»

Speeze RaptorCool I

Speeze RaptorCool

vir: PC Extreme
PC Extreme - Tokrat so si na PC Extreme ogledali hladilnik za procesorje s Socket A podnožjem, Speeze RaptorCool I imenovan. Hladilnik je osnovan na bakru, naredi 2300 obratov v minuti, pri vsem tem pa oddaja 25 dBA glasnosti. Testirali so ga na računalniku v katerem je deloval AMD XP 2100+ procesor. Pri testu temperatur se je obnesel povprečno dobro, prav tako pa so ga preizkusili tudi na navitem procesorju. Hladilnik bo zadovoljil večino povprečnih uporabnikov, za prave overclockarje pa naverjetneje ne bo zadostoval. Več o hladilniku si preberite tukaj.





0 komentarjev

Neverjetne zmožnosti hlajenja

Slashdot - O "hladilnikih", ki bodo iz toplote proizvajali električno energijo, smo vam že poročali. Tokrat pa je Slashdot našel neko podjetje (Cool Chips), ki pravi, da bodo imeli/imajo posebne hladilne naprave, ki bodo veliko bolj efektivne v hlajenju kot dosedanji peltieri in podobne hladilne rešitve.

V svojem poročilu javnosti namreč trdijo, da bo lahko ena ploščica velika en kvadratni inč! zadoščala za hlajenje hladilnika. Tako naj bi ploščica dveh kvadratnih inčev lahko že nadomestila klimatsko napravo za dnevno sobo. Te igračke delajo na principu "quantum mechanical electron tunneling"-a in naj bi bile resnične. Tukaj si preberite poročilo za javnost in sami presodite o resničnosti. Sam jim sicer ne verjamem, toda Boeing pravi drugače... Novica na Slashdotu. Hvala Thomas.

3 komentarji

EPoX 8KTA3+ PRO

Slo-Tech - Ker nisem EpoX fanatik, kot moj pisunski kolega Pretorijanec (pa brez zamere ), sem se že zdavno izgubil v raznih meni nerazumljivih kraticah, ki jih pri Epoxu veselo dodeljujejo svojim novim matičnim ploščam. Ena izmed novejših je EPoX 8KTA3+ PRO, ki je samo na novo izdana 8KTA3. Dolgčas, gremo domov. No, če bi bila to enaka plošča z drugačnim imenom, potem bi Epox gotovo izgubil marsikaterega podpornika, vendar temu ni tako. Epox je svojo 8KTA3+ PRO namenil naprednim navijačem, saj jo je še bolj optimiziral za navijanje in ponudil nekaj novih nastavitev v BIOS-u. Plošča bazira na dobrem starem VIA KT133A naboru. Sicer pa, kaj bi povzemal test, saj je v njem vse nazorno napisano in ne potrebuje nobenih dopolnil, pa še svež je, saj je bil napisan pred nekaj dnevi. Skratka, preberite si ga in presodite, če je plošča vredna vašega denarja. Thanx, Sadar.

1 komentar

Veliki test SocketA hladilnikov

Overclockers Australia - Avstralski overclockerji so se lotili trenutno zelo popularnega početja, testiranja hladilnikov za SocketA procesorje. Moram priznati, da gre za več, kot pošten test, saj so zbrali kar 21 različnih modelov! Na žalost velike večine hladilnikov naše trgovine nikoli ne bodo ugledale, moram pa reči, da jih je kar nekaj pri meni doma (imam nekaj modelov, ki jih oni niso dobili... MWAHAHA ). Ups, zdaj sem se že napol izdal, tako da lahko kar dokončam: tudi Slo-Tech pripravlja test Socket hladilnikov, več pa ob svojem času. Avstralski test se nahaja tukaj. ...

6 komentarjev

Kako dobiti večjo napetost procesorja na EPoX 8KTA3 plošči

OC Mod - Če želimo doseči višjo navitost procesorja, moramo imeti poleg dobrega hlajenja še dovolj visoko napetost procesorja. Še posebej zahtevni so AMD-ji. Predvsem Thunderbirdi. Doslej sem našel že precej vodičev, kako doseči višjo napetost na ABIT KT7/RAID ploščah. Predvsem je po kakovosti izstopala ta stran. Včeraj pa so poleg ABIT KT7/RAID vodičev dodali še vodič za EPoX 8KTA3 ploščo. Če vas torej zanima, poglejte sem. Seveda morate znati spajkati in imeti nekaj pojma o elektroniki. Drugače pa je modifikacija relativno enostavna. Vodič pa je zelo dober, ker je vse zelo natančno razloženo in poslikano. Fotografije pa so zelo razločne, kar je zelo pomembno. Če ne razločite nove grafične kartice na fotografiji, še ni tako hudo, če pa zaspajkate upor na napačno mesto, pa je.

7 komentarjev

Nov čuden procesorski hladilnik

VR - Zone - Fantje pri Vr-Zone so nam predstavili nov aktivni hladilnik za procesor. Imenuje se Canopus FireBird R7 in deluje na SocketA in Socket370 procesorjih. Posebnost tega hladilnika je, da so rebra obrnjena postrani in ne navzgor. Čudno. Po mnenju njihovih inženirjev bo to pomagalo pri hlajenju. Hladilnik naj bi bil zmožen ohladiti procesorje z do 2Ghz frekvence. Pri testu, ki ga je opravil nek Japonček (jasno!), se je izkazal za zelo učinkovitega. Navitega Durona 600@1000MHz je na EPoX 8KTA3 matični plošči uspel ohladiti na 30°C pri obremenitvi. Primerjal ga je tudi s PEP66U, ki je pri isti konfiguraciji in...

8 komentarjev

Epox 8KTA3 voltage hack

Overclockers.com - No, tega bo najbrž vesel marsikdo: na Overclockers.com si lahko ogledate navodila, kako spremeniti voltažo na Epox 8KTA3 matičnih ploščah. Gre za podoben poseg, kot je spreminjanje voltaže na ABIT KT7 (ta postopek najdete med triki na Slo-Techu), torej nekaj malega lotanja uporčkov. S pomočjo te majhne modifikacije boste lahko spreminjali voltažo do 2.2V, kar bo verjetno marsikomu omogočilo precej boljši overclock. Navali narod!

0 komentarjev

Tožarjenje okoli ventilatorjev

Maximum PC - Mhja, v današnjem svetu se tožijo glede vsega, tako da se ne bom čudil, če se bodo kmalu konkurenčni peki bureka spravili eni nad drugi v sodnim dvoranah. Namreč, Sunonwealth (bolj znan kot Sunon) je nedavno vložil tožbo proti Creativu, Nvidii in ADDAi zaradi kršitve njihovih licenc, ki se nanašajo na majhne aktivne hladilnike, ki jih ti podjetji uporabljata na sovjih grafičnih karticah. Sunon trdi, da je lastnik tehnologije mini integriranih aktivnih hladilnikov, in da ti dve podjetji kršita njihove licence in patente z uporabo hladilnikov konkurenčnega podjetja ADDAe (ki ga tožijo v posebni tožbi). Mislim, krneki . Več lahko preberete tukaj.

1 komentar

Nova Swiftechova pošast

Swiftech - Ob zadnji omembi modificiranega Hedgehoga sem nehote pozavil na Swiftech in zatrdil, da je Hedgehog trenutno najmočnejši Socket hladilnik. Na srečo me je Peter opozoril na napako... Kot da bi me na njo hotelo opozoriti še samo podjetje, je Swiftech izdal novi Socket hladilnik z imenom MC462, namenjen SocketA in Socket462 procesorjem (z drugo besedo Tbirdom/Duronom in Pentiumom4). Zadeva je zanimiva zaradi kopice stvari. Tako je to prvi hladilnik, ki dejansko izkorišča novi montirni sistem, ki sta ga uvedla AMD in Intel, torej tiste 4 luknjice okoli...

4 komentarji

Epox najavil 8KTA3

X-Bit Labs - Epox se je odločil za nadaljevanje uspešne serije 8KTA SocketA matičnih plošč. Najavili so novega člana družine, EP-8KTA3. Plošča bo zasnovana na novem KT133A NorthBridgu ( podpira 266MHz FSB AMDje, podobno kot pri ABIT KT7 pa je hlajen z aktivnim hladilnikom ) in 686B SouthBridgu ( ATA100 podpora ), ponuja pa res zelo veliko funkcij. Že razširitvene možnosti so zelo dobre: 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP 1 ISA reže, 4 USB porti ter kar 4 IDE ATA100 kanali, kar so dosegli z vgradnjo HPT370 ATA100/RAID krmilnika. Plošča seveda podpira tudi overclockanje: spreminjanje FSBja v korakih po 1 li 2MHz, spreminjanje VCora, na žalost pa zaenkrat še ni govora o spreminjanju množilnika. Tako kot na vseh boljših Epoxovih platah pa se bo na 8KTA3 znašel tudi Debug LED zaslonček, ki smo ga prvič ugledali na legendarni Epox EP-BX6.

0 komentarjev

Inštalacija SocketA hladilnika

OC Workbench - Inštalacija aftermarket hladilnika na SocketA ali Socket370 procesorje je lahko zelo, zelo težavno opravilo, če ima hladilnik kakšno manj uporabniku prijazno sponko za pritrditev. Zgodbo vam bodo potrdili tudi moji prsti, ki so do zdaj že nešteto bili obtolčeni, stisnjeni in porezani [:P]. Na OCWorkbench so objavili kratek člančič, v katerem razlagajo zelo preprost in zanesljiv sistem montaže. Vse kar lahko rečem je: zakaj za vraga se nisem prej tega spomnil [:\\]. Ogled priporočljiv!

1 komentar