»

Nov prototipni lovec kinomatografskih piratov

vir: BBC
BBC - Na Georgia Institute of Technology, kjer so nedavno z IBM-om postavili nov procesorsko-navijalski rekord, so izumili tudi tehnologijo, ki lahko izsledi in oslepi digitalne kamere in fotoaparate v prostoru.



Vse skupaj temelji na lastnosti CCD senzorjev, da del svetlobe, ki pade na njihovo površino, tudi odbijejo. S pomočjo dveh kamer in računalnika, se tako določi točno mesto takšnega odboja, ter se tja s pomočjo projektorja, pošlje le belo svetlobo, ki nadaljnje snemanje onemogoči.

Tako se bodo znebili piratskih CAM posnetkov, ki se širijo po P2P omrežjih, kot tudi onemogočili fotografiranje v prostorih, kjer to ni zaželeno, recimo razvojnih oddelkih.

Izvorna novica: BBC.

Očitno se bodo cam pirati in vohljači...

53 komentarjev

Škoda povzročena zaradi ne-gledanja reklam višja od piratiziranja?

Heise - Pri Jupiter Research so naredili študijo navad uporabnikov video digitalnih snemalnih naprav. Nič kaj presenetljivo so prišli do zaključka, da 53% vseh uporablja svoje snemalnike zato, da se izognejo gledanju reklam. Če bodo vsi uporabniki tovrstnih naprav začeli postopati enako, bo to pomenilo 8 milijard zelencev škode. Dodatno jih skrbi, da tovrstne naprave ne povečujejo števila ur na dan pred televizijskimi zasloni.

Podobno študijo je lansko leto naredila MPAA - Motion Picture Association of America, ki se je sprva niso upali objaviti. Izguba filmske industrije zaradi piratizranja naj bi v lanskem letu znašala 6 milijard zelenih. Tokratna analiza je bila spremenjena zaradi utemeljenih kritik prejšnjih. Do sedaj se je namreč za vsako zaplenjeno nelegalno kopijo predvidevalo, da jih obstaja še sedem. Prav tako so se posvetili argumentu, da uporabniki, ki gledajo nekaj zastonj, tega v realnem svetu ne bi kupili.

Nemci so po drugi strani analizirali glasbeni del "tržišča"....

62 komentarjev

TV prihodnosti: Prisiljeni v gledanje reklam?

Hartware.net - V Philipsovem razvojnem oddelku so si zamislili točno to, kar najbolj sovražimo: obvezno gledanje reklam! Med predvajanjem reklam ne bo možno menjavati televizijskih programov in pri posnetkih ne bo možno reklam previjati naprej. Patent temelji na obstoječi tehnologiji: MHP - Multimedia Home Platform. K sreči to velja le za digitalno televizijo. Bodo tako v ZDA nemara že čez 3 leta v obvezno gledanje reklam prisiljeni?

Seveda se na ta način lahko predvaja materiale po internetu že sedaj. Morda bo ABC/Disneyeva "zastonj" ponudba na internetu le nekoliko manj mamljiva ... Še ameriška prijava patenta v celoti.

55 komentarjev

Disney bo online ponudil zastonj TV serije

Reuters - Od maja 2006 bo ABC, Disneyev televizijski kanal, za poskusno obdobje 2 meseca ponudil zastonj TV serije na internetu. Med ponujenimi serijami bodo tudi pri nas zelo priljubljene serije: "Lost", "Desperate Housewives", "Alias" in druge. Projekt se bo financiral iz reklam, ki bodo omejene na število 10. Same serije ne bo mogoče "previjati" naprej in nazaj, temveč le skakati iz poglavja na poglavje.

Je vse skupaj posledica združitve Steve Jobsovega Pixarja z Disneyem? Nekaj je res, Disney je prvi ugriznil v jabolko.

28 komentarjev

Analogno - Hollywood sovraži, Kongres bo ukinil (TV)

Slo-Tech - Holivudski studiji so v okviru boja proti piratstvu podali nov predlog omejitev in prepovedi. Zadevo so poimenovali Digital Transition Content Security Act, omenjeni zakon pa naj bi zamašil t.i. "analogno luknjo". V primeru, da bo predlog zakona sprejet v predstavljeni obliki, bodo napravice, ki konvertirajo analogni signal v digitalnega kmalu prepovedane ali omejene. Tako naj bi bili digitalni snemalniki z analognim vhodom omejeni na snemanje do samo 90 minut (v primeru avtorsko zaščitene vsebine). V napravah pa bo morala biti minimalno podpora dvema zaščitama: VEIL - Video Encoded Invisible Light in CGMS-A - Copy Generation Management System Analogue.
Vir: C Net

Po drugi strani pa so v nižjem predstavniškem domu kongresa* v ponedeljek že sprejeli dopolnilni zakon, ki določa prehod ZDA na HD-TV s 17. februarjem 2009. Pri tem so zelo netipično ameriško odobrili 1,5 milijarde USD, s katerimi naj bi ljudem pomagali pri nakupu pretvornikov iz HD-TV v stari TV signal in s tem...

38 komentarjev

Trusted Computing na pohodu

Slashdot - Kot kaže, se anonimnosti zadnje čase slabo piše. Poleg sprejema direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov namreč Slashdot poroča o TPM čipu, ki so ga poimenovali kar orwellowski čip.

Za kaj gre?

TPM, oziroma Trusted Platform Module je TC tehnologija, o kateri s(m)o že večkrat pisali. Gre za čip, ki bo vsak računalnik v katerega bo vgrajen, enolično identificiral. Poleg tega bo čip tudi preverjal katera programska oprema teče na računalniku in ali ji lahko zaupa (se pravi ali je ustrezno digitalno podpisana). Povedano drugače: če bo računalnik tekel v tim. TC načinu, potem bo čip poskrbel, da bodo gor tekle samo TC kompatibilne aplikacije. To pa bodo seveda aplikacije, ki ne bodo vsebovale virusov in bodo spoštovale avtorske pravice. Poleg tega bodo spletne strani v prihodnosti vsak računalnik s tem čipom lahko natančno identificirale, s tem pa bodo identificirale tudi njegovega uporabnika.

Na računalnikih s TPM čipom (poleg strojne opreme bo potrebna tudi ustrezna podpora...

245 komentarjev

Nekaj novega in nekaj starega

ZDNet - Disney je prijavil nov patent, ki bi omogočal restavracijam prenos filmov in ostalih multimedijskih zapisov na prenosne naprave. New Scientist temu pravi McDownload.

"Kako lahko obudimo star računalnik v življenje?", se je vprašal Shawn Morton in starega Maca modificiral v iRitobrisnik oziroma iWipe. Ogled strani ne priporočam vnetim ljubiteljem Macov. Zadeva naj bi vas stala $15 in nekaj ur časa.

9 komentarjev

Rootkit na Sony DRM zgoščenkah

Slo-Tech - Mark Russinovich je med rutinskim pregledom svojega računalnika naletel na presenetljive rezultate pri uporabi orodja RootkitRevealer; kljub temu, da vzorno skrbi za varnost sistema, je program na njegovem trdem disku odkril sledi rootkita. Odločil se je zadevo raziskati in na koncu ugotovil, da skupek ZlobneKode™ izvira z varnega avdio CDja, ki ga je nedavno kupil na Amazonu. Zgoščenke, ki imajo vgrajeno Sonyjevo DRM zaščito, tako s sabo prinašajo poleg namenskega predvajalnika, s katerim lahko na široki paleti različnih platform uživate v glasbi, še programje, ki na vašem sistemu deluje podobno kot software za oddaljen nadzor in prikrito zbiranje podatkov. Podrobna tehnična disertacija je na voljo na Markovem žnevniku.

O novici nas je obvestil delfi, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Vsekakor vzpodbudna poteza megalomanskih založb, ki z dviganjem zaupanja pri uporabnikih iz dneva v dan višajo prodajo legalnega avtorskega materiala.

51 komentarjev

Microsoft bi patentiral pozivnik

Slashdot - Uporabnikom odprtih operacijskih sistemov je poznan princip navideznih namizij, ki omogočajo razporeditev oken na več namizij (ponavadi 4). Pri tem potrebujemo posebnega pomočnika, namizni pozivnik (pager), ki prikazuje majhna okenca z vsebino namizij in omogoča preklapljanje med njimi. Podoben sistem se obeta tudi v novem Windowsu, saj Longhorn že kaže dodelane zametke navideznih namizij in pozivnikov. In zdaj se je Microsoft odločil pozivnik patentirati ...

20 komentarjev