskem trgu in okrepiti svoj inženirski kader.

Več o tem si lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

ATI predstavil Mobility Radeon X1800 XT

ATI - ATI je predstavil svoja najnovejša grafična čipa za prenosne računalnike, Mobile Radeon X1800 in X1800 XT. Namenjena sta predvsem zagrizenim igralcem računalniških iger in tistim, ki pri svojem delu uporabljajo grafično zahtevne aplikacije.

Šibkejši model X1800 ima dvanajst pixel cevovodov in osem vertex shader enot ter tiktaka pri frekvenci 450 MHz. Njegov večji brat se ponaša s šestnajstimi pixel cevovodi in prav tako osmimi vertex shader enotami, njegova frekvenca pa je 550 MHz. Seveda obe podpirata DirectX 9 in Shader Model 3.0.

Več o novih mobilnih Radeonih si lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost in na ATI-jevi spletni strani

4 komentarji

Brezskrbni tudi na delu

vir: Nokia
Nokia - Nokia Observation Camera je nova brezžična kamera za najširši krog ljudi. Digitalni opazovalni fotoaparat, ki ga predstavlja finska Nokia, omogoča sprejem podatkov na daljavo. Zanimiv je podatek, da brezžična napravica tehta le približno 200 gramov, njena velikost pa ne presega 120 mm. Tako lahko brezskrbno opazujete karkoli želite, pa četudi ste v službi. Dogodke, ki se odvijajo pred kamero si namreč lahko ogledate kar preko elektronske pošte ali pa kot večpredstavno sporočilo MMS. Klik!

6 komentarjev