»

Varnejša letala s pomočjo mikrobov

vir: CNet
CNet - V prihodnosti naj bi po besedah Dr. Angele Belcher, profesorice na znamenitem MIT-u, mikrobi pomagali iskati (pre)utrujene dele na letalih. V idealnih laboratorijskih razmerah, so jih že uspeli genetsko zmanipulirati, da producirajo proteine, ki se vežejo na kovinske delce. Pri tem zasvetijo in jasno pokažejo kritične točke na kovini. Morda kmalu tudi v realnem okolju na letalih.


Vir slike: Airliners.net

Seveda so vrli znanstveniki pripravili mikrobe, da počno še marsikaj drugega. Med drugim se jih trudijo prepričati za cenejšo izdelavo polprevodnikov. Vse skupaj je bilo podrobneje predstavljeno na SEMI Nano forumu, ki je potekal v Silicijevi dolini minuli teden.

Verjetno ne bo dolgo, ko bodo žene začele...

0 komentarjev

Mini Concorde do leta 2013?

New Scientist - Mini poslovna reaktivna letala so uspešnica na tržišču. Proizvajalcem se je pridružila celo Honda. Konzorcij SAI - Supersonic Aerospace International, se je zato odločil narediti nov korak. Lockheed Martinu so naročili, da razvije QSST - Quiet Supersonic Transport, po domače "mini Cooncorda".



Letalo naj bi bilo dolgo 40m in naj bi ponujalo prostora za 12 petičnih potnikov. Potovali bi pri hitrosti 1,6 macha, približno 2000 km/h. Preboj zvočnega zidu naj bi se zgodil skoraj 7x tišje (20 decibelov). S tem žal ni zagotovljeno, da bi bilo nadzvočno potovanje dovoljeno tudi nad naseljenimi področji. Vseeno upajo na 300 naročnikov, in začetek prodaje leta 2013.

Tu je še Aerion Corporation, ki še zbira denar za svoj SBJ - Supersonic Buisness Jet. Njihovo letalo naj bi sprejelo 8 do 12 potnikov in bilo enako hitro kot QSST.



To naj bi dosegli na drugačen način. Uporabili naj bi normalne reaktivne motorje in iskali rešitev v obliki trupa letala, kril, vhodih...

10 komentarjev

Brezžično letalo: Fly-by-wireless

New Scientist - Nekoč davno tega so letala za krmiljenje potrebovala mehanske povezave med posameznimi sklopi, tako kot ptiči, potomci dinozavrov. S tem ni nič narobe, stare dobre Cessne se še vedno na ta način drajsajo po nebu. Potem se je pojavil fly by wire, ki je povzročil malo revolucijo, predvsem zaradi zmanjšanje teže in večje svobode pri oblikovanju zrakoplovov.
Fly-by-wire je sedaj enako "zastarel". Pred kratkim je poletel 3 meterski model AIVA s sistemom upravljanaja: "Fly-by-wireless". Seveda zadeva ima kakšno žičko, a ta ni namenjena povezavi posameznih sklopov letala. Motor in motorčki za krmilne površine, ter ostali deli letala so med seboj povezani modrozobno.
Posledica: še manj teže, še več svobode pri oblikovanju in povezovanju delov letala.

Zadeva začuda ni zaživela pri Rutanu, temveč je poletela na dokaj nenavadnem koncu sveta: Portugalski, oziroma pod okriljem njihove univerze Minho. Človek odgovoren za razvoj tega koncepta je ženska: Cristina Santos.

Še preden sem jo...

21 komentarjev

Concorde s poševnimi očmi in hitrejša vkrcavanja potnikov v letala

vir: Space
Space - Concorde se je rodil pred 37 leti in je bil edino potniško nadzvočno letalo, če odštejemo ruskega Tupoleva 144 (ki ga je Boeing pred časom obnovil in izvajal poizkuse). Concorde je do konca svojih dni proizvajal izgubo. Poleg neekonomičnih motorjev, je bil glavni problem nadzvočnega letenja, hrup. Zato je Concorde lahko letel nadzvočno le nad neposeljenimi deli sveta, večino oceani. Japonci so se odločili zadevo vzeti v svojo roke in do 2025 ponuditi naslednika. Uspelo jim je razviti motorje, ki naj bi bil bolj ekonomični, ter, teoretično gledano, zmožni doseči hitrosti 2,5 krat višje od predhodnika.



Manjka jim še letalo. Zaradi zadnjih nesreč testnih modelov so uradno zaprosili...

27 komentarjev

Nova zračna kasta: Microjet

vir: CNet
CNet - Microjet je, kot ime sugerira, mali reaktivni avijonček. Eclipse Aviation je s svojim modelom 500 ponudila cenovno ravolucijo: nov reaktivec za ceno milijona in pol zelencev. Predsednik podjetja je Vern Raburn, kar pomeni, da ima finančno prste vmes tudi sam Bil Gates.

Kakšen cenovni razkorak je tu dosežen, povedo konkurenčna proizvoda: Cessna Mustang za 2,4 milijona in Adam Aircraft A700 za 2,25 milijona. Vsi omenjeni še niso dostopni na tržišču. Prednost teh malčkov je, da zmorejo vzleteti in pristati tudi na krajših letaliških stezah in sicer v primer Eclipse 500: minimalno 671 metrov v pogojih standardne atmosfere*.

Tržišče očitno čaka veliki bum, saj naj bi bilo prodanih že preko 500 tovrstnih letal in zapolnjene kapacitete do leta 2008....

29 komentarjev

Napovedan najdaljši let z letalom

New Scientist - Dosedanji rekord za let z letalom, poleg ostalih nagrad, kontraverzni oblikovalec zračnih plovil Burt Rutan že ima, saj sta njegov brat Dick in Jeanna Yaeger v Voyagerju preletela 40.212 km brez dolivanja goriva med letom. To je bilo skoraj dve desetletji nazaj.

Zanimivo, da rekord na tem področju drži balon. Breitling Orbiter je v letu 1999 preletel 41.978 km. Burt se je skupaj z enako usekanimi kolegi Richardom Bransonom in Steveom Fossetom očitno odločil, da bodo temu naredil konec in letalom povrnili prvo mesto.

Zadeva se imenuje GlobalFlyer. Glede na vremensko napoved naj bi se polet začel v sredo, 1. februarja.

8 komentarjev

Predstavili zmogljivejši avtopilot

CNet - V New Yorku, točneje na letališču John F. Kennedy, so danes predstavili izpopolnjenega avtopilota, ki je s pomočjo GPSa sposoben slediti kompleksnejšim potem kot dosedanji, ki so sposobni leteti le naravnost ali v rahlem zavoju. Tako sta v predstavitvenem letu Federal Aviation Authority* dve letali avtomatsko sledili vodotoku reke Potomac River, ki se drugače v dobrem vremenu prav tako uporablja za vizualne prilete do letališča.

Novemu avtopilotu je ime RNP (Required Navigation Performance), njegove prednosti so predvsem možnost letenja kompleksnejši priletnih poti z obstoječimi napravami, ki so se do sedaj lahko izvajale le v vizualnih meteroloških pogojih ( Visual Meteorological Conditions). Druga prednost je v stroških razvoja posameznih priletnih procedur, dosedanje se namreč naslanjajo na radijsko navigacijska sredstva na tleh (kako izgledajo priletne procedure za Brnik, si lahko ogledate v tem PDF dokumentu, ki je del Slovenskega AIPja). Sistem bo postal operativen...

85 komentarjev