»

Flashback okužil slab milijon macov

Največ okuženih računalnikov je v ZDA.

Slo-Tech - Že dolgo ne velja več, da je Windows edini operacijski sistem, ki je na udaru piscev virusov in ostale škodljive programske opreme (malware). Zalega postaja pogosta namreč tudi na macih, imun pa ni niti Linux. Prvikrat smo o njeni večji razširjenosti pisali, ko sta razsajala MacDefender in BlackHole RAT, letos pa preglavice povzroča Flashback, ki je okužil že slab milijon računalnikov.

Flashback so odkrili že septembra lani, ko se je pretvarjal, da gre za namestitveni program za Adobe Flash Player. Po namestitvi je program poiskal uporabniška imena in gesla za različne spletne strani, ki so shranjena na računalniku, in jih posreduje piscem. Hkrati poizkuša onesposobiti sistem XProtect, ki v Mac OS X skrbi za odstranjevanje škodljivega programja.

...

12 komentarjev

Launchpad izdan pod odprtokodno licenco

Ubuntu.si - Podjetje Canonical, bolj znano kot ustanovitelj Ubuntu Linuxa je razvilo tudi spletno platformo za razvoj odprokodnih projektov, Launchpad.

Preko Launchpada je mogoče spremljati in voditi projekte razvoja programskih paketov. Launchpad tako omogoča izmenjavo programske kode, določanje in spremljanje ciljev, prijavo programskih hroščev, pošiljanje predlogov sprememb in izboljšav, nudenje pomoči v obliki vprašanj in odgovorov ter prevajanje v različne nacionalne jezike. Launchpad prav tako omogoča lažje sodelovanje in koordinacijo med razvijalci.



Launchpad omogoča tudi tim. osebne arhive programskih paketov PPA (Personal Package Archives), preko katerih lahko razvijalci enostavno distribuirajo svoje programske pakete. Mimogrede, v prihodnji različici Ubuntuja, Ubuntu Karmic, bo uporaba PPA arhivov že integrirana v program za upravljanje s skladišči programskih paketov.

Launchpad je bil do sedaj brezplačen, a zaprtokoden projekt, kar je v Linux skupnosti izzvalo nemalo kritik....

5 komentarjev

(Ne)varna neuradna skladišča programskih paketov?

Slo-Tech - Ena izmed dobro poznanih prednosti Debiana in na njem temelječih Linux distribucij je uporaba orodja apt, ki omogoča iskanje, nameščanje in odstranjevanje programske opreme s spletnih skladišč (repository), ki je lično zapakirana v tako imenovane pakete. Vendar je lahko nepremišljena uporaba neuradnih spletnih skladišč paketov, zelo nevarna, česar pa se očitno ne zaveda prav veliko uporabnikov.

Pred kratkim se je na določenem blogu pojavil paketek, ki na sistem namesti veliko število neuradnih skladišč paketov. Takšna nekritična uporaba vsega programja, ki ga na internetu ponujajo ne vedno dobro misleči posamezniki, pa je lahko seveda tudi zelo nevarna. To pa očitno ni zmotilo...

19 komentarjev

Ubuntu izdal okvarjen popravek

Slo-Tech - Potem, ko so marca letos v Ubuntuju odkrili kritično varnostno napako (ki je bila sicer hitro odpravljena), se je Ubuntujevcem predvčerajšnjim pripetila še ena huda nerodnost.

V okviru varnostnih popravkov sistema so nadgradili grafični strežnik xserver-xorg, vendar je bila nadgrajena različica resno okvarjena. Uporabniki, ki so po nadgraditvi svoj sistem ugasnili ali ponovno zagnali, so namreč ob ponovnem zagonu zagledali moder zaslon z sporočilom o napaki.

Ubuntujevci so popravek popravka sicer izdali zelo hitro, a napaka je med uporabniki pustila zelo slab priokus. Za uporabnike, ki so navajeni dela v samo grafičnem načinu, je namreč namestitev popravka razmeroma zapletena. Računalnik je namreč potrebno zagnati v tim. varnem načinu in iz konzole nadgraditi sistem z ukazom "sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade", nato pa sistem ponovno zagnati z ukazom "sudo shutdown -r now".

DODATEK: Ubuntu je izdal tudi uradna navodila za odpravo napake.

Vsekakor takšni dogodki ne...

47 komentarjev

Kritična napaka v Ubuntu 5.10 Breezy

Slashdot - Glede na tole poročilo se v operacijskem sistemu Ubuntu 5.10 (Breezy) nahaja zelo kritična varnostna napaka, saj se lahko navaden uporabnik s preprostim grep -r rootpassword /var ukazom dokoplje do administratorskega gesla za računalnik, ki ga namestitev "pozabi" v tekstovni datoteki, ki je berljiva vsem uporabnikom sistema (world readable).

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je root dostop v Linuxu pomeni popolen dostop do CELOTNEGA sistema, zato vsi uporabniki hitro namestite posodbitev, ki napako odpravi. Zahvaljujoč izjemno hitremu odzivu skrbnikov za varnost Ubuntuja je bil namreč popravek na voljo v nekaj urah, poleg namestitve popravka pa seveda priporočam tudi takojšnjo spremembo skrbniškega gesla. Še povezava na prvo objavo napake.

117 komentarjev

Pipin odprti termin: Ubuntu

Kiberpipa - Iz Afrike z ljubeznijo, Ubuntu! Torek 3. maj ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu. Predava Matjaž Horvat.

"Ubuntu" je starodavna afriška beseda, ki pomeni "prijaznost do drugih". Distribucija Linuxa z enakim imenom širi duh Ubunta na področje programske opreme, zato je najbolj priljubljena med uporabniki Linuxa na namizju. Odlikujejo jo preprosta namestitev, učinkovita nastavitev, inovativne programske rešitve in široka skupnost uporabnikov, ki si zagotavljajo medsebojno podporo. Bo razviti svet začel prisegati na tehnologijo s črne celine?.


Vabljeni!

30 komentarjev

VIA je kriva!

The inquirer - Kot veste iz raznih novic, ki se pojavljajo na internetu ali pa celo iz lastnih izkušenj, so Nvidiini detonatorji 23.11 imeli napako, ki je povročilo, da se je monitorju "zmešalo". Napako naj bi povzročil hrošč v BIOSu Viinih čipovij, zato je bil na Via Arena tudi izdan popravek, ki napako odpravi.
Kljub temu pa naj bi imeli uporabniki, ki uporabljajo Intelova čipovja enake probleme z detonatorji 23.11, kar postavi dvom v Nviidino izjavo, da je za napako kriva VIA in ne Nvidia.

7 komentarjev