»

Applu odobrili patent za tekočinsko hlajen prenosni računalnik

The Register - Ameriški patentni urad je pred nekaj dnevi gigantu z Infinite Loopa 1 odobril lani vloženi patent za vodno hlajeni prenosni računalnik. Čeprav sama odobritev patenta ne pomeni, da vlagatelj dejansko predmet patenta razvija, komentatorji na spletnih portalih sklepajo, da bi lahko ena od predvidevih rešitev zagledala luč dneva že v prenosnikih s prihajajočimi štirijedrniki razreda Clarksfield.

Opisana rešitev predvideva sistem z mehansko ali elektrostatsko črpalko, hladilno tekočino, ki je lahko voda, hladilno sredstvo skupin R133 ali R134, dvofazni sistem tekoče-plinasto ali pa tekoče-trdno (delci kovine, ki povečajo toplotno prevodnost), pa lahko poganja tudi mehanska vibracija membrane. Kljub temu, da bomo rešitev verjetno najprej videli v eni od naslednjih generacij Macbookov, listina ne izključuje ostalih prenosnih naprav, kot so iPhone in iPod Touch.

Zastavlja se seveda vprašanje, kako zagotoviti zanesljivost sistema, ki ne sme puščati, med komentarji na Slashdotu pa se, bolj...

61 komentarjev

Pentium se vrača

Hkepc - Intel bo kot vse kaže le ohranil vsem dobro znano ime Pentium, saj naj bi po poročanju HKEPC enojedrni procesorji temelječi na Core arhitekturi nosili ime Pentium in Celeron. Kot prvi izmed omenjenih procesorjev se bo januarja prihodnje leto na tržišču pojavil Pentium E1040 s frekvenco 1,6 GHZ ter enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika in 800 megaherčnim FSB-jem. Le-temu bosta v drugem četrtletju prihodnjega leta sledila Pentium E1020 in E1060, prvi s frekvenco 1,4, drugi pa z 1,8 GHz. V tretjem četrtletju bodo kupcem na voljo tudi novi Celeroni za namizne računalnike s pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom.

Več na HKEPC.

7 komentarjev

Koolance ERM-3K4U5

Koolance ERM-3K4U5

Slo-Tech - V zadnjem času se pojavlja vedno več novic o domnevno veliki porabi prihajajočih računalniških komponent, kar pomeni tudi potrebo po učinkovitem hlajenju omenjenih komponent. Koolance je predstavil zanimivo rešitev za tiste, ki bi radi svoje mlinčke kar se da tiho in učinkovito ohladili.



Sistem vodnega hlajenja ERM-3K4U5 vsebuje namreč kar pet vodnih črpalk, s pretokom več kot šest litrov na minuto, tako lahko odvede kar 3000 W toplote. Za hlajenje radiatorja skrbi kar šest dvanajst centimetrskih ventilatorjev, hitrost katerih se samodejno upravlja, odvisno od temperature vode v rezervoarju, oziroma se upravlja ročno, z izbiro med desetimi različnimi nastavitvami....

8 komentarjev

Prva slika Radeona X1950XTX

X-Bit Labs - Na HKEPC se je pojavila slika Radeona iz družine X1950, ki bo nadomestila Radeone X1900 na prestolu najzmogljivejših grafičnih kartic iz kanadskega ATI-ja. Nova kartica se kiti z novim hladilnim sistemom, ki bi naj bil tišji kot njegov predhodnik na Radeonih X1900. V primerjavi z dosedanjim sistemom hlajenja ima novi precej večji bakreni hladilnik, toplotne cevke in na novo oblikovan ventilator.

Radeon X1950 je bil do nedavnega znan pod kodnim imenom R580+. Na PCB-ju se bo nahajal popolnoma isti čip kot na R580 (Radeon X1900), le da bo opremljen s pomnilnikom GDDR4, ki je sposoben delovanja pri višjih frekvencah kot GDDR3. Glede na predvidevanja, bi naj jedro novega Radeona delovalo...

28 komentarjev

Intel: Core 2 Duo in znižanje cen 23. julija

X-Bit Labs - V javnost so pricurljale nove informacije o Intelovovih prihajajočih procesorjih s kodnim imenom Conroe. Sodeč po le-teh bo nova serija procesorjev predstavljena 23. julija, vendar bo kupcem na voljo le omejena količina procesorjev. Predstavljeni bodo modeli Core 2 Duo E6700, E6600, E6400 in E6300, ter najzmogljivejša različica z oznako Core 2 Extreme X6800 in frekvenco 2,93 GHz. Cena slednjega bo 999 ameriških dolarjev, medtem ko bo za ostale modele potrebno odšteti 530, 316, 224 in 183 ameriških dolarjev.

Poleg tega naj bi zaradi prihoda novih procesorjev Intel znižal cene sedanjih dvojedrnikov. Ob predstavitvi Core 2 Duo procesorjev se bo znižala cena procesorjem Pentium D 960, 950, 945, 940 in 820. Za prvega bo potrebno odštet 316, za najcenejši model, Pentium D 805, pa bo po omenjenem datumu potrebno odšteti le 93 ameriških dolarjev, kar pomeni da bodo kupcem na voljo relativno zmogljivi dvojedrniki za ceno sedanjih Celeronov. Nove cene ostalih procesorjev si lahko ogledate...

49 komentarjev

Vodno hlajenje za prihajajoče Intelove Procesorje?

X-Bit Labs - Intel je že na prejšnjem Intel Developer Forumu predstavil model vodnega hlajenja za svoje procesorje, na tokratnem IDF-u pa je Sunonwealth Electric Machine Industrial (Sunon), eden izmed največjih Intelovih dobaviteljev hladilnikov, predstavil zanimivo vodno hlajenje z imenom Waturbo.



Gre za na videz običajen procesorski hladilnik, ki pa je v bistvu radiator, črpalka ter rezervoar obenem. Njegovo delovanje je podobno principu Heatpipe, pri tem pa še majhna vodna črpalka omogoča hitrejšo cirkulacijo vode in s tem boljše hlajenje. Na spletni strani HKEPC so izvedli tudi preizkus(kitajščina) omenjenega hladilnika, pri čemer je procesor Pentium 4 660 (3,60 GHz, 2 MB cache) ohladil...

13 komentarjev

Novice iz Intelovih logov

Pentium Extreme Edition 965

Slo-Tech - Po predstavitvi štirijedrnika za strežnike, je Intel za prvo četrtletje prihodnjega leta napovedal prihod štirijedrnega procesorja za namizne računalnike. Prihajajoči procesor, s kodnim imenom Kentsfield, bo temeljil na dvojedrniku, s kodnim imenom Conroe, ki bo predstavljen še letos. Oba nova procesorja bosta delovala tudi na že izdelanih matičnih ploščah, z Intelovim 975X veznim naborom (razen plošč izdelanih pred januarjem 2006) in na matičnih ploščah s prihajajočimi P965, Q965 in G965 veznimi nabori. več o prihajajočih procesorjih lahko preberete v izvorni novici.

Poleg tega je Intel pred dnevi predstavil dvojedrni procesor Pentium Extreme Edition 965. Gre za dvojedrnika, s 65...

7 komentarjev

GeForce 6500 pripravljen na vstop v low-end bitko

Warp2Search - Veliko sicer ni znanega, na Warp2Search so namreč opozorili na predogled te grafične kartice, objavlen na HKEPC, ter priložili prevod, narejen s pomočjo Babelfish. Polomljeni prevod govori o prvotni 6200, ki so jo nadgradili v 6600LE, iz 6200 TurboCahce pa naj bi naredili 6500. Nova grafična kartica naj bi bila namenjena za boj z ATIjevo novo rešitvijo za nižji cenovni razred, X550.



Še članek na HKEPC.

13 komentarjev

ATI Radeon X800 SE tudi v retail izvedbi?

X-Bit Labs - Kljub prvotnim trditvam kanadskega giganta, da bodo grafične kartice Radeon X800 SE na voljo le OEM proizvajalcem, naj bi ATI dotično kartico ponudil tudi končnim uporabnikom. Na spletni strani X-bit labs se sklicujejo na kitajsko stran HKEPC, ki poroča o splavitvi dotične kartice na AGP vodilu, na prodajnih policah pa naj bi veljala med 200 in 300 USD.

X800 SE, tretji predstavnik serije X800, ima po Dellovih navedbah 425MHz grafični procesor, 128MB 800MHz DDR SDRAM pomnilnika in 256 bitno vodilo. Število pixel cevovodov in vertex procesorjev ni točno znano, govori pa se o osmih cevovodih in šestih vertex procesorjih.

Ob morebitni splavitvi kartice bo le-ta najverjetneje hitrejša od modela 9800 XT in bo seveda zaostajala za močnejšo X800 PRO izvedbo. Navzlic vsemu še ni znano ali bo Radeon X800 SE dostopen širšim množicam.

14 komentarjev