»

Delavnica: Nadaljevalna raba jezika XML

Slo-Tech - V četrtek, 23.3. vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na delavnico Tomaža Kaštruna o nadaljevalni rabi jezika XML.

V delavnici bomo tokrat na kratko spoznali uporabnost XSLT, za pretvarjanje dokumentov XML in prikazovanje njegove vsebine. Na podlagi nekaj osnovnih primerov bomo spoznali nekaj sintakse ter elementov za upravljanje vsebine dokumenta XML. Hkrati pa si bomo pogledali tudi dve večji komponenti XSLTja, to sta XPath in XLink.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

Delavnica traja dve uri, dela se za računalniki. Zaradi omejenega števila mest so prijave obvezne, zbirajo se na naslovu tomazk@mail.ljudmila.org

4 komentarji

Pipin odprti termin: Jezik XML in njegova uporaba

Slo-Tech - V torek, 28.2. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Tomaža Kaštruna o Jeziku XML in njegovi uporabi.

V predavanju bomo na kratko spoznali grobo strukturo XML, njegovih elementov in komponent, ter si ogledali uporabo XML v vsakdanji rabi. Za tem si bomo v ogledali primer XMLja z njegovimi elementi ter komponentami in s pomočjo XML urejevalnika naredili lasten XML dokument z vsemi komponentami. Novi dokument bomo nato testirali z različnimi orodji, ter tako občutili prednosti tovrstnega jezika in njegove zmožnosti v prihodnosti.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

8 komentarjev

Mobilatorij

Mobitel - Mobitel že četrto leto potuje po Sloveniji in ponuja ogled sodobnih tehnologij. Tako se bodo v naslednjih tednih ustavili v Kočevju in predstavili Mobilatorij, kjer se bomo lahko seznanili z različnimi področji telekomunikacij, ponujali pa bodo tudi osnovne in nadaljevalne tečaje računalništva ter prost dostop do svetovnega spleta. Mobitel želi s tem projektom predstaviti njihove nove storitve, ki jih omogoča napredek tehnologije. Dogajanje se bo odvijalo na mestni ploščadi v Kočevju, dostop do interneta bo na voljo vsak dan v tednu, za večje skupine pa so na voljo tudi delavnice. Vstop v Mobilatorij bo brezplačen, obiskovali pa ga boste lahko do začetka decembra.

3 komentarji

IBM in Novell za izvedbo XForms

Mozillazine - Mozilla Foundation bo v sodelovanju s podjetjema IBM in Novell ustanovila projekt, ki bo poskrbel za implementacijo standarda XForms 1.0. XForms je tehnologija spletnih obrazcev, standardizirana s strani in temelječa na jeziku XML. Ponuja mnogo večje zmogljivosti kot običajni obrazci HTML, npr. preverjanje vnosa in integracijo s spletnimi storitvami.

Omenimo še, da je v petek potekal Mozilla Developer Day 2004, ki ga lahko na kratko preletite z ogledom elektronskih prosojnic o poti do Mozille 2.0. Poleg tega je te dni izšel tudi samostojni urejevalnik spletnih strani, Nvu 0.4, ki izvira iz Mozillinega Composerja.

5 komentarjev

Delavnica Tablixa

Kiberpipa - Izdelava urnika je eden izmed večjih problemov administracije različnih šol in podobnih ustanov. Ker je samodejna računalniška izdelava urnikov dokaj zahteven proces, zahteva večina programov za ta namen zmogljivo in drago strojno opremo.

Tablix je pri nas relativno neznan prosti program, ki to težavo poizkuša rešiti z uporabo porazdeljenega genetskega algoritma. Namesto enega zmogljivega lahko tako uporabimo več povezanih starejših računalnikov, ki jih v slovenskih šolah navadno ne manjka. Tablix odlikuje tudi velika prilagodljivost in uporaba odprtih standardov, ki je značilna za vso odprtokodno programsko opremo.

Delavnico bo vodil Tomaž Šolc in je namenjena...

5 komentarjev

Microsoft bi patentiral zapise XML

News.com - Microsoft je v Evropski Uniji in na Novi Zelandiji vložil zahtevo za pridobitev patentnih pravic za zapise dokumentov pisarniške zbirke Office 2003, ki uporablja tehnologijo XML. To pomeni, da v primeru izpolnjene zahteve konkurenčni izdelki, kot sta StarOffice in OpenOffice.org, ne bodo mogli shranjevati dokumentov v obliki, ki bo uporabna v Microsoftovem izdelku.

Poteza iz Redmonda je nadvse paradoksalna, saj je opisni jezik XML nastal ravno z namenom lažjega komuniciranja med programi, izpolnjena zahteva pa bi delovala kontraproduktivno. In prvi, ki je XML uporabil v zapisih svojih datotek, je bil OpenOffice.org, torej je Microsoft le posnemovalec. Klik!

Morda pa je namen dober. Bodo z denarjem najeli dodatno delovno silo za odpravo nedavnih lukenj v IE?

39 komentarjev

Microsoft navzdol, dlančniki navzgor

več strani - Paket Office XP bo Microsoft sodeč po pocenitvi v ZDA in Kanadi kmalu pod ugodnejšimi pogoji (z za okoli 15 odstotkov nižjo ceno) ponudil še v Evropi. V prihodnjih mesecih je sicer napovedan izid nove inačice -- 2003.

Medtem pa uporaba dlančnikov v zahodni Evropi, kjer ima vodilni tržni delež Palm, narašča in je poskočila za slabih 35 odstotkov pri prodaji končnim uporabnikom. Pri prodaji podjetjem je zaznati rahlo nazadovanje.

Za večjo obveščenost pa še dve novosti pri Microsoftu: s strežnikom Windows Server 2003 so že križi in težave. Varnostne kopije, izdelane s priloženim programom NTBackup.exe so neuporabne (nezdružljive) v okolju Windows 2000. Microsoft tako kot ponavadi, obljublja popravek. In še, pred dnevi so izdali novo preizkusno različico orodja za izdelavo diagramov -- Visio 2003. Novo orodje naj bi zaznamovala poslovna inteligenca (BI), usklajenost s tehnologijo .NET in jezikom XML za učinkovitejše proučevanje poslovnih procesov in prenos podatkov. Ali bo...

2 komentarja