»

AMD v Surface 2.0

Surface 2.0 je mnogo bolj dovršen izdelek

vir: HotHardware
HotHardware - Na CES-u je Microsoft predstavil drugo izdajo svoje na dotik občutljive mize, poznane pod imenom Surface. Izdelali so jo v sodelovanju s Samsungom (uradni naziv druge različice se glasi Samsung SUR40 for Microsoft Surface), gre pa za precejšno nadgradnjo prve generacije. Diagonala zaslona je s 40 palci kar za tretjino večja od prve različice (slednja se je ponašala le s 30 palci), še bolj pa so dvignili ločljivost - s 1024 x 786 na širokozaslonskih 1920 x 1080 pik. Ker gre za na dotik občutljiv zaslon, ki je po vrhu vsega še velik, so ga za boljšo zaščito pokrili s plastjo stekla Gorilla, ki se je že mnogokrat izkazalo za skorajda neuničljivo.

Izboljšavam ni pobegnilo praktično nobeno področje, medtem ko je prejšnjo...

4 komentarji

FairUse4WM ponovno udaril

Schneier.com - Kot smo že poročali, se je avgusta na internetu pojavil program FairUse4WM s katerim je možno z datotek .wma sleči DRM, ki onemogoča kopiranje in pretvorbo v druge formate.

V odgovor je Microsoft izdal popravek, ki je slačenje onemogočil, avtorji FairUseWM pa so izdali različico 1.2, ki je slačenje ponovno omogočila. Microsoft je ponovno izdal popravek, a kot kaže se avtorjem FairUseWM oblečene multimedijske datoteke ne zdijo dovolj seksi, zato so jih ponovno slekli. Tokrat z različico FairUse4WM <b>1.3</b>.

Kdo se bo torej prvi naveličal predigre? Pri Microsoftu se trudijo ostati v dominantnem položaju, zato so proti neznanim avtorjem slačilnega programa že vložili tožbo.

Očitno bodo morali avtorji FairUseWM odslej na internetu redno uporabljati zaščito...

22 komentarjev

Milo namesto miške

engadget - Microsoftovi razvijalci so se odločili oblikovati popolnoma novo napravo za krmiljenje osebnega računalnika, imenovano Soap, ki za delovanje ne potrebuje podlage in bi lahko v prihodnosti nadomestila miško. Stvar je sestavljena iz hardverskega dela, ki je podoben brezžični optični miški, dejansko gre za škatlico z optičnim senzorjem, gumbom za klikanje in brezžičnim oddajnikom. Finta pa je v drugem delu -- jedro z elektroniko je všito v kosmato elastično tekstilno preobleko in se premika neodvisno od nje, tako uporabnik v roki drži puhasto kepico in jo gnete, s čemer dosega gibanje miškinega kazalca po ekranu. Stvar je možno uporabljati...

46 komentarjev

Hoja po vodi

engadget - Proučevanje (ali bolje posnemanje) živali je v laboratoriju za nanorobotiko na univerzi Carnegie Mellon ponovno obrodilo sadove. Z obilico domišilje poimenovani Water Runner se zgleduje po nekaterih kuščarjih in žuželkah, ko hitro drobenclja po vodni gladini. Ključ do uspeha je razmerje med tlakom na površino in hitrostjo premikanja nog. Trenutna različica sicer nekoliko goljufa, saj ni povsem avtonomna (priključena je namreč na izvor energije), ampak končna ideja premikanja preko kakršne koli površine tako ni samo jasno začrtana ampak tudi že korak bliže.

13 komentarjev

Vsakdanjik programerja iger

reddit - Noel Llopis, vodja razvoja pri High Moon Studios, v svojem blogu opisuje tipičen deloven dan. Članek je zanimiv zlasti ker odpira jasen vpogled v ekstremno programiranje in Scrum.
Na kratko povedano, gre za obliko skupinskega reševanja problemov, kjer nalogo razbijemo na majhne dele (ampak še vedno ohranjamo smiselne in zaključene celote), ki se jih razvijalci lotijo v parih (za vsako podnalogo se oblikujejo drugačni pari), pri čemer hkrati ustvarja vedno le eden izmed niju. Velik poudarek je na komunikaciji tako med razvijalci samimi kot z naročnikom in sprotnemu testiranju (problem se dejansko formulira kot test, rešitev pa je potemtakem rutina, ki ga uspešno prestane).

14 komentarjev

Čip brez tranzistorjev

Wired News - Wolfgang Porod in kolegi poigravajo z radikalno novim čipom, ki namesto tranzistorjev uporablja osamele magnetne domene (skupke enako usmerjenih dipolov). Te 110 nm velike "nano-magnete" oblikujejo iz nikelj-železove zlitine uparjene na silicijevo podlago z litografijo s curkom elektronov.
Razporeditve, ki se obnašajo kot NAND in NOR vrata jim že delujejo, kar zadošča, da lahko izračunamo vsako izjavo v Boolean logiki.

Ideja je fantastična in v vseh pogledih prekaša današnje rešitve. Takšen čip ima manjšo porabo, ne potrebuje vmesnih povezav, kar omogoča precej večje gostote računskih elementov, lahko ga preprogramiramo kar med delovanjem (karikirano, Core-Duo preoblikujete v Turiona in nazaj, odvisno od potreb aplikacije) in še konfiguracije so stabilne, zato ni treba ves čas dovajati energije, da ohranjamo informacije (podobno kot to ni potrebno pri trdih diskih). Kratkomalo Mooru kaže jezik.

V primerjavi s potencialno konkurenco, kvantnimi računalniki, je velika...

36 komentarjev

Pajki popravljajo vesoljska plovila

vir: NASA
engadget - NASA razvija osem-nogega pajku podobnega robota za delo v vesolju. Poleg poklona vsem ZF grozljivkam B-kategorije, ima oblika tudi kar nekaj dejanskih prednosti. Poleg velike stabilnosti in zmožnosti premagovanja ovir se lahko ob premišljenem razporejanju teže poja po površinah, ki bi jih sicer s svojimi 300 kilogrami poškodoval.

Moram priznati, da mi je že trenutni 1:4 prototip privabil nasmeh [navdušenja] na obraz.

21 komentarjev

Nakupovanje

engadget - Wal-Mart in Costco preučujeta možnost uvedbe biometričnih plačilnih terminalov v svoje trgovinske verige. Za uporabo takšnega sistema bi se vsaka stranka morala najprej registrirati, pri čemer bi oddala svoj prstni odtis in zlasti podatke o kreditni kartici, pri vsakem nadaljnem nakupu pa bi zadoščal le še prst na roki. Skupaj z radijskim sledenjem izdelkov bi to lahko izdatno zvečalo pretočnost blagajn kot tudi zmanjšalo število zaposlenih.

Ampak to še ni vse! Da bi kar se da oplemenitili...

28 komentarjev

iPod štiriinšestdesetič

Slo-Tech - Kritiki ne skoparijo s pohvalnimi besedami o Applovem predvajalniku kodirane glasbe, iPodu. Vendar pa lična škatlica ni samo uspešen predvajalnik glasbe, saj ga lahko uporabimo še za kaj. In ne mislim na "šminkiranje". V slogu Unixove dokumentacije so namreč vrli uporabniki poimenovali spis HOW-TO, ki opisuje postopek priprave iPoda, da ga lahko uporabimo kot zagonsko napravo, s katero npr. poganjamo dodatne operacijske sisteme.

Pa sem že mislil, da bo govora o znižanju cene ...

4 komentarji

1-2-3 odpuščanja

Vnunet - Torej: radi bi odpustili delavca. To pomeni preklic njegovih gesel, kreditnih kartic, id kartic, emaila... Polno dela, stroškov pa še več, kot če bi bil še vedno zaposlen .

Tu pa 'managerjem' na pomoč priskoči nova programska rešitev - eProvision Day One podjetja Business Layers. Skupek kode je v bistvu namenjen zaposlovanju delavcev ter urejanju neštetih formalnosti. A z malo prirejanja se stvarco da iz pripomočka za zaposlovanje prirediti v celovito rešitev, ki obsega tudi odpustitvene formalnosti (ki so torej urejenje v pičlih nekaj trenutkih). Paketa (na srečo?) še ni v prosti prodaji.

0 komentarjev