»

AMD v novem Catalystu podprl OpenGL 3.0

AMD - AMD je izdal novo verzijo grafičnih gonilnikov Catalyst za svoje grafične kartice, ki nosi številko 9.1. Delujejo v operacijskih sistemih Windows XP in Vista in so namenjeni za vse Radeone od serije 9500 do serije HD 4800, vključno z All-In-Wonder inačicami. Poleg vrste popravljenih hroščev, ki naj odslej ne bi več povzročali neodzivnosti Control Centra, kadar je slika raztegnjena na več zaslonov, in povzročali težav težav v 64-bitni Visti pri več kot 4 GB RAM-a, je najpomembnejša novost polna podpora za OpenGL 3.0.

Ta je sicer izšel že avgusta lani, vendar se doslej še nekako ni udomačil in očaral razvijalcev. Za razliko od največjega konkurenta, Direct3D 10, lahko OpenGL sodeluje tudi z Windows XP, kar je ena izmed večjih prednosti za pisce iger, ki želijo doseči čim večjo publiko. Razvijalci OpenGL-a medtem trdijo, da lahko ta povsem brez problema nudi iste funkcije kot konkurent (izrazili so se nekoliko manj poetično, gre za rough feature parity). Prenos novih gonilnikov je...

33 komentarjev

Getting rid of Flash by using it

Slo-Tech - Spletne urice jutri (sreda, 18. oktober) ob 19.00 na standardni lokaciji v Kiberpipi začenjajo novo sezono.

Xinf ("xinf is not flash") je orodje za izdelavo grafičnih vmesnikov, ki tečejo v treh okoljih Adobe Flash Player, Firefox Javascript in v navideznem stroju "neko", ki teče na Linux/Mac OSX/Windows, uporabljajoč tehnologiji OpenGL in GStreamer. Xinf omogoča nespremenjenim komponentam, napisanim za eno platformo, nemoteno delovanje na ostalih. Web 3.0, prihajamo.

Na predavanju si bomo ogledali potencial orodja xinf, osnutek Danielovega načrta za svetovno prevlado in vas prepričali v razvoj xinf-a.

Predavanje bo potekalo v angleščini.

Daniel P. Fischer živi v Weimarju in dela povsod, kjer je elektrika. Zanima ga interakcije ljudi z računalniki in si želi preseči vmesnike zaslona, tipkovnice in miške, ter omogočiti boljši izkoristek izrazne moči računalnikov. Svoje delo objavlja pod prostokodnimi licencami.

1 komentar

Subliminalna sporočila v spamu

Slo-Tech - Zlobni oglaševalci, ki za svoje namene izkoriščajo šibkosti elektronske pošte, se z vedno novimi in novimi metodami borijo proti spam filtrom, na drugi strani pa poskušajo svoje oglase narediti bolj privlačne. Tako se zadnje čase največkrat pojavljajo sporočila, ki vsebujejo grafične datoteke, v katerih je reklamni tekst, da se izognejo filtriranju pogostih besed. Pred kratkim pa se je pojavila zelo zanimiva verzija tovrstnega spama, ki vsebuje animirano sličico. Za animacijo se ne skrivajo poskočni grafični učinki, temveč prepovedan način oglaševanja s pomočjo subliminalnih sporočil. Prejemnik sporočila tako večino časa vidi običajen tekst, vsakih 17 sekund pa se za nekaj stotink pojavijo napisi BUY. Sicer naj animacija ne bi resno poskušala vplivati na naše podzavestno razmišljanje, temveč gre zgolj za poskus izogibanja filtrom, a je stvar vseeno zanimiva. Podrobnejši opis in demonstracija nove metode sta na voljo tukaj.

Upam, da se bom zdaj lažje odločil za katero od metod...

17 komentarjev

Pipin odprti termin: OpenGL drugič

Slo-Tech - V torek, 7. 3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje o OpenGL. Prejšnji mesec smo pričeli z uvodom, tokrat pa bo Ivan Leben predstavil zahtevnejše primere uporabe OpenGL.

Serija predavanj o knjižnici OpenGL se nadaljuje z drugim delom. Od samih osnov se bomo premaknili k zanimivejšim primerom in nekoliko zahtevnejši kodi. Tokrat si bomo ogledali tehnike transformacije podane geometrije ter uporabo notranjih stanj, ki vplivajo na rasterizacijo le-te (barvna maska, mehčanje robov ipd.). Monotone barvne prelive bomo nadomestili s teksturami in s tem povečali realističnost grafike. Lotili se bomo tudi animacije in jo preko zaznavanja miške in tipkovnice združili v interaktivno aplikacijo.

2 komentarja

Pipin odprti termin: OpenGL

Slo-Tech - V torek 17. januarja vas vabimo na Pipin odprti termin (v Kiberpipo), kjer bo Ivan Leben predaval o OpenGL.

V predavanju bodo predstavljene osnove programiranja grafike s knjižnico OpenGL. Na začetku bo prikazan sam princip povezave med programom in grafično kartico ter potek obravnave vhodnih podatkov na čipu kartice (verteksi, lastnosti verteksov, projekcija, povezovanje v oblike, rasterizacija).

Sledila bo intializacija grafičnega pogona z GLUT knjižnico, nato pa delo z OpenGl API-jem: osnovni elementi (point, line, triangle, quad, polygon) ter njihovi sestavni deli - verteksi (barva, lokacija). Za zaključek si bomo pogledali še delo z animacijami.

7 komentarjev

Informacije o Detonatorjih 4

M3DZone - Kot veste, bodo kmalu izšli (ne, še niso!). Uradna oznaka bo: Detonators 4 20.80. Pred par dnevi sem vam govoril o OpenGL 1.3, ki je pravkar izšel... No, Detonatorčki4 bodo imeli OpenGL 1.3 že implementiran.
Kako to, da monopolistični gigant kot je Nvidia podpira Open soorce program (OpenGL je program z "odprto" programsko kodo)? Razlog je verjetno ta, da je Nvidia malo skregana z Microsoftom in ne podpira DirectX-a tako goreče, kot bi ga lahko. Ampak to so samo špekulacije. Dejstvo je, da bodo Detonatorji 4 z implementiranim OpenGL 1.3 podporali te tehnologije:
  • Cube map texturing - bolj kvalitetna mapping in svetlobna podpora.
  • Multisampling - za renderiranje točk, linij in poligonov pri AA.
  • Compressed texture framework - kvalitetnejše teksture in manjša poraba pomnilnika ne glede na format
  • še veliko drugega

6 komentarjev