»

Microsoft najavil polno podporo za OOXML

Microsoft je svojo roko dobro odigral in dosegel standardizacijo predloga, ki potem še pet let ni bil zares v rabi.

vir: Buzzfeed
Slashdot - Z zgolj pet let zamude po potrditvi lastnega standarda za zapis dokumentov pred mednarodnima standardizacijskima telesoma ISO ter IEC bo prihajajoči Office 2013 končno ponujal polno podporo za Office Open XML (Office Open XML). Nedavne različice pisarne, tj. od 2010 naprej, so namreč podpirale zgolj branje in urejanje, ne pa tudi shranjevanje v standardiziran OOXML .docx/.xslx.

Za kaj se gre? Med leti 2005 in 2008 je potekal sorazmerno srdit boj za specifikacijo bodočega enotnega zapisa dokumentov, tako v namiznih kot prihajajočih spletnih pisarnah. Na eni strani je bil Microsoft, ki je predlagal zazippan XML v svojem stilu, imenovan OOXML, na drugi pa Open Document Foundation, IBM,...

28 komentarjev

ISO zavrnil pritožbe glede standardizacije OOXML

Slashdot - ISO in IEC sta ponovno potrdila veljavnost standarda Office Open XML, ko so voditelji organizacij zavrnili pritožbe štirih držav (Brazilije, Južnoafriške republike, Venezuele in Indije), saj tem državam ni uspelo zbrati potrebne dvotretjinske podpore članov upravnih odborov ISO in IEC.

Razlog za pritožbo bi naj bile nepravilnosti pri glasovanju, saj je vse skozi postopek bilo slišati pritožbe o morebitnem podkupovanju s strani Microsofta.

56 komentarjev

Office Open XML je postal ISO standard

vir: CNet
CNet - Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) je sporočila, da je Office Open XML format (OOXML) sprejela med ISO standarde. Omenjeni format je razvilo podjetje Microsoft, ki si je za potrditev standarda tudi najbolj prizadevalo, saj je OOXML v njihov odgovor na ostale poskuse standardiziranja pisarniških formatov.


Od državnih teles za standardizacijo, ki so vključena v ISO, jih je po dolgotrajnem lobiranju kar 86 odstotkov glasovalo za sprejetje OOXML-a. Rezultat glasovanja naj bi po besedah Toma Robertsona, ki je pri Microsoftu odgovoren za zagotavljanje združljivosti in standardov, pokazal da "ima OOXML izredno široko podporo". Pojavljajo se zapisi, da naj bi si marsikatero...

69 komentarjev

Tudi Sun izdal pretvornik za Open Document Format

OSNews - Poročali smo že, da je Microsoft pljunil v roke in se lotil vtičnika (ang. plug-in) za svojo Pisarno™, ki omogoča izvoz dokumentov v zapis ODF. Tudi pri Sunu niso sedeli križem rok in so splavili svoj vtičnik za Word 2003, ki uporabnikom tega programa omogoča tako uvoz kot tudi izvoz v ODF. Trenutno zna manipulirati samo z besedilnimi dokumenti (torej na relaciji med .doc in .odt), za končno različico, ki naj bi predvidoma izšla letošnjega malega travna (po domače aprila), pa obljubljajo še polno podporo tudi za preglednice in predstavitve.

Več o zadevi in dol poteg pa na Sunovih straneh.

Se nam poleg vojne OS-ov, pisarniških paketov in zapisov obeta še vojna pretvornikov?

0 komentarjev

Ecma potrdila Microsoftov Open XML kot standard

Slo-Tech - Organizacija Ecma International je v četrtek potrdila Microsoftov novi odprti pisarniški format Office Open XML, ki je privzeti format v novem Office 2007, kot Ecma Standard 376.

Več kot 6000 strani dokumentacije, ki bo razvijalcem zagotovila lažje in učinkovitejše delo z Open XML pisarniškimi formati, je rezultat več kot leta razvoja in sodelovanja večjih podjetij, med katerimi so poleg Microsofta še Apple, Toshiba, Corel, Novell, Intel, ...

Kmalu bo najverjetneje sledila še ISO certifikacija.

Več informacij

49 komentarjev

Belgijska vlada sprejela OpenDocument Format za edini način komuniciranja

Slo-Tech - Belgijska vlada se je odločila, da bo od septembra 2008 dalje, vsa internetna komunikacija med njenimi agencijami in državljani po internetu, morala potekati v formatu OpenDocument.

Belgija s tem postaja prva država, ki bo uvedla ODF kot njen primarni način elektronske komunikacije. Ostale oblike oz. formati bodo še vedno bili v uporabi znotraj agencij, ki se jim bo nekoč morda pridružil še Microsoftov prihajajoči odprti format Open XML. Pogoj za to pa bo sprejetje s strani ISO in kompatibilnost z obstoječim OpenDocument formatom. Po trditvah belgijske vlade se na podobno potezo pripravljajo še Danci in Francozi.

58 komentarjev

OpenDocument Format (bo) sprejet kot ISO standard

Slashdot - Odprt standard za računalniški zapis dokumentov OASIS OpenDocument Format je brez negativnega glasu uspešno prestal glasovanje za sprejem med ISO standarde. Do uradne standardizacije bo potrebno počakati le še na birokratske formalnosti. Sprejetje mu med drugim odpira lažjo pot v vladne organizacije po vsem svetu.

Microsoftova noviteta na tem področju ( Microsoft Office Open XML) še čaka na glasovanje. Njegovo sprejetje bi bilo nelogično (saj je smisel standardizacije ravno v zmanjšanju števila oblik zapisov iste vrste podatkov), razen če se izkaže za bistveno superiornega pred kratkim sprejetemu standardu.

Bomo videli.

30 komentarjev

Massachusetts odslej z OpenDocument

Monitor - Ameriška zvezna država Massachusetts je že od nekdaj znana po raznih "revolucijah" z daljnosežnimi posledicami, npr. revolucionarno gibanje, ki se je pričelo tam, je pripeljalo do nastanka ZDA, Richarda Stallmana s tamkajšnjega MIT pa lahko upravičeno štejemo za enega od očetov odprtokodnega gibanja.

Glas o odprtih standardih je segel tudi do oblasti te zvezne države, ki so se tako odločile, da bodo z začetkom leta 2007 naredile red na področju preštevilnih zapisov dokumentov. Ker so se zbali pravnih posledic uporabe patentiranih rešitev, bosta od takrat na ravni državne uprave zaželjena le še zapisa OpenDocument in PDF, raznorazni zapisi Microsoftove pisarne pa bodo romali v zgodovinske kronike. Če se konkurenca ne bo zganila in ustrezno podprla omenjenega zapisa, bo posledica te odločitve najverjetneje tudi prehod na pisarniško zbirko OpenOffice.org 2, ki ga bo zagotovo podpirala.

5 komentarjev

"Ravnokar smo 400 milijonom ljudem predstavili XML"

Microsoft - Takšne so bile besede Jeana Paolija, enega od soavtorjev XMLja, ko je na začetku tega meseca ves vesel skakljal po Microsoftovi stavbi, kjer je zaposlen.

Microsoft je namreč odprl svoj novi format za Officeove aplikacije, ki je zgrajen okoli XML tehnologije, to pa pomeni, da ga bo lahko pisal in popravljal vsak, ki si bo le prebral referenčne sheme.

Končnicam datotek iz programov Word, Excel in Powerpoint se bo tako dodala črka X (.DOCX, .XLSX, .PPTX), cel format pa bo spravljen v ZIP datoteki, vsi novi formati pa bodo seveda podprti v sedanjih različicah Offica.

Lahko si pogledate video, preberete kaj več na uradni strani ali pa na Blogu razvijalca Briana Jonesa.

36 komentarjev

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč

Slashdot - Skupina OASIS naznanja, da je tretji predlog (687 strani) specifikacij odprte oblike zapisa za dokumente pisarniških aplikacij (OpenDocument v1.0) sprejet kot standard OASIS.

Glede na to, da so člani skupine tudi IBM, HP, Sun, Intel, Novell, Fujitsu, Adobe, Citrix, Hitachi, CA, SAP, Oracle, Boeing in podobno zveneča imena, lahko pričakujemo, da se bo nova oblika pokončno spopadla tudi z najbolj razširjenimi: DOC, XLS in PPT.

Prednost odprtega zapisa je v tem, da uporabniki niso vezani na določenega izdelovalca, zato lahko dokumente uporabljamo v različnih aplikacijah. In seveda tudi v primeru, če ponudnik programske opreme preneha z izdelovanjem.

Za uporabnike bi bilo idealno, da tudi Microsoft začne uporabljati nov zapis, a tega (iz ekonomskega stališča povsem razumljivo) ni za pričakovati. Sicer pa bodo odločilno vlogo odigrali filtri, ki bodo pretvarjali med obema oblikama.

Omenimo še, da bo nov zapis privzet tudi v OpenOffice.org 2.

59 komentarjev