»

Sony predstavil Music Unlimited Qriocity

X-Bit Labs - Sony je zagnal novo storitev Qriocity (da si ne zlomite jezika, prebere se kakor curiosity) s polnim imenom MUQ (Music Unlimited powered by Qriocity). Gre za oblačno storitev, ki uporabnikom omogoča dostop do glasbe prek spleta. Trenutno ponuja šest milijonov naslovov, v prihodnosti pa se bo še širila. Uporabniki lahko poleg osebnih računalnikov za dostop uporabijo tudi Sonyjeve naprave z internetno povezljivostjo: Bravia TV, predvajalnike Blu-ray, PlayStation 3, kasneje pa tudi androidne pametne telefone in druge naprave.

Za zdaj je MUQ na voljo v Veliki Britaniji in na Irskem, medtem ko bodo prihodnje leto dodali še Avstralijo, Francijo, Kanado,...

7 komentarjev

iTunes z 10 milijardami prenosov

Slo-Tech - Pred dvema tednoma smo poročali, da pri Applu pričakujejo 10-milijardni prenos skladbe z iTunes še ta mesec, v znak česar so zagnali tudi nagradno igro. Tekmovanje je končano, saj je bil njegov cilj dosežen, torej 10 milijard kupljenih in prenesenih skladb z največje digitalne glasbene trgovine na svetu, iTunes. Skladba, ki je bila 10-milijardna, je bila Guess Things Happen That Way izvajalca Johnnyja Casha. Srečnež, ki je skladbo kupil in prenesel ter bo dobil tudi bon v vrednosti $10.000 za iTunes Store, je Louie Sulcer iz Woodstocka v ameriški zvezni državi Georgia. V lestvici najpogostejših 20 kraljujejo večinoma izvajalci popularne glasbe, kot so Black Eyed Peas, Lady GaGa in Katy Perry, na lestvici pa ima dve skladbi tudi ameriški raper Flo Rida. Žal Apple ni razkril točnih podatkov o številu prenosov posamezne skladbe, A vseeno, 5 najpopularnejših skladb na iTunes Store je:...

4 komentarji

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev

Škoda povzročena zaradi ne-gledanja reklam višja od piratiziranja?

Heise - Pri Jupiter Research so naredili študijo navad uporabnikov video digitalnih snemalnih naprav. Nič kaj presenetljivo so prišli do zaključka, da 53% vseh uporablja svoje snemalnike zato, da se izognejo gledanju reklam. Če bodo vsi uporabniki tovrstnih naprav začeli postopati enako, bo to pomenilo 8 milijard zelencev škode. Dodatno jih skrbi, da tovrstne naprave ne povečujejo števila ur na dan pred televizijskimi zasloni.

Podobno študijo je lansko leto naredila MPAA - Motion Picture Association of America, ki se je sprva niso upali objaviti. Izguba filmske industrije zaradi piratizranja naj bi v lanskem letu znašala 6 milijard zelenih. Tokratna analiza je bila spremenjena zaradi utemeljenih kritik prejšnjih. Do sedaj se je namreč za vsako zaplenjeno nelegalno kopijo predvidevalo, da jih obstaja še sedem. Prav tako so se posvetili argumentu, da uporabniki, ki gledajo nekaj zastonj, tega v realnem svetu ne bi kupili.

Nemci so po drugi strani analizirali glasbeni del "tržišča"....

62 komentarjev

Napster ponovno "zastonj"

CNet - Pri nekdanji legendi Napsterju so se odločili, da bodo ponovno ponudili glasbo zastonj. To bodo storili s pomočjo, z oglasi izdatno podprtega, prostega programja in možnim 5x dostopom do željene skladbe iz njihove ponudbe. Pod "dostop" je mišljeno poslušati in ne običajni P2P žargon: snemati, kopirati, prenesti, sneti...

Če vas v šesto zasrbi poslušati določeno skladbo, bo potrebno izbrati med nakupom skladbe za iTunes ceno ali mesečno naročnino. Seveda vsebuje programje še nekaj dodatnih dobrot, a je tu žal še slaba novica: kot ponavadi, je stvar omejena na ZDA.

Novi Napster tako omogoča tri možne dostope do glasbe: brezplačno omejeno poslušanje, kupovanje posameznih skladb ali mesečno naročnino.

Vprašanje je le, ali bodo "iPodniki" to znali ceniti?

4 komentarji

Disney bo online ponudil zastonj TV serije

Reuters - Od maja 2006 bo ABC, Disneyev televizijski kanal, za poskusno obdobje 2 meseca ponudil zastonj TV serije na internetu. Med ponujenimi serijami bodo tudi pri nas zelo priljubljene serije: "Lost", "Desperate Housewives", "Alias" in druge. Projekt se bo financiral iz reklam, ki bodo omejene na število 10. Same serije ne bo mogoče "previjati" naprej in nazaj, temveč le skakati iz poglavja na poglavje.

Je vse skupaj posledica združitve Steve Jobsovega Pixarja z Disneyem? Nekaj je res, Disney je prvi ugriznil v jabolko.

28 komentarjev

Napster prodal pet milijonov skladb

vir: Napster
Slashdot - Na News.com poročajo, da je naslednik prvotnega Napsterja, plačljivi servis Napster 2, za prenos skladb z interneta, ki je v Roxiovi lasti, od oktobra, ko je pričel obratovati, prodal že več kot pet milijonov skladb. Med programi, namenjeni uporabi izključno na PC-jih, ga to postavlja na prvo mesto, sicer pa absolutno prvo mesto drži Applov izum iTunes s 56 odstotnim tržnim deležem, ki ga lahko uporabljajo tako uporabniki PC-jev kot tudi Machintoshev. Več o tem.

11 komentarjev

Napster se je vrnil

The Register -

Poročali smo že, da je Napster 2.0 že pred časom začel poskusno obratovati, danes pa je vse skupaj postalo še uradno. Začenši z današnjim dnem bo Napster 2.0 ponujal prenos raznovrstne glasbe z interneta, pri čemer bo za prenos posamezne skladbe potrebno odšteti 99 centov, celoten album pa vas bo olajšal za 9,95 dolarjev. Napster bo ponujal tudi pavšalno plačevanje, kjer boste vsak mesec plačali 9,95 dolarjev, ne glede na prenesene vsebine. Vse seveda popolnoma legalno.

Pred nakupom so na voljo so tudi 30s posnetki posameznih skladb, tako da odpade nevarnost kupuvanja mačka v žaklju, žal pa tudi tokrat ne gre brez drobnega tiska, ki nas to pot opozarja, da naj skrbno pazimo na prenesene datoteke, saj nam jih ob morebitni izgubi Napster ne bo brezplačno ponovno ponudil. Več o tem.

32 komentarjev

Napsterjev tekmec ponudil 3 milijarde $

Newsbytes - Napsterjev tekmec, J. River, je ponudil 3 milijarde ameriških dolarjev založniškim glasbenim hišam za petletno obdobje, in za neomejen dostop do glasbe.
J. River načrtuje sistem, ki bo imel podlago v Media Jukebox tehnologiji. Firma je dodala možnost izmenjavanja glasbe med posameznimi uporabniki že nekaj mesecev nazaj, ampak je omejila dol-vleko na tri hkratne uporabnike.
V firmi so naredili analizo, po kateri je bilo 48% uporabnikov pripravljenih plačati 10 ameriških dolarjev za dostop do zaželjene glasbe, v petih letih pa pričakujejo nekje 50 milijonov uporabnikov; tako bodo lahko plačali založniškim hišam za (legalen) dostop do glasbe.
Več informacij o tem lahko najdete na njihovi uradni strani.

2 komentarja