»

Dvajset let slovenskega interneta

... in danes

Inštitut Jožef Stefan - Te dni mineva 20 let, od kar je Slovenija dobila svetovni splet, ki je še danes najpriljubljenejši internetni del. Daljnega leta 1993 so namreč na Inštitutu Jožef Štefan v Nacionalnem superračunalniškem centru na računalniku Hewlett-Packard CONVEX C3860 postavili prvi spletni strežnik v Sloveniji. Mark Martinec, oče prve strani, jo je tedaj javno pokazal 21. novembra 1993.

Na spletni strani www.ijs.si/slo/ so tedaj predstavljali tako delovanje inštituta kakor tudi državo Slovenijo, ki je bila tako kakor internet nova prebivalka na svetu. Angleška verzija te strani je služila kot promocija Slovenije v svetu, kar je počela tako dobro, da si je z Japonsko zaslužila nagrado v mednarodnem projektu Virtual...

51 komentarjev

Konzorcij okrog Microsofta ne bo odkupil Novellovih patentov

ComputerWorld - Ko smo lanskega novembra poročali o prodaji Novella, je bilo domenjeno, da podjetje prevzame Attachmate Corporation, medtem ko bo portfelj patentov kupil konzorcij podjetij pod vodstvom Microsofta. Slednje se ne bo zgodilo.

Še decembra so želeli Microsoft, Apple, EMC in Oracle ustanoviti CPTN Holdings, ki odkupil 882 Novellovih patentov, in o tem so obvestili nemške protimonopolne inštitucije. Dan pred starim letom pa je bila vloga brez posebnega razloga umaknjena.

Res je nemški Urad za varstvo konkurence prejel pisma različnih iniciativ in odprtokodnih organizacij, med drugim Open Source Initiative in Free Software Foundation Europe, naj odkupa ne dovolijo zavoljo pomislekov o onemogočanju odprtokodne konkurence, a v tako kratkem času Urad ni mogel odločiti. To torej pomeni, da...

5 komentarjev

Microsoft ponovno toži Datel

Microsoftov krmilnik med Datelovimi različicami

vir: TG Daily
TG Daily - Po tožbi, povezani z mnogo večjimi (in na megabajt močno cenejšimi) pomnilniškimi karticami za Xbox 360, uporabnimi predvsem v inačici Arcade, ki nima trdega diska, Microsoft ponovno toži Datel. Tokrat gredo Microsoftu v nos Datelovi igralni ploščki za Xbox 360. Proizvajalci konzol večinoma celo ponujajo licence za izdelavo dodatnih pripomočkov, saj jim to omogoča dodaten zaslužek in večji nabor pripomočkov za konzolo. Microsoft seveda ni izjema, kar je potrdil tudi...

21 komentarjev

Življenjski cikel Xbox 360 zastavljen na 10 let - ali pač?

vir: engadget
engadget - Microsoftov Shane Kim je v intervjuju o projektu Natal, namenjenemu zaznavanju gibanja za Xbox 360, povedal, da Microsoft verjame, da bo Xbox360 dosegel življenjski cikel desetih let. Podobno dolgo oz. celo daljše obdobje uporablja Sony pri vseh svojih igralnih konzolah, a doseg tega cilja je za Microsoft rahlo vprašljiv. Težave predstavlja Electronic Arts oz. njihov podpredsednik, Patrick Soderlund, saj pravi, da so pri EA že dosegli meje zmogljivosti Xbox 360. PlayStation 3 je s svojim težavnim razvojem iger ob splavitvi rahlo zajezil masovni izid novih naslovov, a zdaj, nekaj let po izidu, programerji začenjajo razumeti delovanje PlayStation 3. Prav tu se skriva še veliko neizkoriščenega potenciala, ki pa je na...

34 komentarjev

Microsoftove novičke

Slo-Tech - Microsoftu gre malo za nohte pri prodaji svoje konzole Xbox 360, tako da so se odločili predstaviti še njeno obogateno elitno verzijo. Ta ima že sedaj priloženih cel kup bonbončkov, od maja pa bo na voljo še omejena količina paketov Xbox 360 Elite "Game of the Year", ki bo za 399 dolarjev priložila še igri Halo 3 in Fable II. Žal se je Microsoft odločil, da smo Evropejci premalo navdušeni nad njihovo konzolo, zato bo paket na voljo v vseh državah sveta, razen v Evropi.

Naslednja Microsoftova vest pa se (spet) nanaša na prihajajoči operacijski sistem Windows 7. Po njihovih lastnih izračunih naj bi bil ta do uporabnikov prijaznejši, saj jim bo težil 29 odstotkov manj časa. Gre za User Account Control, poznan iz Viste, ki preprečuje ugrabitev oz. zlorabo vašega mlinčka in je včasih kar malo preveč paranoičen. Izid končne verzije Sedmice še ni znan, kandidata za izid pa pričakujemo v začetku maja.

10 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Prihaja prenovljeni Xbox 360

Bit Technologies - Bit-tech pravi, da Microsoft namerava poslati prenovljeno različico svoje konzole Xbox 360.

Nova različica prinaša HDMI izhod, 120 GB trdi disk ter 65 nm proizvodni postopek. Posledica bo hladnejša ter predvsem tišja konzola, ki bo sposobna proizvesti kvalitetnejšo sliko. Zaenkrat pa še ni znano, če bo ta različica imela vgrajen HD-DVD pogon.

Očitno bo se še Sony moral malo bolj potruditi...

18 komentarjev

Lucent toži Microsoft zaradi MPEG2 dekoderja

več strani - Kot poročajo na spletni strani Gamernode.com, se je Microsoft zopet znašel na zatožni klopi. Tokrat jih nezakonitih dejavnosti obtoža podjetje Lucent, in sicer zaradi nedovoljene uporabe MPEG2 dekoderja, ki ga mali mehki vstavlja v svoje konzole XBOX 360. Lucent, ki naj bi vlogo za patent vložil že leta 1993, danes od Microsofta zahteva umik vseh konzol, ki uporabljajo dotični dekoder, torej celotna serija XBOX 360. Seveda je realnih možnosti za umik Microsoftovih konzol iz trga, zelo malo.

17 komentarjev

Mosaic je pihnil 10 svečk!

News Forge - Leto 1993 je bilo nadvse uspešno za razvoj računalništva. V tem času, ko je bil popularen grunge, je Linux 1.0 čakal na svoj prvi nastop v javnosti, izšel je Intelov perspektivni Pentium s 66 MHz -- danes vreden kilo kruha [:D], igra Doom je postala neverjetno popularna ... In ravno tedaj, ko se je svetovno gospodarstvo po krajši krizi spet postavljalo na noge, se je aprila 1993 rodil Mosaic, prvi grafični brskalnik spleta. Kasneje ga je iz vodilnega položaja izrinil Netscape Navigator, slednjega pa Internet Explorer. Mosaic pa je ostal samo v spominih pionirjev grafičnega deskanja po spletu ... Klik!

0 komentarjev

Vaio Picturebook

Sony - Vam je notesnik prevelik in bi radi imeli manjši a hiter računalnik? Če je odgovor "ja!!!" morate nato prihraniti samo še 2 tisoč zelenih - in VAIO Picturebook bo vaš. Mini prenosnik ima 20 GB trdega diska, vgrajen mobilni Radeon, procesor Transmeta 733MHz, 9" TFT LCD in še mnogo reči. Seveda to ni le manjši notesnik, saj ima tudi kamero z realnočasnim mpeg2 dekoderjem. Pomnilnika lahko naphate do 256 MB DDR in kupite baterije, ki zdržijo do 10 ur. Ni slabo za tako zelo majhen računalnik

0 komentarjev