»

Stroga regulacija letalnikov v Sloveniji

Temu se želimo izogniti.

Slo-Tech - Ko so se pojavili letalniki, brezpilotni zrakoplovi oziroma droni, kakor jih pač želimo poimenovati, smo se znašli v že znanem položaju, ko je tehnologija prehitela pravno ureditev. Urediti je treba tako vidike varnosti (da se ne ponovi decembrsko strmoglavljenje komercialnega letalnika le slab meter od Marcela Hirscherja na tekmi svetovnega pokala v Italiji) kot tudi zasebnosti. V ZDA so že lani uvedli obvezno registracijo brezpilotnih zrakoplovov, v Sloveniji pa je Agencija za civilno letalstvo (CAA) minuli petek izdala direktivo o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov, ki do sprejema specialne zakonodaje zelo rigorozno ureja to področje.

Letenje v slovenskem zračnem prostoru brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem,...

231 komentarjev

ZDA regulirajo brezpilotne zrakoplove

Slo-Tech - V zadnjem času so se brezpilotni zrakoplovi (droni) tako razširili, da je postala regulacija čedalje bolj zasedenega neba tudi v tem področju nujna. Medtem ko se v EU še dogovarjajo, kako bodo uredili registracijo zrakoplovov, so v ZDA že sprejeli novo zakonodajo, po kateri bo registracija obvezna.

Od 21. decembra letos bo obvezna registracija vseh novih letalnikov. To pomeni, da bodo morali kupci novih letalnikov še pred prvim poletom svoja plovila prijaviti pri Zvezni upravi za letalstvo (FAA). Do 20. januarja bodo registracije brezplačne, nato pa bo treba plačati 5 dolarjev. Lastniki, ki so svoje letalnike že kupili, jih bodo morali obvezno registrirati do 19. februarja. Registracija bo obvezna za vse, ki tehtajo od 250...

41 komentarjev

UAV nadzorujejo promet

reddit - Policija v Izraelu uvaja brezpilotne zrakoplove za nadzor prometa. Njih prednost tiči predvsem v nizkih obratovalnih stoških in zmožnosti ostati v zraku neprekinjeno tudi po 24 ur. V navezi z ostalimi tehnološkimi doprinosi, pa so lahko tako nabrane informacije dostopne vsem enotam na terenu preko dlančnikov in podobnih naprav.

Da se le ne bodo vozniki s potrebo po hitrosti odslej ozirali samo še v nebo, namesto na cesto.

7 komentarjev

GeorgeWBush.com nedosegljiv

Google News - Kot poroča britansko podjetje za spremljanje prometa na internetu in kot lahko preskusite sami, je spletna stran ameriškega predsednika Georga W. Busha nedosegljiva. Ko jo želimo obiskati, nam neprijazno sporočilo pove, da nimamo pravic za dostop do vsebine strani.

Kot vse kaže gre le za zanimivo odločitev vzdrževalcev strani, saj je stran znotraj ZDA in Kanade dostopna. Omeniti pa velja, da je prejšnji teden stran doživela kar nekaj izpadov, ki bi lahko bili posledica napadov DoS.

7 komentarjev

Plextorjeva individualizacija

CDR-Info - Prenekateri Pek™ je že spoznal, da se določene pečke bolje ujamejo z določenimi mediji (CDR, da ne bo pomote). Rezultat neprimerne kombinacije je lahko škrtanje CD bralnika, ali pa sploh neberljivost medija v nekaterih ali celo vseh enotah (da domačih cd komponent ne omenjam).

Zaradi tega je Plextor razvil tehnologijo 'VariRec' - Variable Recording. Pomeni, da bo CD zapisovalo (beri: Plextorjeve nove enote) iz mesta za kalibracijo laserja na ploščku razbralo tip in oznako medija, ter iz baze izbralo najprimernejšo moč laserja. Klik!

3 komentarji