»

Mrk Telekomovega omrežja onemogočil tudi klice v sili

Slo-Tech - Fiksno in mobilno omrežje Telekoma Slovenje je včeraj med 9. in 12. uro dopoldne doletel obsežen izpad storitev, predvsem IP-telefonije, številk 080 in delno tudi mobilnega omrežja za prenos podatkov. Najhuje je, da je izpad onemogočil tudi delovanje telefonskih številk za klice v sili. Po naših informacijah je policija preusmeritev klicev na številko 113 vzpostavila v 40 minutah.

Splet je bil seveda poln neuradnih razlag izpada, najprej je bil kakopak okrivljen vklop omrežja 5G, ki ga je Telekom izpeljal dan prej, nekateri mediji pa so incident pripisali tudi popravilu oddajnika v Ajdovščini.

Predstavniki Telekoma so danes precej skopo pojasnili ozadje dogajanja, med drugim, da je "prišlo do motenj delovanja programske opreme, kjer imamo sicer vzpostavljeno nadomestno rešitev."

Dan prej se podobno primerilo na Hrvaškem, kjer pa je izpad številk za klice v sili trajal tudi šest ur in več, zaradi česar se je v javnosti odprla precej burna razprava o odvisnosti nujnih služb,...

51 komentarjev

Gmail odslej s podporo za telefonske klice (v ZDA)

Slo-Tech - Google je svoji storitvi za elektronsko pošto Gmail dodal možnost telefoniranja na stacionarne in mobilne telefone, so objavili na svojem blogu. Z združitvijo funkcij Gmail in Google Voice sta omogočena tako klicanje z računalnika kakor tudi sprejemanje dohodnih klicev na računalniku. Obstoječi uporabniki Google Voicea lahko svoje račune povežejo z Gmailom, ni pa to nujno, dokler gre za brezplačne klice.

Klicanje številk v ZDA in Kanadi je brezplačno, v druge države pa ne. Klicanje na stacionarne številke v Sloveniji stane 4 cente na minuto, mobilne pa 21 centov. Google je obljubil, da bodo klici v ZDA in Kanado ostali brezplačni vsaj do konca leta, nato pa bodo preračunali, ali z mednarodnimi klici zaslužijo dovolj, da takšen model...

61 komentarjev

Varnost zasebnih telefonskih central

GSM modul

Slo-Tech - Na blogu Infosec.si je tokrat objavljen zanimiv prispevek o varnosti zasebnih telefonskih central, ki imajo vključeno možnost podaljšanega izbiranja oziroma vsebujejo GSM module.

Podaljšano izbiranje (ang. dialout) je storitev, ki klicatelju omogoča nadaljnje klicanje želenega telefonskega priključka, GSM moduli pa omogočajo cenejše klice v GSM omrežja preko zasebne (PBX) centrale.

Če je GSM modul oziroma PBX centrala nepravilno konfigurirana, je s klicem na vhodno telefonsko številko centrale mogoče uporabiti podaljšano izbiranje oziroma klicanje...

5 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

Uporaba mobilnih telefonov na letalu

vir: BBC
BBC - Letalska družba Emirates je sporočila, da bo uradno dovolila med poleti potnikom uporabljati mobilne telefone. Prvi klic se je zgodil na posebej preurejenem letalu Airbus A340, ki je letel med Dubajem in Casablanco.



Kasneje letos naj bi družba preuredila večje število letal in omogočila tudi ostale storitve, povezane z mobilno tehnologijo. Telefonirati bo možno zgolj na potovalni višini, kar pomeni, da bo mobilni signal potoval čez satelit, napovedujejo pa, da bo cena klica 2 dolarja na minuto. Potniki bodo morali uporabljati "tihi" način, da z zvonjenjem ne bodo motili ostalih, dovoljeno pa bo le 6 klicev. Prejemali in pošiljali bodo lahko besedilna sporočila, na nočnih poletih pa bo telefoniranje prepovedano.
Še letos se jim bo pridružila avstralska letalska družba Quantas, ki bo...

1 komentar

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji

eBay namerava prevzeti Skype

Mladina - Mladina, sklicujoč se na AP in STA na svoji spletni strani piše, da je spletna dražbena hiša eBay danes najavila, da bo prevzela hitro rastoče internetno komunikacijsko podjetje Skype Technologies.

eBAY naj bi za prevzem Skype-a odštel okoli 2,6 milijarde dolarjev, vendar naj bi se vrednost posla lahko tudi zvišala.

V družbi eBay so v izjavi za javnost zapisali, da so komunikacije ključnega pomena za e-trgovino ter dodali, da bodo s prevzemom vodilnega podjetja na področju VoIP telefonije utrdili svoj tržni položaj, si odprli nove poslovne priložnosti ter ustvarili zelo močno okolje za poslovanje prek interneta.

Pri eBAY-u bodo nedvomno zelo veseli tudi obsežne zbirke podatkov o uporabnikih storitve Skype. Bo za uporabnike brezplačne VoIP telefonije sedaj končno začel veljati pregovor, da zastonj kosila ni?

9 komentarjev

Skype ponudil internetno telefonijo lastnikom PDA

The Register - Luksemburško podjetje Skype, ki ponuja različne telekomunikacijske storitve, je vsem lastnikom PDA ponudilo PocketSkype, nekoliko okrnjeno različico VoIP (Voice over IP -- glas preko IP), kar bo vsem njihovim uporabnikom omogočilo, da opravljajo klice v tuje države, ki so do sedaj veljali za zelo drage, skoraj brezplačno. Takšne storitve bodo omogočene vsem uporabnikom, ki imajo na svojem PDA-ju tudi WiFi tehnologijo in poganjajo Microsoft Windows Mobile 2003. Nedvomno se takšnih klicev ne bi nihče branil, glede na to, da je cena klica v katerokoli državo na Zemlji in morda še kam drugam le cena lokalnega dostopa do interneta. Poleg tega je program popolnoma zastonj in je bil do sedaj prenesen že 10.085.896-krat, številka pa kar raste. Klik!

3 komentarji

21$ mesečno za 12Mbits/s? Preselite se na Japonsko!

Wired News - Japonsko podjetje Softbank ponuja zelo hiter DSL dostop do interneta. Za "pičlih" 21$ na mesec dobi uporabnik 12 megabitov pasovne širine, zastonj klice prek protokola VoIP do uporabnikov istega omrežja, klice Tokijo-New York za le 3 cente na minuto ... Ustanovitelj tega podjetja Masayoshi Son prerokuje, da bodo VoIP klici kmalu popolnoma zastonj - nekakšna e-pošta 21 stoletja. Uporabnik dobi zastonj še modem, pogodba pa ga obvezuje, da bo njihov uporabnik vsaj 15 mesecev.

Čeprav so cene DSL-a v naši državici trenutno zelo ugodne, se česa takega verjetno ne bi branil nihče. [:\\]

15 komentarjev

Internet preko električnega omrežja

The Register - Ideja o deskanju preko električnega, namesto telefonskega omrežja je stara že kar nekaj let. Do nedavnega je bila celotna zasnova takega omrežja bolj v glavah raznih znanstvenikov, danes pa poizkušajo ideje prenesti v prakso. Zaenkrat je vse skupaj bolj na nivoju poizkusov, ki jih opravljajo na področju Nemčije in Španije, vendar se lahko zgodi, da bomo dobili prvi delujoči sistem že konec tega leta. Kakih drugih podatkov o projektu žal ni. Če se bodo stvari odvijale po načrtu, potem se nam kaj kmalu obetajo hitrosti okrog 45 Mbps (Megabit per second) in huda konkurenca telefonskemu omrežju. Kar prelepo, da bi bilo res ...

4 komentarji