»

GoDaddy napaden

Slo-Tech - Sinoči je bil GoDaddy, vodilni svetovni ponudnik registracije domen, žrtev obsežnega DDOS napada (po naše porazdeljane zavrnitve storitve). Val ni odnesel zgolj njihove spletne strani, ampak tudi DNS strežnikov oz. strežnikov za gostovanje spletnih strani. To pa nikakor ni šlo mimo neopaženo, saj GoDaddy trenutno upravlja z blizu 48 milijoni spletnih domen, od teh pa so mnoge vpisane ali celo gostovane prav na njihovih strežnikih. Številna spletišča so ostala nedosegljivi, rezultati iskanja po Googlu niso vodili nikamor, celo YouTube je začel močno štekati.

Za nas Evropejce to niti ni bil...

27 komentarjev

GoDaddy naprodaj

The Wall Street Journal - Eden izmed bolj znanih registrarjev domen GoDaddy, ki, denimo, svoje kontroverzne reklame vrti celo na finalu ameriške nogometne lige, je naprodaj. GoDaddy ima sedež v Scottsdalu v Arizoni in je v lasti Boba Parsonsa, ki je podjetje ustanovil leta 1997. Danes je prek njihove strani registriranih 43 milijonov domen, s čimer so vodilni registrar na svetu. Poleg tega se podjetje ukvarja s prodajo storitev za e-poslovanje, varnostnih storitev in ostalih spletnih pritiklin, tako da so lani njihovi dohodki znašali med 750 in 800 milijoni dolarjev.

Prodajo ureja podjetje Qatalyst Partners. Analitiki ocenjujejo, da bi se lahko na dražbi cena za GoDaddy povzpela do milijarde dolarjev. Manjši konkurent Register.com je bil namreč letos prodan za...

23 komentarjev

Rusija dobila cirilsko vrhovno domeno

The Register - Prvim trem nelatiničnim vrhovnim domenam, ki so bile zapisane v arabski pisavi, se je pridružila še prva, ki je zapisana v cirilici. Gre za domeno .рф (punycode xn--p1ai), ki je last Ruske federacije (Российская Федерация, od tod tudi kratica). Prva registrirana domena je президент.рф, ki pripada ruskemu predsedniku Dimitriju Medvedjevu. V prihodnjih dneh bodo svoje domene registrirala še ostala ministrstva, komercialni uporabniki pa bodo morali še malce počakati. Za naslednjo nelatinično domeno .中国 se borijo Kitajci. Njihov lokalni registrar CINIC že omogoča registracijo ustreznih poddomen, čeprav te vrhovne domene ICANN še ne priznava. V Grčiji kakšnih posebnih teženj po domeni v lokalni abecedi ni videti.

29 komentarjev

Konec domene .yu

Heise - Najprej je umrla država, nato pa še njena domena. Zadnji dan marca opoldne je srbski regulator domen RNIDS izključil domeno .yu, ki je bila tedanji Jugoslaviji dodeljena leta 1989. S tem je umrla še ena izmed zadnjih relikvij naše bivše skupne države.

Prva registrarja za domeno .yu sta bila Inštitut Jožef Štefan in Univerza v Mariboru, ki sta to ostala tudi po razpadu Jugoslavije in izbruhu vojne. Skrbništvo nad domeno je tedaj želela prevzeti Univerza v Beogradu, a Slovenija prenosa ni izvedla, ker je morala dobiti najprej svojo domeno. Želela si je domeno .sl, a ker je bila ta dodeljena Sierri Leone, smo dobili bolj simpatično domeno .si. Šele leta 1994 je IANA z dekretom odredila, da se skrbništvo prenese na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo.

Ko se je tvorba februarja 2003 preimenovala v Srbijo in Črno goro, se je začel konec domene .yu. Julija 2003 so državi dodelili novo vrhovno domeno .cs, ki pa ni bil nikoli v uporabi. Z razpadom unije na samostojni Srbijo in Črno goro...

15 komentarjev

Petindvajset let domene .com

vir: BBC
BBC - Domena .com je bila ena izmed prvih vrhovnih domen, ki so bile vzpostavljene po zagonu Domain Name Systema januarja 1985. Prvo domeno iz te družine je točno pred 25 leti, 15. marca 1985, registriralo podjetje Symbolics Computers iz Cambridgea v ZDA. Istega leta je bilo registriranih le še pet dodatnih domen, in sicer bbn.com, think.com, mcc.com, dec.com in northrop.com.

Sprva je potencial interneta in domen videlo le malo ljudi, zato so nove domene nastajale le počasi. Na začetku se internet ni zdel kot mesto za posel, marveč bolj okolje, namenjeno vladnim in izobraževalnim agencijam. Spremembo paradigme je prinesel šele Netscape z brskalnikom Mosaic, ki je na splet popeljal množice....

2 komentarja

ICANN v Nairobiju o novih domenah

CNet - Te dni v kenijskem Nairobiju poteka 37. ICANN-ovo srečanje, kje razpravljajo o prihodnosti interneta. Srečanje se bo zaključilo danes, mi pa si poglejmo, kaj so se dogovorili doslej.

Še vedno je vroča debata o uvedbi poljubnih vrhovnih domen (generični TLD-ji), kar pomeni, da bi lahko vsakdo registriral katerokoli prosto domeno. Tako bi lahko v prihodnosti dobili naslove, kot so www.siamese.cat ali www.healthy.food. ICANN-ov izvršni direktor Rod Beckstrom je pojasnil, da je cilj novosti povečati uporabo interneta in izboljšati transparentnost. Regulatorji modrujejo, da bodo na ta način podjetja lahko dosegla bolj rafiniran krog potrošnikov, a so jim ta hitro nasprotovala. Predstavniki podjetij so namreč protestirali proti novosti, saj jim bo povzročila ogromno stroškov...

7 komentarjev

Švedske domene nedostopne zaradi napake z DNS

Slashdot - Včeraj ponoči se je Švedom pri rednem vzdrževanju domenskih strežnikov za svojo domeno .se primerila huda nevšečnost, zaradi katere so bile vse njihove domene nedosegljive. Izpad se je zgodil ob 21.45 po lokalnem času in je trajal do 22.43. Nedostopnost je trajala še nekaj časa, dokler niso vsi glavni ponudniki interneta počistili cachea svojih DNS-strežnikov in osvežili zapisov. Vse naj bi se vrnilo v normalne tirnice najkasneje do danes.

Kaj točno se je zgodilo? Ob rednem vzdrževanju domene .se je njihov skrbnik naložil napačno skripto, ki ni vključevala zaključitvene pike (terminating "."). Ta je nujno potrebna, da DNS razume, da je .se vrhovna domena in ne kakšna poddomena. Ker se poizvedbe DNS shranjujejo lokalno na različnih strežnikih, da se zmanjša obremenitev avtoritativnih, bi lahko napaka teoretično ostala še 24 ur po vzpostavitvi pravilnega stanja. Obstaja slab milijon švedskih domen in prav vse so bile prizadete.

4 komentarji

Kmalu tudi na slo.tech

Financial Times - Neprofitna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki med drugim bdi nad razvojem internetnih naslovov, je napovedala eno največjih sprememb v zgodovini vrhnjih domen. Tako naj bi aprila ali maja prihodnje leto začela sprejemati prva naročila vrhnjih domen s poljubnim imenom, kot so .micka, .nest ali .hrcek. Cena? Astronomska: okoli 100.000 dolarjev za eno vrhnjo domeno.

Z visoko ceno in zapletenim postopkom za prijavo želi ICANN omejiti poplavo novih vrhnjih domen, poleg tega pa bo imena moralo vsakič odobriti neodvisno telo, ki bo upoštevalo obstoječe blagovne znamke in pravice avtorjev intelektualne lastnine. Kljub temu so nekateri poznavalci prepričani, da bodo imela podjetja zaradi novega pravilnika samo dodatne stroške za zaščito svoje identitete na spletu.

Obeta se zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup par novih domen za Slo-Tech.[:))]

37 komentarjev

ICANN odločno zoper GoDaddy

Slashdot - Kot kaže, se je (nekdaj okoreli) mastodont ICANN vendarle zganil in začel vleči poteze tu in tam. To pot so obsodili stalno prakso priljubljenega registrarja domen GoDaddy, ki je vsako domeno po spremembi kontaktnih podatkov v bazi WHOIS zaklenil za razpolaganje za 60 dni. V praksi je to pomenilo, da so morali zakupniki, ki jim je ravno tedaj potekla veljavnost domene, to obvezno podaljšati pri taistem GoDaddyju - ali pa počakati dva meseca in trepetati, če jim jo bo speljal kdo drug. ICANN se je odločil, da bo nekoliko premislil in registrarje discipliniral, kar je za končne uporabnike seveda samo pozitivno. Klik!

1 komentar

Američani zaman po svoje prestavljali uro

Ars Technica - Vsi, ki sledite svetovnemu dogajanju, najbrž veste, da je pri letošnjem prestavljanju ure na poletni čas v ZDA prišlo do sprememb. Oblastniki so namreč dognali, da bi se bolj izplačalo uro prestaviti naprej 3 tedne prej*, kot je to v navadi, saj naj bi s tem prihranili še več energije. Očitno so se nekje v svojih izračunih rahlo ušteli, saj energetska podjetja poročajo, da niso opazili nikakršnih sprememb, je pa bilo zato povzročeno toliko več zmede -- precej naprav z urami, ki bi naj bile pripravljene na drugačen toletni prehod, se je kljub vsemu trudu narobe odzvalo, poroča Ars Technica.

* Namesto 1. nedelje v aprilu, po novem prestavljajo uro že drugo nedeljo v marcu. V jeseni bodo namesto zadnje nedelje v oktobru uro prestavili šele prvo nedeljo v novembru. - več...

26 komentarjev

Se nam obeta nova vrhovna domena?

Ars Technica - Ob množici vrhovnih domen, ki jih je internetni upravljavec ICANN uvedel od leta 2000 - info, .biz, .jobs, .travel in .mobi, se nam morda obeta še ena nova. Trenutno namreč pri ICANN-u resno razmišljajo o uvedbi nove vrhovne domene .tel, dokončna odločitev pa bo znana koncem tega meseca. Če bo sklep pozitiven, lahko domene pričakujemo že prihodnje leto.

Razlog za uvedbo novih domen je bojda ureditev naraščajoče količine kontaktnih informacij, saj bi jih tako lahko podjetja enostavno zbrala na imepodjetja.tel, posamezniki pa na imepriimek.tel. Nasprotniki trdijo, da je uvedba nove vrhovne domene samo za kontaktne informacije nesmiselna in pretirana, saj bi se lahko podjetja znašla drugače - denimo tel.imepodjetja.tld. Prav tako bodo nastopile težave pri domenah, kjer ima isto domeno z drugo končnico registriranih več različnih organizacij, poroča Ars Technica. Kakorkoli že, če bo do sprejetja prišlo, bosta najbolj zadovoljna registrarja VeriSign in GoDaddy. Več domen, več...

19 komentarjev

Arnesove igračke

Arnes - Včeraj so registrarji domen .si dobili naslednje obvestilo:

Zaradi nadgradnje strojne opreme bo strežnik za registracijo domen to nedeljo 28.08.2005 nedosegljiv od 16:00 do predvidoma 17:00. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.

Človek se vpraša, kam so torej vložili denar štirih tisočakov po registrirani domeni. Prvi dan trženja z domenami .si je bilo registriranih preko 9000 domen, kar nanese okoli 36 milijonov SIT, Arnes pa očitno nima sredstev za nakup nekaj redundančnih strežnikov, čeprav naj bi bile cene "stroškovno naravnane" in namenjene pokrivanju obratovalnih stroškov registrarja, da ne omenjamo, da so med najvišjimi daleč naokoli.

Omenimo še to, da se k domenam, ki se prenesejo, ne prišteje čas, ki še manjka do izteka enega leta, kar je drugače praksa v svetu (domene .net, .com, .org). Drugače povedano - dvakrat plačujemo za isto storitev.

Morda ne bi bilo slabo, če bi nekdo nekoč pokazal stroškovnik upravljanja s to igračko.

28 komentarjev

... in domeno sex.biz dobi ... Johny Novak!

The Register - Zadnje čase nas pretresajo zanimivosti s področja dodeljevanja domen: včeraj smo poročali o zavrnjenem zahtevku angleške vladne agencije po prevzemu obstoječe domene v uporabi ameriškega podjetja, danes pa nas je dosegla vest o zaključku sojenja podjetju NeuLevel Inc., operaterju vrhovne domene .biz.

Omenjeni so namreč ljudstvu ponujali t.i. "premier" domene (show.biz...) na principu loterije: kandidati so se prijavili ter vplačali srečko, operater pa je potem izbral srečnega izbranca. Sodišče pa je odločilo, da je šlo tu za loterijo, podjetje pa ni imelo za to potrebne koncesije [0:)].

Poražena stran bo tako primorana plačat $1.175 MIO kazni ter lovilcem sreče od $0,15 do $2, odvisno od števila sodelujočih v bobnu. Klik!

Kaj ko bi se pri nas operaterji mobilne telefonije lepo požvižgali na koncesije ter samostojno poslovali? Cene bi bile nižje... [>:D]

4 komentarji