»

Izboljšan ogled Lune z Google Earth

Slashdot - Ob 40. obletnici prvega pristanka človeka na Luni, ki se je zgodil 20. julija 1969 v okviru odprave Apollo 11, so pri Googlu v 5. različici programa Google Earth nadgradili možnosti ogleda našega naravnega satelita. Nadgradnja omogoča neomejeno navigacijo po 3D modelu Lune, enako kot smo to doslej počeli v primeru našega planeta. Karta površja Lune je precej izboljšana, dodane pa so tudi različne fotografije, video posnetki, z zvokom opremljeni vodeni sprehodi po mestih pristankov (glas so posodili astronavti Apollo odprav) ter 3D modeli modulov, vozil in druge opreme, ki se je znašla na površju Lune.

10 komentarjev

Google Sky tudi v brskalniku

Slashdot - Google Sky je bil do sedaj dosegljiv le kot razširitev za Google Earth, po novem pa je na voljo kar preko brskalnika. Vmesnik je podoben tistemu, ki ga uporablja Google Maps, skupaj z iskalnikom ter alternativnimi pogledi.

Vidna svetloba nam pokaže le delček celotega vesolja, medtem ko nam UV, IR ter rengentski žarki prikažejo čisto drugačno sliko. Tukaj se Google Sky izkaže, saj med drugim ponuja slike z rengetskega observatorija Chandra, GALEX Evolution Explorer (UV) ter Spitzer Space Telescope (IR). Zanimiv dodatek je tudi drsnik, ki nam prikazano sliko premika med vidnim in nevidnim spektrom.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev

Obraz na Marsu

Slika: obraz na Marsu, posnet leta 1976. Vir: izvirni članek, ESA

ESA - ESA (European Space Agency) je 21. 9. 2006 izdala serijo obdelanih stereofotgrafij področja Cydonija na Marsu, kjer se nahaja slavni "obraz na Marsu", ki je dajal inspiracijo številnim entuziastičnim zagovornikom obstoja inteligentne civilizacije na rdečem planetu (imenovanih tudi "marsovci" ali "mali zeleni" [:D]).

Novo izdane slike imajo ločljivost 13,7 metra na piko, posnete pa so bile z visokoločljivostno stereo kamero (Hi-Res Stereo Camera HRSC), ki je del orbiterja Mars Express.

Malo zgodovine: obraz na Marsu je prvič posnela vesoljska sonda Viking 1 25. julija 1976. Čeprav so Nasini znanstveniki sliko že v izdaji za medije pravilno interpretirali kot igro geologije in senc, so...

17 komentarjev

Okolje in Google

New Scientist - Gotovo se sprašujete kaj imata skupnega Google in UNEP? V okviru Googlovega programa Google Earth sta omenjeni organizaciji združili moči. V omenjenem programu si boste lahko ogledali 100 območji, imenovanih "environmental hotspots". Območja kot so amazonski deževni gozd, ki se krči, topljenje ledenikov, rast urbanih območji, zmanjševanje jezera Čad... Okoli 100 milijonov uporabnikov, kolikor je uporabnikov Google Earth, si bo lahko ogledalo satelitske posnetke na teh krajih pred in po spremembah.

Vir: New Scientist.

Zdaj bomo videli, kaj je človek že uničil in tega nismo vedeli.[:|]

13 komentarjev

Google koledar

ZDNet - Google je izdal še eno uporabno spletno aplikacijo. Z Google koledarjem je v spletnem vmesniku mogoče preprosto vpisovati dogodke, na katere vas bo opozarjal. V vmesnik se preprosto prijavite s svojim Gmail računom in že lahko začnete.

Svoje dogodke lahko posredujete v javnost kot RSS feed, lahko jih dodate na Googlov brskalnik po koledarjih. Dogodke lahko delite tudi s svojimi prijatelji in družino. Svoje sestanke, dogodke in zmenke pa lahko uvozite iz drugih programov npr. MS Outlook. Vmesnik vas bo o le-teh opozarjal preko emaila, SMS-a al Pop-up okna.

Za uporabo spletnega vmesnika je treba imeti Internet Explorer (vsaj 6.0) ali Mozilla Firefox 1.0.7 in novejše.

37 komentarjev

Google Mars

vir: Google
Google - Google je obogatil svojo že zelo široko paleto storitev z Google Mars. Rdeči planet lahko raziskujemo z višinsko karto, karto na osnovi vidne svetlobe (črno-belo) in infra rdeče svetlobe. Karta omogoča prikaz položajev in informacij o specifičnih regijah na Marsu, pristajalnih mestih raziskovalnih modulov, kanjonih, ravninah, gorah,...



Še kratek filmček, v katerem lahko uživamo v panoramskem preletu kolosalnega kanjona oz. doline Valles Marineris. Film je ustvarjen na podlagi istih podatkov, kot jih uporablja Google Mars.

Po Google Maps, Google Earth in Google Moon se je torej druščini pridružil še Mars. Samo kot zanimivost... če boste na Google Moon kjerkoli na karti nastavili največjo povečavo, boste priča "revolucionarnemu"...

16 komentarjev

Kako deluje Google Earth

vir: Nature
Nature - Ste se kdaj vprašali kako lahko Google Earth, vsem visokoolčljivostnim slikam navkljub, dela razmeroma hitro? Ob dobri internetni povezavi, bi za dolpoteg vseh slike v najvišji ločljivosti namreč porabili okoli 100 let, kar je vse prej kot sinonim za odzivnost.

Kar naredijo je, da elipsoid (Zemljo) aproksimirajo s poligoni. Dlje kot je naše gledišče, manj teh poligonov je potrebnih, da dobimo občutek ukrivljenosti in podrobnosti. Pri detajlnem pogledu pa po drugi strani ni več potrebno...

16 komentarjev

Google PC, Google OS in Google kocke?

Google News - Google je vsekakor spletni fenomen, ki je fasciniral svet s svojim razvojem iz garažnega projekta v megakorporacijo. A vendar podjetje ne počiva na lovorikah, temveč se vseskozi trudi z uvajanjem novosti in postavljanjem standardov. Tokrat mi je Google News (kako ironično) serviral kup novic o govoricah, ki se že nekaj časa širijo po različnih kotičkih interneta.

Po poročanjih business.scotsman.com naj bi Google pripravljal vstopni model PCja, za katerega naj bi strojno opremo dobavil Wyse Technology iz USA. Morebitna cena računalnika se bo gibala okrog 200 dolarjev, za software pa bo po nekaterih podatkih poskrbel kar Google sam. Kot ste verjetno že uganili iz cene, naj bi bila naprava omejeno uporabna, v povezavi s centralnim omrežjem bi lahko na takšnem računalniku počeli procesorsko in grafično nezahtevna opravila, kot so brskanje po internetu in urejanje besedil, ... Takšna rešitev pa bi s sabo prinesla tudi nekaj pozitivnih lastnosti, poleg izredno ugodne cene bi bila...

22 komentarjev

Google earth povzroča skrbi

Slashdot - Google Earth, ki nam omogoča ogled satelitskih posnetkov katere koli države na Zemlji je začel povzročati skrbi. Predsednik Indije je namreč izjavil, da ta program pokaže natančne zemljevide mest ter poslopij, ki so zanimiva teroristom ter jim tako omogoči, da lažje poiščejo žrtev napada. Podobne skrbi so izrazili tudi na Nizozemskem, saj menijo, da teroristi program Google Earth uporabljajo pri načrtovanju napadov. Google je pojasnil, da so fotografije poslopij ter podobnih objektov stare vsaj 2 leti ter da so dostopne javnosti tudi iz drugih virov.

23 komentarjev

Google Earth

CNet - Google spet preseneča. Tokrat z aplikacijo Google Earth, ki združuje satelitske posnetke Zemlje, zemljevide in seveda moč Googlovega iskalnika v karseda privlačni vizualizaciji geografskih informacij našega planeta.

Program ( ki ni nezahteven do mašince) si namestimo na svoj PC, podatke pa pridobiva prek internetne povezave. Izbiramo lahko med tremi različicami: brezplačno, tako za $20 letno ali $400 letno. Od našega prispevka je odvisna ločljivost slike, podpora za uvoz podatkov prek GPS-a ali preglednic, itd.

Po nekaterih virih so dolpoteg aplikacije na Google-u že ustavili.

Zelo dosegljiv pripomoček za učenje geografije in še vse kaj drugega...

72 komentarjev